Tgrt Haber
21 Temmuz 2016 23:12

Türkiye Cibuti'de baraj yapacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Cibuti'de P-17 bölgesine baraj inşa edeceklerini bildirdi.

Türkiye Cibuti'de baraj yapacak
cibuti, baraj,

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Cibuti'de P-17 bölgesine baraj inşa edeceklerini bildirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Cibuti Tarım, Su, Balıkçılık, Hayvancılık ve Deniz Kaynakları Bakanı Muhammed Ahmed Awaleh ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Cibuti Tarım, Su, Balıkçılık, Hayvancılık ve Deniz Kaynakları Bakanlığı arasında, Cibuti'de yapılacak baraj için "İyi Niyet Beyanı İmza Merasimi" düzenlendi.

Bakan Eroğlu, burada yaptığı konuşmada Türkiye ile Cibuti arasında Osmanlı Devleti'ne kadar uzanan tarihi ve kültürel bağlar olduğunu belirtti.

Cibuti'nin Afrika'nın en doğusunda, önemli bir noktada bulunduğuna dikkati çeken Eroğlu, Türkiye ile Cibuti arasında ticari alanda çok büyük bir potansiyel olduğunu söyledi.

İki ülke arasında 2014 yılında ormancılık ve su alanında işbirliği protokolü imzalandığını anımsatan Bakan Eroğlu, bu kapsamda iki ülkenin çalışma grupları oluşturduğunu ve bu doğrultuda pek çok ekipmanın Cibuti'ye hibe edildiğini aktardı.

"Çalışmalara başladık"

Geçen yıl Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Cibuti'yi ziyaret ettiklerini hatırlatan Eroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla P-17 barajının yapımı için çalışmalara başladıklarını kaydetti.

Baraj için gerekli hibeyi aldıklarını söyleyen Eroğlu, barajı en kısa zamanda yapacaklarını dile getirdi.

Barajın projesini Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nün hazırladığını vurgulayan Eroğlu, barajın temel atma törenine gitmeyi planladığını kaydetti.

Haince yapılan darbe girişiminin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cesareti ve milletin kahramanlığıyla 6 saatte bastırıldığını ifade eden Eroğlu, kahramanlığından dolayı millete teşekkür etti ve milletin kahramanlığının diğer ülkelere de örnek olacağını, artık kimsenin darbe girişiminde bulunamayacağına dikkati çekti.

"Darbe girişimini şiddetle kınadık"

Cibuti Tarım, Su, Balıkçılık, Hayvancılık ve Deniz Kaynakları Bakanı Awaleh ise zor dönemden geçmesine rağmen vakit ayırıp kendileriyle görüştüğü için Türkiye Cumhuriyeti'ne teşekkür etti.

Darbe girişimini en başından itibaren kınadıklarını dile getiren Awaleh, "Hem Türkiye'nin istikrarı için bir tehlike arz eden hem de Cibuti de dahil dost ülkelerin istikrarı için tehlike arz eden FETÖ tarafından gerçekleştirilen darbe girişimini şiddetle kınadık." dedi.

Darbe girişiminin bastırılmasının demokrasi dersi olduğuna işaret eden Awaleh, Türkiye Cumhuriyeti'nin hükümeti ve milletiyle bir bütün olarak bu girişimi engellediğini kaydetti.

"Bizim için bu bir şans"

Türkiye'nin Cibuti'ye yaptığı yatırımlardan çok memnun olduklarını dile getiren Awaleh, şunları kaydetti:

"Baraj için size çok teşekkür ediyorum, çünkü 30 yıldır bekleyen, hiç kimsenin el atmadığı bir çalışmadan bahsediyoruz. En son Japonya bu konuda bir girişimde bulunmuştu ama o bölgedeki jeolojik ve hidrolojik zorlukları, karmaşıklıkları gördükten sonra vazgeçmişti. Sayın dostum ve kardeşim Veysel'in çabaları ve DSİ'nin de çabaları ile aslında bu büyük zorluğun üstesinden gelebildiniz, bizim için bu bir şanstır. Bu baraj Cibuti halkının üçte birini koruma altına alacaktır ve taşkınlardan koruyacaktır."

Awaleh, yapılacak barajın ülkeye sağlayacağı imkanlar hakkında da bilgi verdi.

Konuşmaların ardından iyi niyet beyanı imzalandı. Bakan Eroğlu ve Bakan Awaleh, karşılıklı olarak birbirlerine yöresel hediye takdim etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...