Tgrt Haber
22 Temmuz 2021 08:57

Türkiye’nin maden zenginliği: Yer altında servet var

Türkiye’nin maden kaynaklarında yaptığı çalışmalar neticesinde son beş yılda 292 ton altın keşfettik. 32 bin ton uranyum ve 4 milyar ton linyit bulundu

Türkiye’nin maden zenginliği: Yer altında servet var
maden,Enerji Bakanlığı

Türkiye enerji alanında ‘Enerjide tam bağımsızlık hedefi ile büyük atılımlar gerçekleştirdi. Millî Enerji ve Maden Politikası çerçevesinde Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün son yıllarda yaptığı keşifler kapsamında devasa altın, uranyum, bakır, linyit ve titanyum yatakları ortaya çıkarıldı. Cari açığın kapanmasında önemli rol oynayan ve sanayi üretimi için hayati öneme sahip olan altın, bakır, demir, uranyum, kömür ve endüstriyel ham maddeler Türkiye’nin dört bir yanından ülke ekonomisine katkı sağlıyor. 

EN BÜYÜK URANYUM KAYNAĞI NEVŞEHİR’DE

Enerji Bakanlığı öncülüğünde yapılan arama çalışmaları kapsamında, 2020 sonu itibarıyla 580 bin 866 metre sondaj yapılarak bugüne kadar 11 bin 304 ton olan uranyum kaynağı yüzde 283 artırılarak toplam 32 bin 35 tona çıkarıldı. Türkiye’deki en büyük uranyum kaynağı ise Nevşehir’de bulunuyor ve 22 bin tonluk bir kaynağa sahip. 2020’de 42 ton üretim ile rekor kırılan altında da arama çalışmaları aralıksız devam ediyor. MTA, son 30 yılda 301 ton keşfetti. Bu keşiflerin neredeyse tamamı ise son beş senede gerçekleşti. Son beş yılda 292 ton altın keşfedildi. Büyük bir bölümü son yıllarda yapılan keşiflerle artan Türkiye’nin altın kaynağının en büyük kısmı 222 ton ile Manisa’da bulunuyor. Bu şehri Balıkesir, Artvin ve Niğde takip ediyor.

4 MİLYAR TON LİNYİT BULUNDU

Enerjinin yerli kaynaklardan karşılanması için çokça kullanılan yerli kömürün keşifleri büyük önem arz ediyor. MTA, son yıllarda yaptığı çalışmalarla 4 milyar ton linyit keşfetti. Evlerde, enerji santrallerinde ve sanayide kullanılan yerli linyit ile ithal kömür ihtiyacı da azalıyor. Ayrıca yine son yıllarda yapılan çalışmalarla 2,52 milyon ton metal bakır, teknolojinin her alanında kullanılan 235 bin ton nadir toprak elementi, ağırlıklı olarak plastik, kâğıt ve boya sektörlerinde kullanılan 864 bin ton metal titanyum, 2,4 milyar ton tarımda kullanılan polihalit keşfedildi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...