Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
11 Ocak 2014 07:39

'Teknolojik altyapıda gereken iyileştirmeyi yapıyoruz'

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Turhan, Borsa İstanbul'da yaşanan teknik sorunun çözümüne ilişkin gerekli iyileştirmenin yapıldığını söyledi.

'Teknolojik altyapıda gereken iyileştirmeyi yapıyoruz'
borsa istanbul yönetim kurulu başkanı, ibrahim turhan,

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. İbrahim Turhan, Borsa İstanbul'da dün yaşanan teknik soruna ilişkin yaptığı değerlendirmede, dünyanın performansı en yüksek ve en gelişmiş borsalarında bile zaman zaman kesintiler, aksamalar ve işlemlerin bir süre için durdurulması gibi durumların ortaya çıkabildiğini, kendilerinin de bundan istisna olmadıklarını söyledi. Borsa İstanbul'da daha önce de sorunlar yaşandığını ancak bunların Borsa uygulamalarında, işlem kurallarında ya da piyasa yapılarında değişiklik yapmalarından ve yeni uygulamaları devreye almalarından hemen sonra ortaya çıktığını belirten Turhan, şunları kaydetti:  
"Fakat bu sefer 8 Ocak ve 9 Ocak arasında hiçbir fark olmamasına, dışarıdan hiçbir yeni müdahale yapılmamasına rağmen sistem kendiliğinden böyle bir sorun yaşadı. Onun için de tespiti uzun sürdü ve çözümü zaman aldı. Toplam 3 saat 9 dakika. Ama bunun 2,5 saati fiilen sorunun çözümüyle geçti. Son 40 dakikalık sürede de varant ve sertifika piyasamızda buna bağlı bir başka problem yaşadık. Arkadaşlarımız ellerinden gelen her şeyi yaptı ama maalesef o problemi çözmek mümkün olmadığı için varant ve sertifika piyasamızı hiç açamadık. Biz aslında hiçbir değişiklik ve iyileştirme yapmasaydık, hiçbir yeni adım atmasaydık bu problemin ortaya çıkması daha uzun sürebilirdi. Ama biz açılış ve kapanış seansı uygulamalarını başlattık. Vadeli işlemler ve opsiyonlar piyasası devreye girdi. Saniyede 2 bin 500 olan emir işleme kapasitesini saniyede 5 bine çıkardık. 50 milisaniye olan gecikme süresini 15 milisaniyeye indirdik. Bunların hepsi yapmak zorunda olduğumuz şeylerdi. Son olarak emir adımlarıyla ilgili bir değişikliğimiz oldu ve bütün dünyada kullanılan ama bizde bulunmayan, bir türlü yatırımcıların veya aracı kurumların Borsa'ya emir göndermelerinde kullanılan yatırımcı arayüzü olan FİX protokolüne dönüşümü gerçekleştirdik." Turhan, yaşanan soruna dair Borsa'nın insan kaynaklarıyla ilgili yapılan yorumların hiçbirisinin doğru olmadığını vurguladı. Turhan, "Yeniden böyle bir sorun yaşanabilir mi? sorusunu ise şu şekilde yanıtladı: "Bilişim sistemleri, elektronik sistemler söz konusu olduğu zaman bir daha sorun yaşanmayacak demek maalesef mümkün değil. Bizim performansımız nedir diye bakıldığında, 9 Ocak'ta yaşadığımız olayı dışarıda tutarsak, son olaya kadar kesintisiz hizmet verme süremiz yılda yüzde 99,9'dur.
Bizim stratejik ortaklık yaptığımız Nasdaq OMX'te bu süre yüzde 99,99; en iyi performans onlarda. Ama onlarda bile 10 binde birlik bir kesinti yaşanabiliyor. Yani dünyanın bütün borsalarında böyle aksaklıklar yaşanabilir. Biz bunların bir daha tekrarlanmaması için değil ama tekrarlandığı zaman yapılması gereken süreçlerle ilgili iyileştirmeyi yapıyoruz." 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...