Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Ağustos 2021 15:20

Türkiye’de iflaslar 2020’de yüzde 31 azaldı

Küresel iflaslar 2020 yılında yüzde 15 azalırken, Türkiye’de şirket iflaslarının bir önceki yıla göre yüzde 31 civarında gerilediği kaydedildi. Küresel pandemi sürecinde devletlerin veya finansal kurumların destekleriyle iflas oranlarında ciddi azalış görülse de bu yıl ve gelecek yıl için küresel anlamda iflas oranlarının artacağı ifade ediliyor.

Türkiye’de iflaslar 2020’de yüzde 31 azaldı
iflas,

Dun & Bradstreet tarafından açıklanan ‘Küresel İflas Raporu’na göre, pandemi krizinin olumsuz etkilerine rağmen, 2020 yılında küresel anlamda şirket iflaslarının beklentilerin aksine bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 15 azaldı.

Rapora göre, küresel anlamda 2019 yılında 215 bine yakın şirket iflas ederken, pandemi krizinin olumsuz etkilerine rağmen 2020 yılında iflas eden şirket sayısı 183 bine geriledi.

Ticaret Sicil kaydı verileri üzerinden yapılan detaylı analizlere göre Türkiye’de 2020 yılında şirket iflaslarının bir önceki yıla göre yüzde 31 civarında gerilediği kaydedildi. 2019 yılında Türkiye’de 780 şirket iflas ederken, pandemi nedeniyle yaşanan olağanüstü kısıtlamalara rağmen 2020 yılında iflas eden şirket sayısı 539’a geriledi.
Raporda ayrıca piyasalara erişimde zorluk yaşayan ve finansal gücü sınırlı olan KOBİ’lerin pandemiden en fazla etkilediği ifade edildi. 

SAYI ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE ARTACAK

Küresel İflas Raporu’nda pandeminin oluşturduğu ekonomik şokun ani talep daralması ve arz sorununa neden olduğu ve birçok firmanın nakit akışını olumsuz etkilediği belirtildi.

Raporda bu nedenle ödemelerin önemli oranda geciktiğine de dikkat çekildi. Raporda aynı zamanda pandemi sonrasında devletlerin destek paketlerinin ve finans kurumlarının kendi bilançolarını korumak adına da olsa alacak/kredi ertelemesi gibi esneklikler sağlamasının, 2020 yılında iflas oranlarını bir önceki yıla göre düşürdüğü vurgulandı.

Dun & Bradstreet Ekonomistleri, küresel pandemi sürecinde devletlerin veya finansal kurumların destekleriyle iflas oranlarında ciddi azalış görülse de bu yıl ve gelecek yıl için küresel anlamda iflas oranlarının artacağı uyarısında bulundu.

İFLAS SAYISININ ARTTIĞI ÜLKELER

Fransa’da 2020 yılında iflas eden şirket sayısı bir önceki yıla göre yüzde 38,1 oranında düşerek son 30 yılın en düşük seviyesinde seyrettiği belirtildi. 2020 yılında bir önceki yıla göre şirket iflaslarının İngiltere’de yüzde 18,1, Almanya’da yüzde 15,9, Rusya’da yüzde 12,9, ABD'de, yüzde 11,9, Japonya’da yüzde 7,3, Kanada’da yüzde 5,9 oranında düştüğü belirtildi. 

Raporda, 2020 yılında iflas sayısında artışın yaşandığı ülkeler arasında ‘Portekiz, Bulgaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Hong Kong, İsveç ve Tayvan’ yer aldı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...