Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
02 Nisan 2014 17:56 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 10:43

TOBB Başkanı'ndan uyarı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki süreçte finansman kaynaklarının eskisi gibi bol olmayacağını vurguladı.

TOBB Başkanı'ndan uyarı
türkiye odalar ve borsalar birliği, tobb, rıfat hisarcıklıoğlu, Türkiye Ekonomisi haberleri, Türkiye Ekonomisi,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, küresel krizden sonra alınan tedbirlerle dünyada sermaye akımının azaldığını belirterek, "gelişmiş ülkeler makroekonomik dengelerini güçlendirdikçe, gelişmekte olan ülkelere para akışının daha da azalacağını, önümüzdeki süreçte finansman kaynaklarının eskisi gibi bol olmayacağını" kaydetti. TOBB'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, "İslam Ticaret ve Sanayi Odası 30. Genel Kurul Toplantısı" Tunus'ta yapıldı. Açıklamaya göre, Hisarcıklıoğlu, buradaki konuşmasında, İslam ülkelerinin, dünya ekonomisindeki yeni eğilimleri dikkate almaları, bu gelişmelere göre kendilerini hazırlamaları ve İslam ülkeleri arasındaki gümrük vergileri, kotalar dahil tüm tarife dışı engellerin kaldırılması gerektiğini ifade etti. İslam ülkelerinin küresel ekonomideki rolünün gözardı edilemeyeceğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Küresel ticaret yollarının ve küresel politikaların şekillendiği coğrafyanın merkezindeyiz. Dünya ekonomilerinin gıdası olan enerji kaynaklarına biz sahibiz. İslam ülkeleri olarak çok önemli bir turizm gücümüz var. Bu gücümüz her yıl daha da artıyor" görüşünü dile getirdi.
- Küresel sistemdeki 3 büyük değişiklik
"Önümüzdeki sürecin eskisine göre çok daha zor olacağını" ifade eden Hisarcıklıoğlu, küresel ekonomide yepyeni bir sürece girildiğini ve dünya ekonomisinde canlanma eğilimi bulunduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu, 2008'de başlayan küresel krizin etkilerinin zayıfladığını, ABD'den sonra Avrupa ekonomilerinin de toparlanma sinyalleri verdiğini anlattı. "Bu gelişme hepimizi olumlu etkileyecektir" diyen Hisarcıklıoğlu, bu olumlu gelişmenin yanında küresel sistemde de 3 büyük değişiklik olduğuna işaret etti. "Adeta bütün ekonomik kurallar yeniden yazılıyor. Bu 3 değişikliğe ayak uyduramazsak İslam ülkeleri olarak bizi büyük bir tehdit bekliyor" görüşünü dile getiren Hisarcıklıoğlu, bu değişikliklerden ilkinin finansman alanında olduğunu bildirdi. Hisarcıklıoğlu, "Küresel krizden sonra alınan tedbirlerle birlikte dünyadaki sermaye akımı azaldı. Gelişmiş ülkeler makroekonomik dengelerini güçlendirdikçe, gelişmekte olan ülkelere para akışı daha da azalacak. Yani önümüzdeki süreçte finansman kaynakları eskisi gibi bol olmayacak" değerlendirmesinde bulundu.
TOBB Başkanı, ikinci köklü değişikliğin küresel ticaret rotasında yaşandığını belirterek, ilk defa gelişmekte olan ülkelerin toplam üretiminin, gelişmiş ülkelerin üretimiyle aynı seviyeye geldiğini vurguladı. Önümüzdeki süreçte hem üretim hem de tüketim potansiyelinin gelişmekte olan ülkelere kayacağını belirten Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: "Yani dünyanın ekonomik merkezi batıdan doğuya kaydı ve kaymaya devam edecek. Bunu gören ABD önlemini şimdiden alıyor. ABD'nin liderliğinde, dünya ekonomisi adeta yeniden tasarlanıyor. Trans Pasifik Ticaret Ortaklığı (TTP) ve Trans Atlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (T-TIP) ile dünyada iki yeni blok ortaya çıkıyor." İslam ülkeleri arasında tercihli ticaret sisteminin kurulamadığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Birbirimize sürekli engeller çıkarıyoruz. Gümrük prosedürlerimiz arasında uyum yok. Gümrük kapılarımızın altyapısı birbiriyle uyumlu değil. En vahimi de, ülkelerimize vize olmadan seyahat edemiyoruz. Bir yandan kardeşiz diyoruz ama kardeşimizin evine vizesiz giremiyoruz" görüşünü dile getirdi. Küresel alandaki üçüncü köklü değişimin ise enerji alanında olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, yüzyıllardır küresel çatışmaların temelinde enerji kaynakları olduğunu belirtti. "ABD'nin kaya gazı ile enerji alanındaki ezberleri bozduğunu" ifade eden Hisarcıklıoğlu, ülkenin sahip olduğu önemli orandaki kaya gazı rezervini harekete geçirdiğini bildirdi. Hisarcıklıoğlu, ABD'nin 5-10 yıl içinde enerji ihracatçısı haline gelmesinin beklendiğini belirterek, "Hem enerji üreten bazı İslam ülkelerinin hem de Rusya gibi enerji satan ülkelerin küresel dengelerdeki rolleri değişecek. ABD'de üretim maliyetlerinin ucuzlamasıyla Asya ülkelerine akan yatırımlar tekrar batıya yönelecek. Yani tüm ekonomik ve siyasi dengeler kökünden sarsılacak. Dahası batıda üretim ucuzlayacak. Batı yeniden rekabetçi bir yapı kazanacak" ifadesini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...