Tgrt Haber
17 Ocak 2022 07:49

Batı'nın ambargoları Türkiye'yi durduramadı: Yerli üretim coştu, dışa bağımlılık bitti

Batı'nın Türkiye’ye yönelik açık ve örtülü silah ambargoları, bugün savaşların sonucunu değiştiren projelerin yolunu açtı. Savunma sanayiinin dev şirketleri başta ASELSAN, ROKETSAN ve HAVELSAN olmak üzere Türk savaş gemileri için birçok savaş yönetim sistemlerini geliştirerek, ülkeyi dışa bağımlılıktan kurtardı.

Batı'nın ambargoları Türkiye'yi durduramadı: Yerli üretim coştu, dışa bağımlılık bitti
türk savunma sanayii,türkiye,ambargo

Almanya, Fransa, İngiltere ve ABD, Türk savunma sanayiini durdurmak için her yolu denedi. Anlaşmalara rağmen ürünler satılmadı, ihraç lisansı izinleri engellendi. Türkiye ise engelleri bir bir aşmasını bildi. Türk savunma sanayii, ambargoları deldi. Karada, havada ve denizde kendi teknolojisini üretiyor. Özellikle donanma A'dan Z'ye yerli imkânları kullanıyor. Son olarak denizlerin keskin kulağı, istihbarat gemisi TCG Ufuk göreve başladı. ABD, MİLGEM için dikey atım sistemini vermeyince ROKETSAN daha gelişmişini üretti. Engellenen F-35'lerin yerin Millî Muharip Uçağı üretilme aşamasında. Fırkateyn satın alınamayınca, yerli imkanlarla Türkiye kendi fırkateynlerini tasarlıyor. Savaş Yönetim Sistemlerini artık HAVELSAN hazırlıyor. Gemiler için hava savunma sistemi GÖKDENİZ’i üretildi. İngiltere'den satın alınan torpido karıştırma, aldatma sistemini artık ASELSAN üretiyor.

HEM SAVUNMA HEM TAARRUZ

Türkiye gazetesinden Selçuk Böke’nin haberine göre, Türkiye “savunmada dışa bağımlılığı asgariye indirmiş bir ülke” hedefine doğru emin adımlarla ilerliyor. Geçmişte uygulanan silah ambargoları, kısıtlamalar, örtülü yaptırımlar Türkiye’yi savunma alanında daha da güçlendiriyor. Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ’de (STM) kritik görevlerde bulunan mühendis, asker, diplomat gibi mesleklere sahip 23 uzmanın ambargolara yönelik değerlendirmesi bir kitapta toplandı. “Türk Savunma Sanayiinin Yükselişi ve Ambargolar” başlıklı kitapta en dikkat çeken değerlendirmeyi Savunma Sanayii Başkanlığı Deniz Araçları Daire Başkanı Alper Köse yaptı.

Savunma sanayiine yönelik ambargolar ve kısıtlamaların, Türkiye’yi bu alanda nasıl güçlendirdiğini Köse, şu örneklerle anlattı:

YERLİ DİKEY ATIM SİSTEMİ

TCG İstanbul gemisinde dikey atım sistemi olarak ABD yapımı Mk 41 kullanacaktık. Ancak onlara ihracat izni çıkmadı. İşin garip tarafı vermiyoruz da demediler ve oyaladılar. Biz de ROKETSAN ile anlaştık. Böylece dikey atım sistemi gereken tüm gemilerimiz için artık kendi çözümümüz oldu.

ASELSAN GÖKDENİZ'İ YAPTI

Gemilerimizde yaygın olarak yakın hava savunma sistemleri Phalanx ve SeaRAM kullanılıyor. Ancak ASELSAN, Phalanx muadili GÖKDENİZ’i geliştirdi. Artık onlara bağımlı değiliz. Kötü komşu mal sahibi yaptırıyor. İyisini de yapıyoruz. HARPOON’da da sorun çıkardılar ama daha iyisi olan ATMACA yapıldı.

Batı'nın ambargoları Türkiye'yi durduramadı: Yerli üretim coştu, dışa bağımlılık bittiGÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi (CIWS)

AKREP-D AMBARGODAN ÖNCE ÜRETİLDİ

Atış kontrol radarı tedarik edilen ülke henüz ambargo koymamıştı ancak bekliyorduk. Bu nedenle çalışmalara başladık. Neticede ASELSAN, kendi Atış Kontrol Radarı olan AKREP-D’yi geliştirdi. Daha sonra da ambargo geldi.

TEHDİTLER ÖNCEDEN BİLİNECEK

Denizaltı veya gemi için tehditlerin nereden geldiğini algılayan, nasıl müdahale edileceğine karar veren savaş yönetim sistemleri, HAVELSAN tarafından geliştirildi. Gemilerimize entegre edilmektedir. Ayrıca bu sistem ihraç da ediliyor. Savaşa gireceksek kendi sistemlerimizle savaşmanız lazım. Bu nedenle gemilerimizde ASELSAN’ın millî ve yerli olarak geliştirdiği elektronik destek ve taarruz sistemleri kullanılıyor.

Yerli ve millî hamlesiyle birlikte bağımlılıktan kurtulduğumuz bir başka sistem de torpido karıştırma aldatma sistemi. Önceden İngiltere’den alınan bu sistem, şimdi ASELSAN tarafından yapılıyor.

YERLİ SAVAŞ JETİ GELİYOR

Son olarak F-35'lerin engellendiğini belirten Köse, Bugün de Müşterek Taarruz Uçağını (F35) vermiyorlar, karşılığında Millî Muharip Uçağımız olacak. Ambargolar veya kısıtlamalar sonuca ulaşmamıza engel değil. Hedeflerimize kendi millî ve yerli çözümlerimizle ulaşabiliyoruz." diye konuştu.

Batı'nın ambargoları Türkiye'yi durduramadı: Yerli üretim coştu, dışa bağımlılık bitti

Milli Muharip Uçağı (MMU)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...