Tgrt Haber
27 May 2022 10:39 - Güncelleme : 27 May 2022 12:42

Türk-İş açlık ve yoksulluk sınırında son gelişmeleri paylaştı

Türk-İş Mayıs 2022 açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasında son verileri paylaştı. Buna göre açlık sınırı mevcut asgari ücretin 1764 TL üzerinde gerçekleşirken bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyetiyse 7.836 TL‘ye ulaştı.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber
Türk-İş açlık ve yoksulluk sınırında son gelişmeleri paylaştı
türk-iş,açlık,yoksulluk

Türk-İş'in Mayıs 2022 açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, açlık sınırı 6.017 TL ile mevcut asgari ücretin 1764 TL üzerinde gerçekleşti. 

Türk-İş araştırmasında mutfak enflasyonundaki artış aylık yüzde 13 olurken son on iki aylık yüzde 107 oranında belirlendi. Yoksulluk sınırı ise 19.602 TL olurken bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti 7.836 TL‘ye ulaştı.

'Mutfak enflasyonu'ndaki değişim ise şu şekilde gerçekleşti:

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 13,04 oranında gerçekleşti.

Son on iki ay itibarıyla artış oranı yüzde 107,76 olarak hesaplandı. Beş aylık değişim oranı yüzde 46,85 oranında oldu.

Türk-İş açıklamasında "Üretim ve tedarik maliyetlerinin artmasıyla arz etkisi ve her gün düşen alım gücünü korumak için öne çekilmiş talep etkisi nedeniyle başta gıdada olmak üzere fiyat artışlarının önü alınamıyor. Bunların ek olarak düşük faiz oranları ve kredi genişlemesi sonucu fiyatlama dengesi bozulan piyasada temel gıda maddeleri ve bazı temel ihtiyaç maddelerinde yapılmış olan KDV indirimleri fiyat artışlarının çok gerisinde kaldı fakat bunun yanında vergi gelirlerinin düşmesine neden oldu. Ne enflasyon yavaşlıyor, ne de alım gücü yükseliyor. İşçi, memur, emekli, öğrenci, esnaf nefes alamıyor" ifadeleri yer aldı.

ARA ZAM OLACAK MI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen ay "Böyle bir değerlendirme gerektiğinde vatandaşımızdan esirgemeyiz" açıklaması ve artan asgari ücrete ek zam konusunda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir “Orada bir problem varsa o problem bizim problemimiz. İlgili bakanlarımız konuyla ilgili çalışmalarını yapıyorlar.” diye konuşmuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ da “Bizim en önemli gündemimiz ekonomidir. Bunu da birçok alt versiyonları var. Bir kısmında netice aldık. İstihdamla ilgili veriler iyi geliyor. En temel mücadelemiz enflasyon. Hem onu düşürmeye yönelik yapılacak hamleler önce stabil kalması sonrada düşüşe geçirmek. İkincisi de vatandaşın alım gücü. Enflasyon konusunda çok hızlı bir şekilde düşeceğini ifade etmek çok iddialı olur. Adım adım düşmesini sağlarken o süreçte de vatandaşın yanında olacağız" açıklamasını yaparak asgari ücrete zam için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'i işaret etmişti.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...