Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
22 Mart 2015 18:11

Türkiye dünyada bir ilke imza attı!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, güneş enerjisiyle çalışan sulama makinesi üreterek, dünyada bir ilke imza attı.

Türkiye dünyada bir ilke imza attı!
Türk Patent Enstitüsü, sulama teknolojileri

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 8 yıl süren bir çalışma sonrasında güneş enerjisiyle çalışan bir sulama makinesi üretti.

Türk Patent Enstitüsü tarafından onaylanan “Mobil Güneş Pili Sulama Makinesi” üreticiye sulamada büyük kolaylıklar sağlamasının yanı sıra dünyada da bir ilk oldu.

Tarlalar güneş enerjisiyle sulanacak

“Mobil Güneş Pili Sulama Makinesi”, Bakanlık Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Şanlıurfa GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü (GAPTAEM) tarafından yürütülen TÜBİTAK-1001 110O541 nolu projesi kapsamında üretildi. Sulama makinesini dünyada bir ilk yapan özellikleri arasında ise güneşi, hidrolik güç kullanarak otomatik takip edebilmesi, mobil kullanıma olanak vermesi ve panel temizleme ünitesinin bulunması yer alıyor.
 
14 saat kesintisiz çalışacak

Güneş enerjisiyle tarımda sulama imkanı sunan mobil pil, sulamada enerji giderlerini azaltırken, sulamaya dönük olarak diğer enerji kaynaklarına bağlı aksaklıkları da önleyerek elektrik kesintileri, arıza masrafları, yeni kurulum maliyetleri gibi giderleri de ortadan kaldıracak. Sistem sulamaların yoğun yapıldığı yaz aylarında güneş enerjisiyle yaklaşık 14 saate kadar kesintisiz çalışabilecek. Ayrıca sisteme gece sulaması için akü ilavesi yapılabilecek.

Günde 150 dönüm arazi sulayabiliyor

Yeni sistem, üreticiye teknik ve ekonomik yönden önemli avantajlar da sağlayacak. Mobil Güneş Pili Sulama Makinesi, en fazla 170 metreden su çıkarırken, bitkinin su ihtiyacına göre değişmekle birlikte günlük 50-150 dönüm alanı sulayabilecek. Sistem, kuru tarım yapılan ve elektrik şebekesinin olmadığı yerlerde, kapalı sulama sistemlerine entegre edilerek kırsal alanda enerji transferi ve sulama ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...