Tgrt Haber
08 Kasım 2021 21:42

TRT payı ve enerji fonu kalktı! İşte elektrik faturalarında yeni hesap

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine Toplantısı kararlarını açıklarken elektrik faturalarındaki TRT Payı ve enerji elektrik fonu kesintilerini kaldırdıklarını açıkladı. Elektrik faturalarına yansıyacak olan açıklamanın ardından vatandaşlar elektrik faturasının ne kadar azalacağını merak etmeye başladı. Peki TRT payı ne kadar? Elektrik faturalarında enerji fonu oranı nedir? İşte 100 TL elektrik faturasında TRT payı kalktığında ödecek tutar!

TRT payı ve enerji fonu kalktı! İşte elektrik faturalarında yeni hesap
trt,elektrik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 Kasım Pazartesi günü gerçekleşen Kabine Toplantısı sonrası açıklama yaptı. Sağlık çalışanları, koronavirüs vakaları, asgari ücret ve gündeme dair açıklamalarda bulunan Erdoğan elektrik faturası ile ilgili müjde verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Elektrik faturalarındaki TRT payı ile Enerji Fonu kesintilerini kaldırma kararı aldık" dedi. Bu açıklamanın ardından elektrik faturalarında yer alan TRT payı ve Enerji Fonu kesintisinin miktarı merak konusu oldu. 

ELEKTRİK FATURALARINDA TRT PAYI NE KADAR? 

TRT Gelirleri Kanunlarına istinaden kullanıcılardan, tüketilen enerji bedeli üzerinden yüzde 2 oranında TRT payı alınıyor. Tüketilen elektriğe bağlı olarak değişen fatura miktarına göre alınan yüzde 2'lik pay TRT'ye aktarılıyor. Sanayi tipi kullanıcılardan TRT payı kesilmiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan elektrik faturalarından artık TRT payı alınmayacağını duyurdu. Haberin ardından vatandaşlar ne kadar eksik fatura ödeyeceğini merak etmeye başladı. Buna göre; her 100 TL’lik bir elektrik faturasında 3.25 TL daha az ödeme yapılacak.

TRT payı ve enerji fonu kalktı! İşte elektrik faturalarında yeni hesap

ELEKTRİK FATURALARINDA ENERJİ FONU NEDİR?

Enerji payı; Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından tespit edilen sektör alt yapı giderlerine ait katkı paya verilen addır. Bu bedel elektrik faturalarına yansır. 3096 sayılı Türkiye Elektrik Kurumu Dışındaki Kuruluşların Elektrik Üretimi, İletimi, Dağıtımı ve Ticareti ile Görevlendirilmesi Hakkında Kanun uyarınca, aktif enerji tüketim tutarı üzerinden % 0,7 oranında alınan bedeldir. (1 Ocak 2021 tarihi öncesi Enerji Fonu oranı aktif enerji tüketim tutarı üzerinden %1 olarak alınıyordu. 

ELEKTRİK FATURASI KDV ORANI NE KADAR?

Türkiye’de neredeyse tüm ürünlerin toplam satış ücretinin üzerine belirli oranlarla Katma Değer Vergisi (KDV) uygulanır. Elektrik faturalarından alınan KDV oranı %18’dir. Yani elektrik dağıtım ve tüketim bedelleri toplandıktan sonra oluşan bedelin üzerine %18 KDV eklenir. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez geçen hafta TRT katkı payı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Dönmez TRT payının tarımsal sulama abone grubundan kaldırılması için Meclis'e teklifte bulunduklarını kaydetti. TRT’nin 2010 yılındaki enerji ve bandrol geliri toplamı 1 milyar 16 milyon TL olurken, bu bedel 2020 yılında 3 milyar 835 milyon TL’ye çıktı. Vatandaşın elektrik faturalarından yüzde 2 oranında TRT payı kesiliyor. Bu pay yüzde 2 olmakla birlikte, yüzde 18 oranında KDV’ye de tabi tutulduğundan, enerji bedelinin yüzde 2,36’sı olarak faturaya ekleniyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...