Tgrt Haber
06 Temmuz 2021 15:48

TL’nin reel değeri en dipte

Reel Efektif Döviz Kuru Haziran ayında 59,77 olarak gerçekleşti. Böylelikle Türk Lirası tüm zamanların en düşük reel değerini gördü.

TL’nin reel değeri en dipte
Türk Lirası,Dolar,TCMB

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Haziran ayına ilişkin reel efektif döviz kurunu yayımladı. TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru Haziran'da 59,77 değeri ile en düşük seviyeyi gördü.

Salgın yılı olan 2020'ye 75 seviyesinde başlayan reel efektif Döviz kuru gerileme ivmesine girmiş ve Kasım'da 60,45 seviyesini görmüştü. Reel efektif Döviz kuru sonrasında yükselişe geçerek Şubat'ta 69 seviyesinin üzerine kadar yükselmişti.

Türkiye'nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, ikili ticaret akımları kullanılarak ağırlıklandırılan Türk Lirası’nın ortalama değeri ile nominal efektif döviz kuru hesaplanıyor. Nominal efektif döviz kurundan da nispi fiyat etkileri arındırılarak reel efektif döviz kuruna (REK) ulaşılıyor. REK, TÜFE, ÜFE ve birim işgücü maliyetlerden biriyle arındırılarak üç farklı alt endeks oluşturuyor. TCMB'nin enflasyon hedefi kapsamında TÜFE bazlı REK'i esas alıyor.

REEL EFEKTİF DÖVİZ KURU NE DEMEK?

Nominal efektif döviz kuru, Türkiye’nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, Türk Lirası (TL)’nın ağırlıklı ortalama değeri olarak hesaplanıyor. Reel efektif kurun artışı Türk Lirası'nın değer kazandığını, diğer bir anlatımla Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının arttığını gösteriyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...