Tgrt Haber
24 Aralık 2021 11:36

TÜİK'ten enflasyon çıkışı: Hesabımız şeffaf, bakmak isteyene kapımız açık

TÜİK enflasyon rakamlarının doğruluğuna ilişkin basında yer alan haberlere yönelik bir cevap yazısı yayımladı. Açıklamada, "TÜFE, bilimsel ve teknik özerklik ile geçerli uluslararası yöntemler kullanarak bağımsız şekilde hesaplanmaktadır" denildi.

TÜİK'ten enflasyon çıkışı: Hesabımız şeffaf, bakmak isteyene kapımız açık
TÜİK,enflasyon

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) Tüketici Fiyat Endeksini (TÜFE) herhangi bir kişi, makam ya da kurumun talep, talimat veya enflasyon tahminine göre değil, sahip olduğu bilimsel ve teknik özerklik ile geçerli uluslararası yöntemleri kullanarak bağımsız şekilde hesapladığını bildirdi.

TÜİK basında yer alan "İnternet satış fiyatına göre enflasyon rakamı" başlıklı yazı ile ilgili düzeltme ve cevap yazısı yayımladı.

Kurumdan yapılan açıklamada, “Basın özgürlüğüne ve haber alma hakkına saygı duymakla birlikte, 5187 Sayılı Basın Kanunun ve 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunun hükümlerine göre; asılsız, gerçek dışı ve iftira niteliğindeki içeriklerin tekzip edilmesini talep etmek de en doğal ve yasal hakkımızdır. Yalan, iftira ve asılsız iddialara dayalı olarak maksatlı ve kasıtlı şekilde üretilen yazılar Türkiye İstatistik Kurumunun(TÜİK) itibarını hedef aldığı gibi, kurumun ve kurum çalışanlarının kişilik haklarına ağır bir saldırı niteliği taşımaktadır” denildi.

“HESAPLAMALAR BAĞIMSIZ ŞEKİLDE YAPILMAKTA”

TÜİK tarafından üretilen istatistiklerin Eurostat ve IMF gibi uluslararası kurumlar tarafından belirlenen yöntem, tanım ve kavramlar kullanılarak hesaplandığı ifade edilirken, “Bu çerçevede, TÜİK Tüketici Fiyat Endeksini(TÜFE) herhangi bir kişi, makam ya da kurumun talep, talimat veya enflasyon tahminine göre değil, sahip olduğu bilimsel ve teknik özerklik ile geçerli uluslararası yöntemleri kullanarak bağımsız şekilde hesaplamaktadır” açıklaması yapıldı.

“KURUMUMUZ HERKESE AÇIKTIR”

Haberlerin tamamen yalan ve hayal ürünü olduğu ifade edilen yazıda, “Kurumumuz TÜİK’in faaliyetleri hakkında doğru bilgi almak ve kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacında olan herkes ile iletişime açıktır. Bunun dışındaki amaç ve hesaplar için TÜİK’in masa başı haberlere, yalan ve iftiralara konu edilmesi kabul edilemez olduğu gibi, büyük gayret ve özveri ile çalışan Kurum personeline de haksızlık teşkil etmektedir. Gerçeğe aykırı, hiçbir somut delile dayanmayan ve iftira niteliğinde ifadeler kullanılarak uluslararası standartlarda kamu hizmeti üreten, uluslararası organizasyonlara akredite, yüz yıllık bir geçmişe sahip saygın bir Devlet Kurumunun itibarını ve ona olan güven duygusunu zedelemeye çalışmanın kimseye bir faydası bulunmamaktadır. ılan söz konusu kavram ve yöntemler, yerli ve yabancı kurum ve kuruluşların değerlendirmelerine açık olduğu gibi, TÜİK internet sayfasından kamuoyu ile paylaşılmaktadır” denildi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...