Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
11 Kasım 2021 11:23

Türkiye bu raporu konuşacak: Zincir marketlerden sonra sıra 14 tedarikçide

Rekabet Kurumu, zincir marketlere kestiği 2.7 milyar liralık ‘kartelleşme’ cezasının ardından tedarikçileri incelemeye aldı. Rapor tamamlanmak üzere. Listede 14 firma var. Türkiye’nin konuşacağı rapordan ilk detaylar da ortaya çıktı.

Türkiye bu raporu konuşacak: Zincir marketlerden sonra sıra 14 tedarikçide
zincir market,rekabet kurumu,kartel,fahiş fiyat,enflasyon

Rekabet Kurumu, çok konuşulan 5 zincir markete kestiği 2.7 milyar liralık ‘kartelleşme’ cezasının ardından tedarikçileri de incelemeye alarak rapor hazırladı. İlk tespitler tedarikçilerin de kartelleştiği yönünde. Türkiye’nin gündemine bomba gibi düşecek rapordan tespitlerin ipuçlarını Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur, “Kartel heveslilerine: Devlet nefes alış-verişinizi bile izliyor” başlıklı bugünkü köşe yazısında paylaştı. 

Uğur, Zincir marketlere yönelik inceleme için yaptığı eleştiriler üzerine kendisini arayan Rekabet Kurumu Birol Küle’nin aktardığı bilgileri paylaşırken tedarikçi firmalara yönelik incelemenin detaylarını verdi. 

Uğur “14 tedarikçi firmayla ilgili rapor da sonuçlanmak üzere. Bu firmalarla zincir marketler arasındaki ilişkiler ne durumda, onu rapor ortaya çıktığında göreceğiz. Ama şunu şimdiden söyleyebiliriz ki hepimizi ilginç sürprizler bekliyor.”

Türkiye bu raporu konuşacak: Zincir marketlerden sonra sıra 14 tedarikçide

NEFES ALIŞVERİŞLERİNİ BİLE İZLİYORUZ

Birol Küle, 2.7 milyar liralık cezanın kesildiği kartelleşme dosyasında delillerinin nasıl toplandığına ilişkin de çarpıcı bilgiler paylaştı. 

Küle “Elimizde son derece gelişkin teknolojik imkânlar var. Bilişim donanımımız ileri düzeyde. Devlet bize bu imkânı yasalarla sunuyor. Bu yüzden yasa dışı çalışmaların tamamını tespit ediyoruz. Şunu bilsinler, nefes alışverişlerini bile izliyoruz.” diye konuştu. 

Zincir marketlerin mahkemede kendi lehlerine sonuç çıkarma ihtimalini de değerlendiren Küle şöyle konuştu: 

“Zincir marketlerin kartelleşme suçunu tüm delilleriyle tespit ettik, belgeledik ve son derece titiz bir çalışmayla raporu hazırladık. En büyük kozları ‘usul’e ilişkin itirazlar olacaktı ama ona fırsat vermedik. Hatta öyle ki ben bırakın onların lehine bir karar çıkmasını, mahkemenin bu cezalar çok düşük diye bir karar verme ihtimalini düşünüyorum. Çünkü hakikaten Batı’da aynı konuda kesilen cezalarla mukayese edildiğinde, bizim kestiğimiz ceza ilk olmakla birlikte düşük kalmakta.”

Türkiye bu raporu konuşacak: Zincir marketlerden sonra sıra 14 tedarikçide

BU KADAR DA OLMAZ DEDİRTECEK FİRMALAR SIRADA

Başka sektörlerin de inceleme altında olduğunu belirten Birol Küle, İsimlerini vermeyeceğim ama şu kadarını söyleyebilirim. Özellikle tarım, sağlık ve konut pahalılığında öncü rol üstlenen sektörler. Fırsat bu fırsat deyip halkın aşına, ekmeğine, malına ve mülküne göz dikenler. Hatta aralarında ‘yok artık, bu kadarı da olamaz’ denen firmalar var, şaşıp kalacaksınız” diye konuştu. 

Fuat Ugur’un yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...