Tgrt Haber
15 Haziran 2022 07:30 - Güncelleme : 15 Haziran 2022 08:48

Türkiye 10 ülkeden tarım arazi kiralayacak! Ekimi zor olan ürünler kiralanan arazide üretilecek

Türkiye tedarik zincirinde yaşanan sıkıntı ve küresel çapta meydana gelen gıda krizinin aşılması adına yurt dışında tarım arazisi kiralama formülünü masaya yatırdı.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Türkiye 10 ülkeden tarım arazi kiralayacak! Ekimi zor olan ürünler kiralanan arazide üretilecek
türkiye,tarım arazi

Koronavirüs pandemisi ile başlayan ve Rusya-Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle tavan yapan gıda krizine karşı Türkiye önlem almak için harekete geçti. Tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle bazı temel ürünlere erişimde sıkıntılar yaşandı. Küresel çapta yaşanan bu sıkıntı için ülkeler yeni formüller ararken Türkiye de bu sorunun çözümü için bazı seçenekleri masaya yatırdı.

EKİMİ ZOR OLAN ÜRÜNLER KİRALANAN ARAZİLERDE ÜRETİLECEK

Tarım Bakanlığı, Latin Amerika ve Afrika’dan 10 ülkede tarım arazisi kiralamak için görüşmelere başladı. Ukrayna ile de bu konuda temasa geçilirken Türkiye’nin özellikle iklimsel olarak üretimi zor olan ürünlerin ekimini yurt dışında kiralanacak arazilerde yapmayı planlıyor. Sudan’da geçmiş yıllarda 850 bin hektar civarında bir arazi kiralamış ancak proje yaşanan aksaklıklar nedeniyle rafa kaldırılmıştı. Bu projenin yeniden hayata geçirilmesi beklenirken kiralanan diğer arazilerde başta yem bitkisi olmak üzere, Türkiye’de işlendikten sonra ihraç edilecek nitelikteki hububat ürünlerinin üretimi yapılacak. Geçtiğimiz günlerde de Venezuela heyetinin Türkiye’yi ziyareti sırasında 400 bin hektarlık tarım alanının Türkiye’ye kiralanması gündeme gelmişti.

ÖZEL SEKTÖR DE DEVREDE OLACAK

Tarım Bakanı Vahit Kirişci, yurt dışında arazi kiralama projesi hakkında milletvekillerine bilgi verirken, “Türkiye’nin üretimi kendi ölçeğinde Türk halkına yeter ama ihracatı seçiyorsan, yurt dışında da kiralama yapmak gerekiyor. Oralara modern tarımı götürmek istiyoruz. Bakir tarım alanlarında üretim yapmak istiyoruz. Afrika’nın özellikle güneyinde çok ciddi alanda bakir alanlar var. Bu alanlarda üretim yapabilecek durumdayız” dedi. Kiralanacak tarım arazileri için özel sektörün de devrede olacağı belirtildi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Hasan tüysüz 16 Haziran 2022 14:43

Canım ülkem ve devletim benim arazimi kiralasın ben çiftçilik yapamıyorum bu şartlarda ben para kazanamıyorum.

Şaka15 Haziran 2022 23:20

Şaka

Sonraki Haber Yükleniyor...