Tgrt Haber
09 Eylül 2015 03:49

Türkler Dubai'ye sığmadı

Dubai'deki Cityscape Global 2015 Fuarı’nda bu yıl başrolde Türkiye vardı. 40 bin metrekare alan üzerinde yer alan Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri’nin ardından en fazla temsil edilen ülke oldu.

Türkler Dubai'ye sığmadı
türkler, dubai,

Dünyanın önde gelen gayrimenkul fuarları arasında bulunan ve bu yıl 14’üncü kez düzenlenen Dubai’deki Cityscape Global 2015 Fuarı’na Türk inşaat firmaları damgasını vurdu. Yabancıya yönelik sürekli artan gayrimenkul satışıyla birlikte geçen yıl 31 Türk şirketinin katıldığı Cityscape Global Fuarı’nda bu yıl 50’si proje geliştirici olmak üzere 61 Türk firması hazır bulundu. Türklerin ilgisiyle birlikte Dubai Ticaret Merkezi’nde büyük bir salon daha fuara dahil edilirken, toplam alan geçen yıla göre yüzde 30 artarak 40 bin metrekarenin üzerine çıktı. 30 ülkeden 300 katılımcının yer aldığı fuarda Türkiye, düzenleyici Birleşik Arap Emirlikleri’nin ardından en fazla temsil edilen ülke oldu.

ARTAN DOLAR, SATIŞI DA TETİKLİYOR

Fuardaki şirketlerin yetkilileri uluslararası bilinirliklerini artırmak için Dubai’nin yolunu tuttuklarını belirtirlerken, Türk Lirası karşısında sürekli olarak artan dövizin, yabancıya satışı geçen yılın tamamında ulaştığı 4.3 milyar dolarlık seviyelerinin çok daha üzerine taşıyacağı görüşünde birleşiyorlar. Seçim belirsizliği ile terör olayları nedeniyle iç piyasaya yönelik satışların düşmediğine fakat durakladığına dikkat çeken yetkililer bu durum karşısında gözlerin yabancı satışlarına çevrildiğini belirtiyorlar. Nitekim 8-10 Eylül arasında gerçekleştirilecek Cityscape Global 2015 Fuarı’nda Türk firmaları ilk günden yüz milyonlarca dolarlık satışlara imza attıklarını duyurdular bile.

KATILAN ANA FİRMALAR

-Sinpaş GYO
-Ağaoğlu
-DKY İnşaat
-Dumankaya İnşaat
-Ege Yapı
-İş GYO
-Gap İnşaat (Çalık Holding)
-Garanti Koza İnşaat
-Kuzu Group
-Piyalepaşa (Polat Holding)
-Ofton İnşaat
-Soyak
-NEF (Timur Holding)
-Torunlar GYO
-Vadistanbul
-Eroğlu Gayrimenkul
-Siyahkalem Mimarlık
-Viatrans Meydanbey

‘FİNANS MERKEZİ’NE SADECE KÖRFEZ’DEN TALEP TOPLUYORUZ’

Fuarda İstanbul Finans Merkezi’nin tanıtımını yapan ve hafriyat çalışmalarını tamamladıklarını söyleyen Ağaoğlu Şirketler Grubu Icra Kurulu Başkanı Önder Halisdemir “Donanımı biz yapıyoruz. Yazılımı da hükümetten bekliyoruz” diye konuştu.

Bugüne kadar yaklaşık 500 milyon liralık yatırım yaptıklarını kaydeden Halisdemir, “İstesek şimdiye kadar iç piyasada peynir ekmek gibi satış yapardık. Ancak biz bu merkezin hedefine ulaşması için bekliyoruz. Fuarda sadece Körfez’den talep topluyoruz. Satışı için projenin demlenmesini bekliyoruz” dedi.

YABANCIYA SATIŞ YÜZDE 20 ARTTI

Dubai’deki Cityscape Fuarı’nda projelerini yabancılara tanıtan Dumankaya, bu sene sattığı konut sayısını 1000’in üzerine çıkarmayı planlıyor. Dumankaya Yönetim Kurulu Başkanvekili Barış Dumankaya, “Geçen yıl 800 civarında daire satışı yapmıştık Bu sene yüzde 20’nin üzerinde büyüme olacak. Bunda yabancı talepteki artışın da etkisi var. Nitekim geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 100 konuttan 30’unu yabancılara satıyoruz” dedi.

