Tgrt Haber
16 Şubat 2015 10:22

Turizm ve ihracatçıya müjde, resmen yürürlüğe girdi

Döviz getiren faaliyetler için alınan kredilere zorunlu karşılık kalkıyor. Böylece bankalar, başta turizm olmak üzere ülkeye döviz getirmek için alınan kredilere yönelecek.

Turizm ve ihracatçıya müjde, resmen yürürlüğe girdi
turizm, ihracat, banka,

Döviz getiren faaliyetler için alınan kredilere zorunlu karşılık kalkıyor. Böylece bankalar, başta turizm olmak üzere ülkeye döviz getirmek için alınan kredilere yönelecek. Uygulama ihracatçıyı da kapsıyor. Akşam'dan Miray Çimen'in haberine göre; bankalar, turizm sektörünün aldığı krediler için artık zorunlu karşılık ayırmayacak. Bu durum bankaların elinde bulundurduğu mevduatın önemli kısmını turizmci ve ihracatçıya kredi olarak vermesinin önünü açacak. Verilen kredilerde daha karlı hale gelecek olan bankaların, turizmciye yönelmesi ve ülkeye girecek döviz miktarının artması bekleniyor.

'RESMEN' YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

"Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

DÖVİZ MİKTARINI ARTIRACAK

Yönetmeliğe göre, döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlere yönelik olarak kullandırılan kredilerde bankalar artık zorunlu karşılık ayırmayacak. Bu durum, en başta turizm sektörünü etkileyecek. Bankaların elinde tuttuğu mevduatın tamamını kredi olarak kullanmasına olanak veren bu düzenlemeyle, bankalar döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlere yönelik verdikleri kredilerde daha karlı hale geçecek. Bunun sonucunda, bankaların kredi vermek için başta turizm sektörü ve ihracatçılar olmak üzere onlarca sektöre yönelmesi bekleniyor.

İHRACAT VE TRANSİT TİCARETE DOPİNG YAPAR

Yönetmelikte aynı durum ihracat için verilen kredilerde de öngörülüyor. Bankalar, ihracat sayılan satış ve teslimler için verdikleri kredilerde de zorunlu karşılık ayırmayacak. Yönetmelikte ayrıca transit ticarete verilen krediler de zorunlu karşılık oranı yüzde sıfır olan krediler içerisinde yer aldı. Yapılan bu düzenlemelerle ülkeye döviz girişinin arttırılmasının yanı sıra, ihracat ve transit ticaretin de artması hedefleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...