Tgrt Haber
29 Nisan 2016 11:05

'Türkiye'de GDO'lu buğday yok'

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yıldırım, 'Türkiye'de ve dünyada GDO'lu buğday çeşidi yoktur.' dedi.

'Türkiye'de GDO'lu buğday yok'
GDO, buğday,

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, fakültede düzenlediği basın toplantısında, son günlerde buğday ve ekmeğin beslenme zincirinden çıkarılması konusunda bazı tartışmaların yaşandığını söyledi.Son günlerde Türkiye'deki buğdayların GDO'lu olduğuna dair yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını savunan Yıldırım, şöyle devam etti: "Türkiye'de ve dünyada GDO'lu buğday çeşidi yoktur. Dünyanın hiçbir yerinde GDO'lu buğday yetiştirilmemektedir. Yani ticari olarak GDO'lu yetiştirilen bir buğday çeşidi yoktur. Ülkemizde ise bu mümkün değildir. Ülkemiz buğdayda gen kaynağı konumundadır. Bu sebeple GDO'lu buğday ülkemizde yetiştirilmez, yetiştirilmeyecektir. Buğdayı GDO'lu diye suçlamak büyük bir haksızlıktır."

-Glutensiz beslenme modası -

Yıldırım, buğday ve ekmek düşmanlığının altında ekonomik kaygılar ve son yıllarda yaygın olarak gündeme getirilen çölyak hastalığının olduğunu iddia etti.

Çölyak dolayısıyla glutensiz beslenme trendinin dünyada moda haline geldiğine işaret eden Yıldırım, "ABD toplumunun yaklaşık yüzde 20'si glutensiz gıdalarla besleniyor. Bu ekonominin 2016 yılındaki piyasa değeri 16 milyar dolar civarında. Ortada büyük bir pazar var. Bu pazarın dünyaya yayılması isteniyor. Bu nedenle çölyak hastalığı ön plana çıkarılarak, buğdayın besin zincirinden çıkartılması gerektiğini söylediklerini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

-"Lahmacun da beyaz undan yapılıyor" -

Bir gazetecinin, "Canan Karatay, 'ekmek tüketmeyin' diyor ama kendisi lahmacun tüketiyor. Lahmacun ekmek değil mi?" şeklindeki sorusuna Yıldırım, şu cevabı verdi:

"Canan hanımı ilgiyle takip ediyorum. Buğday konusuna gelene kadar, büyük çoğunlukla dengeli beslenme, spor, şeker tüketimi konusunda yararlı şeyler söylediğine inanıyorum, ancak buğday konusundaki yaklaşımının tamamen yanlış olduğunu düşünüyorum. Kendisi de tam buğday ekmeğinin yenmesi gerektiğini söylüyor, ama 'ekmek yemeyin, lahmacun yiyin' gibi bir şey söylemek toplumumuzun gerçeklerine uymuyor. Lahmacun da beyaz undan yapılıyor. Belki içinde maya yok ama aynı un. Aynı sağlıksız undan üretiliyor. Biz yine ekmek tüketmeliyiz ama ekmeği sağlıklı yapmalıyız."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...