Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 May 2015 23:19

Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte coşacak

Ekonomistler, yılın ikinci çeyreğinden itibaren Türkiye'de ekonominin canlanacağını açıkladı.

Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte coşacak
türkiye, ekonomi,

Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde potansiyelinin altında bir performans sergilese de ekonomistler, yılın ikinci çeyreğinden itibaren iktisadi faaliyette canlanma görüleceğini, ekonominin sürdürülebilir ve yüksek bir büyüme patikasına doğru ilerleyeceğini kaydediyor. Mevsim normallerinin altında seyreden hava koşulları tarım sektöründe üretimin baskı altında kalmasına neden olurken, bazı sektörlerde güçlü bir toparlanma dikkati çekti. Konut satışlarındaki toparlanma ve özellikle ipotekli konut kredilerine yönelik talebin artmasının yanı sıra otomotiv sektöründeki canlılık, süregelen zorluklara rağmen iktisadi faaliyette canlılığın devam ettiğini gösteriyor.

Ekonomistler, ekonomik güven endeksinde mart ayındaki sert düşüşün ardından nisan ayında görülen iyileşmenin de tüketici güveni üzerinden iç talepte canlanmaya destek vereceğini ve bunun da büyümeye olumlu yansıyacağını dile getiriyor.

Yatırımlarda da yılın ikinci yarısından itibaren bir ivmelenme görüleceğini kaydeden ekonomistler, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini ifade ediyor.

Ekonomistler, söz konusu gelişmelere paralel ekonominin bu yıl yüzde 3,5 - 4 bandında bir büyüme kaydedeceğini tahmin ediyor.

"Veriler iktisadi faaliyetin geçen seneye göre daha canlı olabileceğine işaret ediyor"

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, bu yıl şimdiye kadar açıklanan verilerin geçmiş yıllar trendleriyle uyumlu seyrettiğini ve iktisadi faaliyetin geçen seneye göre daha canlı olabileceğine, konut satışlarındaki toparlanma, ipotekli konut kredilerine yönelik talep, yine otomotiv sektöründeki canlılığın bu sene, artan risk primi ve değer kaybeden kura rağmen büyümenin geçen seneye göre daha iyi olabileceğine yönelik sinyaller olduğunu belirtti.

Bora Tamer Yılmaz, otomobil satışlarının üç aylık ortalama bazda bakıldığında mart ayında yıllık yüzde 38 artış kaydettiğini ifade ederek, Türkiye'de büyümenin özellikle yılın ikinci yarısında seçimlerin ardından artan yatırımlar ve Avro Bölgesi'ne ihracatla daha fazla canlanmasını beklediklerini vurguladı.

"Ekonomi yüzde 1,5 civarında ılımlı bir şekilde büyümeyi başardı"

Odeabank Başekonomisti İnanç Sözer ise yılın ilk çeyreğinin finansal koşullar açısından Türkiye ekonomisinin makro temel dayanaklarından kopuk fiyatlamalara yol açsa da, ekonominin yüzde 1,5 civarında ılımlı bir şekilde büyümeyi başardığını tahmin ettiklerini söyledi.

'Onca zorluğa rağmen ekonomi büyüyecek'

Sözer, küresel ekonomik aktivitenin de daha destekleyici olacağı varsayımı altında, 2015 yılında Türkiye ekonomisinin süregelen onca zorluğa rağmen yüzde 3,4 büyümesini beklediklerini aktararak, son dönemde açıklanan yapısal reformlar ve yatırımcı algısını yönetmeye yönelik çabalarla, Türkiye ekonomisinin kademeli bir şekilde sürdürülebilir ve daha yüksek bir büyüme patikasına doğru ilerleyeceğini ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...