Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
14 Eylül 2015 12:03

Türkiye'nin 'genç işsizlik' oranı Avrupa'dan düşük

Türkiye'nin 25 yaş altı genç işsiz oranı, 28 üyeli AB ortalamasının oldukça altında seyrederken, mevsimsellikten arındırılmış genç işsizlik oranı Türkiye için son verilerin mevcut olduğu bu yılın mayıs ayında 14AB ülkesinden daha iyi gerçekleşti.

Türkiye'nin 'genç işsizlik' oranı Avrupa'dan düşük
türkiye iş kurumu,işsizlik,

Türkiye'nin 25 yaş altı genç işsiz oranı, 28 üyeli AB ortalamasının oldukça altında seyrederken, mevsimsellikten arındırılmış genç işsizlik oranı  Türkiye için son verilerin mevcut olduğu bu yılın mayıs ayında 14AB ülkesinden daha iyi gerçekleşti. 
2008 yılında başlayan ve dünyayı etkileyen küresel krizin üzerinden 7 yıl geçmesine karşın, çoğu Avrupa ülkesinde genç işsizlik sorun olmaya devam ediyor. Krizden en az etkilenen ülkelerden biri olan Türkiye'nin genç nüfusta işsizlik oranı ise çok sayıda AB üyesinden daha düşük seviyede. 
AA muhabirinin Avrupa İstatistik Ofisi'nden (Eurostat) derlediği verilere göre 2008 yılında AB'de yüzde 15,9 olan genç işsizlik oranı 2014 yılında yüzde 22,2'ye yükseldi. Küresel ekonomik kriz ve AB'deki yapısal sorunların etkisiyle 2013 yılında yüzde 23,7 ile en yüksek seviyeye ulaşan AB'deki genç işsizlik oranı, Avrupa ekonomilerinin toparlanma sürecine girmesiyle 6 yıl boyunca sürekli artışın ardından ilk kez 2014 yılında azalarak yüzde 22,2 olarak ölçüldü. Türkiye'nin genç işsizlik oranı ise 2008 yılında yüzde 18,5 seviyesinde iken, 2008-2014 yıllarında inişli çıkışlı bir seyir izleyerek geçen yıl yüzde 18'e geriledi. Ancak, Türkiye sahip olduğu bu genç işsizlik oranıyla geçen yıl 20 AB ülkesini geride bıraktı. 
Türkiye, mayısta 14 AB ülkesinden daha iyi performans gösterdiEurostat'ta Türkiye için son verilerin mevcut olduğu 2015 yılının ilk 5 ayı ele alındığında da Türkiye'nin mevsimsellikten arındırılmış genç işsizlik oranı AB'nin ortalamasından ve birçok AB üyesi ülkeden daha düşük gerçekleşti. AB'de bu yılın ocak ayında yüzde 21 olan genç işsizlik, şubat ve mart aylarında yüzde 20,9, nisan ayında yüzde 20,7 ve mayıs ayında da yüzde 20,6 olarak ölçüldü.Türkiye'nin genç işsizlik oranı ise ocak ayında yüzde 18,6 iken bu oran şubat ayında yüzde 18,7 oldu. Mart ayında yüzde 18,3'e ve nisan ayında da yüzde 18'e gerileyen genç işsizlik oranı, mayıs ayına gelindiğinde tekrar yüzde 18,7'ye çıktı.  Söz konusu artışa rağmen mayıs ayında genç işsizliğin AB ortalamasından daha düşük gerçekleştiği Türkiye, genç işsizlikte aralarında Fransa, İspanya, İtalya ve Belçika'nın da bulunduğu birlik üyesi 14 ülkeden daha iyi performans sergiledi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...