90 MİLYON DOLARA VADİSTANBUL OTELİNİ DUBAİ’DE SATACAK

Artaş İnşaat, Aydınlı Grup ve İnvest İnşaat ortaklığıyla İstanbul Ayazağa’da hayata geçirilen Vadistanbul projesi, otel, AVM, alışveriş caddesi ve ofislerden oluşan ‘Bulvar’ etabıyla Cityscape Fuarı’nda görücüye çıktı. Ortaklık 220 odalı, 5 yıldızlı otel için bölgenin en güçlü yatırımcıları arasında öne çıkan Auris Hotels’in sahibi Ahmet El Abdullah’ın, otel için görüşmelerde bulunduğunu açıkladı. Teklifin 90 milyon dolar civarında olduğu ifade edildi. İlgiden memnun olan Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, “Satışa çıkarmadığımız AVM’miz için de AL - Shiddi Group’un sahibi bir teklifte bulundu” dedi.

300 MİLYONLUK SATIŞ HEDEFİ

Cityscape Global 2015 Fuarı kapsamında Tarlabaşı360 projesinin büyük bir bölümünü kapsayan yeni rezidansların lansmanı yapıldı. Lansmanda konuşan Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Yetgin, fuarda 300 milyon dolarlık satış yapmayı hedeflediklerini belirterek “Türkiye’ye ilgi her geçen gün artıyor. Biz de yüksek bir satış hedefi koyduk ama bunun için çok daha önceden çalışmalara başladık” diye konuştu.

PROJEYİ 6 AY ÖNE ÇEKTİ

İş GYO fuara İş GYO, Nef ile birlikte hayata geçirdiği İnistanbul projesinin Lokal etabı ve Manzara Adalar projeleriyle katıldı. Fuarda görüştüğümüz İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, Türkiye’de konut satışında dönemsel bir durgunluk yaşansa da satışların sürdüğünü, bu nedenle de Lokal etabını 6 ay önce satışa açtıklarını dile getirdi.

ŞEHİT HABERLERİ HERKESİ SARSTI

İSTİKRAR ADASI KOZUMUZU ELİMİZDEN ALDILAR

Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu: “Konut satarken istikrar adası diye satış yapıyorduk. Meydana gelen olaylarla bu konumumuzu elimizden aldılar, buna rağmen ülkemizin tanıtımına devam ediyoruz. Yabancı yatırımcılar, sıkıntıları net olarak dile getirmiyor ama endişeleri var. Yine de yatırımda kararlılar.”

ÜLKE OLARAK 30 YILDIR UĞRAŞIYORUZ, BUNLARI AŞARIZ

Artaş Grubu Başkanı Süleyman Çetinsaya: “Türkiye pazarıyla ilgilenen yabancı yatırımcılar, ülkede yaşanan olumsuz gelişmeleri de takip ediyor. Türkiye’den gelen olumsuz haberler yüreğimizi yakıyor. Ancak Türkiye bunların hepsinin üstesinden gelecektir. Biz ülke olarak 30 yıldır uğraşıyoruz, bunları aşmakta tecrübeliyiz.”

KUVEYTLİ ORTAĞIMIZ ARAYIP BİLGİ ALMAK İSTEDİ

Dumankaya Hol. Yön. Kur. Ü. Barış Dumankaya: “Aldığımız haberler çok acı. Buradan otele gidip perdeleri tamamen kapattım, öylece durmak istiyorum. Artık yeter, terör bir şekilde engellenmeli. Bu olaylar bitmeli. Kuveytli ortağımız Al-Mazaya memleketteki terör olayları nedeniyle telefon açıp bizden konuyla ilgili bilgi aldı.”

ACI HEPİMİZİN ACISI, ALDIĞIMIZ HABERLER ÜZÜCÜ

Çalık GYO.Yön. Kurulu Üyesi Feyzullah Yetgin: “Aldığımız haberler çok üzücü. Acı hepimizin acısı. Türkiye son 30-40 yıldır bu sorunlarla karşılaşıyor. Orta ve uzun vadede Türkiye’nin ekonomik olarak büyümesi bakımından gayrimenkul sektörü değeri yadsınamaz bir sektör. Yakın zamanda herşeyin yoluna gireceğine inanıyoruz. “

DÜNYANIN HER YERİ KARIŞIK, BÜYÜK RESME BAKILIYOR

İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes: “Olumsuz gelişmelere rağmen yabancının Türkiye’ye geleceğine inanıyoruz. Bu olaylar ertelemeye neden oluyor ama vazgeçme eğilimi yok. Kimse bize neler oluyor demedi, çünkü dünyanın her yeri karışık. İnsanlar büyük resme bakıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...