Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
18 Ekim 2021 09:20

Sepet kur rekor kırdı, dolar ve euro zirveyi güncelledi

Dolar/TL haftanın ilk işlem gününde rekor serisini sürdürmeye devam ederek 9,33 TL’nin üzerine çıktı. Euro/TL de 10,76’lık rekorunu geride bırakarak 10,83'e yükseldi. Sepet kur da 10,0 seviyesini aşarak rekor kırdı. Piyasalar gözünü bu haftanın en önemli gündem maddesi olan 21 Ekim’deki TCMB PPK toplantısına çevirmiş durumda.

Sepet kur rekor kırdı, dolar ve euro zirveyi güncelledi
dolar,euro,rekor,döviz,türk lirası

Eylül ayı başında 8,26'dan işlem gören kur, çekirdek enflasyon söyleminin faiz indirimi olarak değerlendirilmesiyle yükselişe geçti ve ardından TCMB'nin 100 baz puan faiz indirmesiyle rekorlar serisine imza attı.

Dolar/TL haftanın ilk işlem gününde rekor serisini sürdürmeye devam ederek 9,33 TL’nin üzerine çıktı. Euro/TL de 10,76’lık rekorunu geride bırakarak 10,83'e yükseldi. Sepet kur da 10,0 seviyesini aşarak rekor kırdı.

Yurtdışındaki gelişmelere bakıldığında ise dolar küresel piyasalarda değer kaybediyor. Önceki hafta ABD'de açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisinin beklentilerin çok altında ve hafta içi açıklanan enflasyon verisinin yüzde 5,40 ile yüksek gelmesi, doların küresel piyasalarda değer kaybını hızlanırdı. Geride bıraktığımız hafta Türkiye'nin dışındaki diğer gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında değer kazandı.Türk Lirası hali hazırda 20 Mart 2021'den beri yüzde 25 değer kaybı yaşadı.

GÖZLER 21 EKİM’DE

Faiz indiriminin beklentilerin üzerinde olabileceğine yönelik endişeler de döviz piyasası üzerinde negatif baskı oluştururken bu haftanın en önemli gündem maddesi 21 Ekim’de yapılacak TCMB PPK toplantısı. TCMB’nin çekirdek enflasyona odaklanmasından dolayı bazı analistler bu ay da 100 baz puan indirim beklentisi içine girerken, piyasanın genel beklentisi ise 50 baz puan indirim yönünde oldu. TCMB Ekim Piyasa Katılımcıları Anketi’nde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 16,74’den yüzde 17,63’e yükseldi. 2021 büyüme beklentisi ise yüzde 8,2’den yüzde 8,9’a , dolar/TL beklentisi ise 9,22’ye çıktı.

KAVCIOĞLU: 21 EKİM'DE EN DOĞRU KARARI VERECEĞİZ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile cuma günü bir araya geldi. 1,5 saatlik görüşme sonrası Kılıçdaroğlu ve Kavcıoğlu basına açıklamalarda bulundu. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu gündemin sıcak konusu görevden almalarla ilgili olarak, "Bir kısmı bizim tercihimiz, bir kısmı arkadaşların tercihi. Bu arkadaşlar faiz indirildiğinde de faiz artırıldığında da burada görev yaptılar" dedi. Türkiye'nin en güzide kurumlarından biri için yapılan yıpratıcı açıklamaların üzücü olduğunu ifade eden Kavcıoğlu, “Merkez Bankası'nı herkes sahiplenmeli” diye konuştu. Başkan Kavcıoğlu, gözlerin çevrildiği 21 Ekim'deki PPK toplantısı için de "Tüm gelişmeleri analiz ederek en doğru kararı vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın" açıklamasında bulundu.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...