Tgrt Haber
17 Aralık 2015 16:04

Tüfenkçi, 'Rusya'ya ihracat düşmedi artış eğilimi var'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından Türk mallarına uygulanan ambargonun başta Rusya halkına zarar verdiğini belirterek, Rusya ile olan ihracat oranlarının büyük düşüşler yaşamadığını ve oranların artış eğiliminde olduğunu söyledi.

Tüfenkçi, 'Rusya'ya ihracat düşmedi artış eğilimi var'
Rusya, ihracat, Türkiye,

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi Çatalca’da Yeni Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nü ziyaret etti. Buradan AK Parti İlçe binasını geçen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Tüfenkçi Rusya ile yaşanan uçak krizi ve ardından Rusya’nın Türk mallarına uyguladığı ambargonun ülke ekonomisine çok büyük bir zarar vermediğini belirtti.
Bakan Tüfenkçi ihracat raporlarında Rusya ile olan ihracat oranlarının büyük düşüşler yaşamadığını ve ihracat oranlarının artış eğiliminde olduğunu belirterek, “Biliyorsunuz biz böyle bir krizin oluşmasını istemiyoruz. Rusya’nın malum hava sahamıza savaş uçaklarının girmesi neticesinde angajman kuralları sonucunda uçak düştü. Biz hiçbir zaman gerilimin tarafı olmak istemedik ve gerilimi arttırıcı açıklamalardan da şiddetle kaçındık. Özellikle ticaretin etkilenmemesi bu olaylardan iki halkın etkilenmemesi için de elimizden gelen gayreti gösterdik göstermeye de devam ediyoruz. Biz kapılarımızı kapatmadık. Biz giren mallara ambargo uygulamadık. Ama Rusya farklı bir yöntem seçti özellikle sebze ve meyve de başta olmak üzere bir takım mallarımızın kapılar da girişini ve çıkışını engelleme veya geri gönderme gibi bir takım işlemlere tabi tuttu” dedi.
Bakan Tüfenkçi açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Bu güne kadar geri gelen veya beyannamesi verilen ve iptal edilen beyanname sayımız en son aldığım bilgiye göre iki 203 tane. Bu da 8 milyon 500 dolarlarda bu da ülkemizi çok etkileyecek veya bizi ekonomimizi çok sarsacak bir durum değil. Bizler istiyoruz ki Rusya’da ki halklarında hem ucuz hem de kaliteli mallardan istifade etmesini arzuluyoruz. Son 1 ile 15 Aralık tarihleri arasında bana gelen ihracat raporlarımız da Rusya’ya yaptığımız ihracat oranlarında çok büyük düşüşler yok. Artış eğilimi var. Ben öyle ümit ediyorum ki önümüzdeki dönemlerde bu ambargoların yumuşayarak ortadan kalkacağını düşünüyorum.”
Tüfenkçi uygulanan ambargonun en başta Rusya halkına zarar vereceğini ifade ederek, “1 Ocak'tan sonra kaldırılıp kaldırılmayacağı tabi ki Rusya’nın bileceği iş ama ambargoların yumuşayacağına inanıyoruz. Çünkü uygulanan ambargolar başta Rusya Halkının zararınadır. Çok uzun sürdürülebilir bir yaklaşım değil Biz sorunların diyalogla çözülmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...