Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
07 Haziran 2017 16:10

TL ile ihracata en büyük katkı mücevherden

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, "İlk 4 ayda TL ile ihracat yüzde 127 arttı. TL`nin ihracat içindeki payı bu dönemde yüzde 9,6 ile rekor seviyeye ulaştı" dedi

TL ile ihracata en büyük katkı mücevherden
TL,Mücevher,TL ile ihracat

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet  Büyükekşi, dış ticarette TL kullanımının her geçen yıl arttığını belirterek, ilk  4 ayda yüzde 127 şeklinde gerçekleşen artışa en büyük katkıyı mücevher sektörünün  yaptığını bildirdi.

Büyükekşi, yaptığı yazılı açıklamada, geçen 10 yıl içinde TL'nin dış  ticaretteki payının yüzde 1 seviyelerinden yüzde 6,5 düzeyine yükseldiğini  hatırlatarak, aynı dönemde TL'nin ihracattaki payının yüzde 2'lerin altından  yüzde 5,5'e çıktığını anımsattı.

Artış trendinin bu yıl da devam ettiğini dile getiren Büyükekşi, ilk 4  ayda TL ile ihracatın yüzde 127 arttığını, TL'nin ihracat içindeki payının bu  dönemde yüzde 9,6 ile rekor seviyeye ulaştığını vurguladı.

Büyükekşi, TL'nin dış ticarette daha fazla kullanılabilmesi için  çalışmaları sürdürdüklerini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dış ticaretimizde TL'nin kullanımının artması, TL'nin işlem hacminin  ve itibarının artmasına, döviz kurlarında yaşanan dalgalanmaların firmalarımıza  zarar vermesinin önüne geçilmesine ve cari açığın finansmanını kolaylaştırmaya  olanak sağlıyor. Bu kapsamda biz de firmalarımızın ihracatta döviz riskinden  kendilerini koruyabilmelerinin bir yöntemi olarak TL ile ihracatyapmaları  gerektiğini her daim kendilerine vurguluyoruz."

TL İLE İHRACATTA EN BÜYÜK ARTIŞ IRAK VE BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ

Büyükekşi, bu yıl TL ile ihracata en büyük katkıyı mücevher sektörünün  yaptığını kaydederek, şu bilgileri verdi:

"TL kullanılarak yapılan ihracatımızdaki artışın önemli bir kısmını  tek başına mücevher sektörü gerçekleştirdi. Bunun yanı sıra, hububat, tekstil,  hazır giyim ve otomotiv ihracatımızda da TL'nin kullanımının arttığını görüyoruz.  Ülke bazında bakacak olursak, yine aynı dönemde ihracatçılarımız TL karşılığında  179 ülkeye ihracat gerçekleştirirken, TL ile ihracatımızın en fazla artış  gösterdiği ülkeler Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Bu ülkelerin ardından,  Rusya, Çin ve İsrail gibi ülkelere de TL kullanılarak yapılan ihracatımız artış  gösterdi.

İnanıyoruz ki, geçtiğimiz 10 yıllık dönemde sürekli artış eğilimini  sürdüren TL ile dış ticaretimiz içinde bulunduğumuz 2017 yılındaki artışına da  devam edecek ve yıl sonunda ilk defa ihracatımız içindeki payı yüzde 10’un  üzerine yükselerek yeni bir rekora imza atacak. Böylelikle, TL’nin uluslararası  piyasalarda en çok kullanılan para birimlerinden birisi olması hedefimize bir  adım daha yaklaşmış olacağız."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...