Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
30 Nisan 2014 08:45

Türkiye'nin doğalgazda yeni rotası Norveç

Bakan Taner Yıldız, Türkiye'nin doğalgazla ilgili talebinin, doğalgaz kaynak ülke arayışının bir noktasının Norveç olduğunu söyledi. Doğalgazda yeni rota Norveç.

Türkiye'nin doğalgazda yeni rotası Norveç
taner yıldız, doğalgazda yeni rota, yeni rota norveç,

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Norveç'teki resmi temasları kapsamında görüştüğü Norveç Petrol ve Enerji Bakanı Tord Lien ile ortak basın toplantısı düzenledi. Lien, burada yaptığı konuşmada, güzel toplantılar yaptıklarına inandıklarını ifade ederek, Bakan Yıldız'ın, toplantılar sonucunda iyi şirketlerle tanıştığını umduğunu söyledi. Lien, "Sayın Bakan, işbirliği yapabileceği fırsatlarla dönecek diye umuyorum" şeklinde konuştu.
İki ülke arasındaki ilişkilerin, özellikle enerji alanındakilerin 10 yıllardır devam ettiğine değinen Lien, Türkiye ve Norveç'in benzerlikleri ve ortak zorlukları bulunduğunu dile getirdi. Lien, iki ülkenin ekonomisinin de geliştiğini, enerji tüketimi, talebinin arttığını vurgulayarak, kabinelerin de bunlara karşı çözümler ürettiğini kaydetti. Bakan Yıldız da olumlu görüşmeler yaptıklarını, umduğunun üzerinde verimle toplantıları tamamladıklarını söyledi.
Norveç heyetini Türkiye'ye davet ettiklerini ve bir program yapacaklarını belirten Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: Ar-Ge merkezlerinde, üniversitelerden teknoloji transferinde, özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarında, Norveç'in en önemli kaynaklarından olan sularda, yani HES'ler yapmayla alakalı konuda dünya devleri 2 firmayla işbirliği yapma kararı almış bulunuyoruz. Tabii petrol ve doğal gaz aramacılığında Norveç'in son derece sabırlı ve uzun vadeli stratejik işbirliklerini biliyoruz. Kendilerini bu manada davet ettik. Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizin çözüm süreciyle beraber bir kısım firmalara daha fazla bir alan açılabileceğini kendileri de görmüş durumda. Bunu değerlendireceğiz. Toplantıda Norveçli firmalar, özellikler HES'lerin rehabilitasyonuyla ilgili bütün birikimlerini buraya aktarabileceklerini söylediler. Bu da bizim acımızdan son derece sevindirici. Çünkü hedeflerimizin arasında enerji politika ve stratejilerimiz bulunuyor. Türkiye'nin büyümesine olan katkıyı firmalarıyla gösterebileceklerini söylediler."
Norveç'te Statoil gibi dünya devi firmalar bulunduğuna ve derin deniz aramacılığında tecrübeli olduklarına işaret eden Yıldız, şunları kaydetti: "Kendilerine tekliflerimizi götürdük. Karadeniz ve Akdeniz'de sahaların açık olduğunu, aynı zamanda üçüncü ülkelerde de bu çalışmaları yapabileceğimizi söyledik. Türkiye'nin doğal gazla ilgili talebinin, doğal gaz kaynak ülke arayışının bir noktası Norveç'tir. Biz firmaya LNG ile ilgili taleplerimizi, 6 milyar metreküpe kadar LNG'yi alabileceğimizi ilettik. Kendileri bu konuda spot değil de uzun vadeli kontratlarla bu işi yapıp yapamayacaklarını araştıracaklar, bize dönecekler. Norveç'le uzun vadeli çalışmak istiyoruz. Buradaki bilgi ve birikimi Türkiye'ye aktarmak istiyoruz."
"TÜRKİYE'DE FIRSATLAR VAR"
Tord Lien, basın mensuplarının soruları üzerine, Norveçli şirketlerin Türkiye'de enerjinin tüm alanlarında fırsatları olduğunu söyledi. Şu anda Türkiye'de çalışan şirketleri bulunduğuna dikkati çeken Lien, özellikle HES alanında altyapıdan iletime, şebekelerin kontrolünden teknolojinin tedarikine Norveç şirketleri için büyük fırsatlar olduğunu dile getirdi. Lien, "Hali hazırda devam eden işbirlikleri var. Şirketlerimizin karlı iş fırsatları var. Hali hazırda bazı sismik şirketlerimiz gaz ve petrol araması yapıyor" dedi.
"TEKLİFİMİZİ İLETTİK, CEVAP BEKLİYORUZ"
Bakan Yıldız da yöneltilen sorulara karşılık, LNG'yle alakalı Katar, ABD ve Norveç gibi şirketlere bu tür tekliflerinin sürekli olduğunu söyledi. Doğal gazdaki tedarik noktalarını artırmak istediklerini belirten Yıldız, "5 ayrı ülkeden gaz alıyoruz, 8 ülkeden almak istiyoruz. Miktarların ve üretimin mümkün olması halinde almak isteriz. Teklifimizi ilettik, gelecek cevabı bekliyoruz. Sonuç alırız ya da alamayız, yaklaşımımız bu" diye konuştu. Doğu ve Güneydoğu'daki petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerini artırmak istediklerini ifade ederek, "Bunu mutlaka başarmamız lazım. Norveçli firmalardan ilgi gördüğümüzü söylemeliyim" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...