Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
18 Haziran 2014 11:46

Tüketiciyle müzakere dönemi başlıyor

Satıcılar, yapılan sözleşmeleri tek taraflı hazırlayamayacak. Tüketiciyle müzakere şartı geliyor. Bunu yaptık diyen banka ispatlayacak.

Tüketiciyle müzakere dönemi başlıyor
tüketici, müzakere dönemi, banka, tüketiciyle müzakere şartı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın, Tüketici Sözleşmelerindeki Haksız Şartlar Hakkında Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda tüketici ile kurulan sözleşmelerde yer alan bir şartın haksız şart olarak kabul edilebilmesi için, tüketiciyle müzakere edilmeden sözleşmeye dahil edilmesi, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde dürüstlük kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olması unsurlarının bir arada bulunması gerekecek. Bir sözleşme şartının önceden hazırlanması ve standart sözleşmede yer alması nedeniyle, tüketicinin sözleşmenin içeriğine etki edememesi durumunda, o sözleşmede tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilecek, sözleşmeyi düzenleyen, müzakere edildiğini iddia ediyorsa bunu ispatla yükümlü olacak.
DAHA ÇOK BANKADA
Tüketiciyle yapılan sözleşmelerde yer alan haksız şartlar, kesin olarak hükümsüz olacak. Ancak sözleşmenin haksız şartlar dışındaki hükümleri geçerliliğini koruyacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, genel olarak kullanılmak üzere hazırlanmış sözleşmelerde yer alan haksız şartların, sözleşme metinlerinden çıkarılması veya kullanılmasının önlenmesi için gerekli tedbirleri alacak. Haksız şart daha çok bankalarla yapılan sözleşmelerde ortaya çıkıyor. Özellikle kredi alırken istenen dosya masrafı ve kredi kartı aidatı gibi ücretler mahkemeler ve Yargıtay tarafından, haksız şart olarak kabul ediliyor, bu paraların geri ödenmesine hükmediliyor.
BANKADAN PARANIZI ALIN
Bankaların aldıkları 60'dan fazla haksız ücret ve komisyon için hakem heyetine başvuru imkanı bulunuyor. Özellikle dosya masrafı adı altında alınan ücretler için hakem heyetlerine başvuran vatandaşlar paralarını geri alıyor. Çünkü bu ücretler haksız şart olarak kabul ediliyor. Parayı almak için, kredi alınan bankayla yapılan işlemleri ve ödemeleri gösterir belgelerle kaymakamlıklarda bulunan tüketici hakem heyetlerine başvurmak yeterli oluyor.
TÜKETİCİYİ BEZDİRME YÖNTEMİ
Mahkemelerde kaybeden bankalar vatandaşın hakkını aramasını önlemek için çeşitli yollara başvuruyor. Belge isteyenlere zorluk çıkartıp, "belge yok" deniyor ya da bu belgeler için çok yüksek miktarlarda para isteniyor. Bazı bankalar ise hakkını arayana 50 kuruş gibi borç çıkartıp faiziyle almak için icra yoluna gidiyor

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...