Tgrt Haber
26 Ocak 2022 16:36

Türkler, Metavers'e damga vurdu!

Metaverse dünyada pek çok alanda uygulanırken tartışılmaya da devam ediyor. Özellikle sanal dünyada ticaretin hız kazanması akıllardaki soru işaretlerini arttırıyor. En son yapılan araştırmaya göre Türkiye Metaverse’de arsa alımında ilk sıraya yerleşti. Peki Metaverse alemi ne kadar güvenilir? Hukukçu Ebubekir Elmalı, TGRT Haber’de önemli uyarılarda bulundu.

Türkler, Metavers'e damga vurdu!
Metaverse riskleri,Metaverse&tt2;de arsa almak,Metaverse&tt2;de ticaret

Sanal ile gerçeğin iç içe geçtiği Metaverse ile ilgili tartışmalar devam ediyor. En son Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kurmaylarına sanal evren Metaverse üzerine çalışın talimatı verdi. Ayrıca Türkiye’de AK Parti, Metaverse üzerinden toplantı yapan ilk parti oldu. Dünyada özel alandan kamu hizmetine kadar pek çok alanda Metaverse teknolojisinden yararlanılıyor. Diğer taraftan Metaverse’de alışveriş, ticaret, arsa satışları patladı. En fazla arsa alanlar araştırmasında ilk sıraya Türkiye oturdu. Peki Metaverse’de hangi riskler söz konusu? Hukukçu Ebubekir Elmalı, TGRT Haber’de Metaverse dünyasına ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı. 

ARSA ALIMINDA TÜRKİYE İLK SIRADA 

Metaverse’de en fazla arsa alımını Türklerin yapmasına şaşırmamak gerektiğini belirten Elmalı, arsaya yatırım yapmanın atalardan gelen bir gelenek olduğunu söyledi. Metaverse’yi gerçek ile sanalın bir platformda buluşması olarak tanımlayan Elmalı, günümüzde dijitalle ilgili bir şeyin meydana gelmesiyle beraber hemen sebep sonuçlarının da ortaya çıktığını kaydetti. Elmalı devletlerin düzenleme yapmasına fırsat kalmadan sanal dünyada olayların gerçekleştiğini belirtti. 

Türkler, Metavers'e damga vurdu!

METAVERSE ŞU AN RİSKLİ 

Elmalı, dijital ortamlarla ilgili idari ve hukuki düzenlemelerin olmadığını kaydederek konuşmasına şöyle devam etti: “Kavramın getirilerini kontrol altına almak için denetlenebilir, düzenlenebilir, izlenebilir bir hukuki ve idari düzenleme gerekiyor. Şu anda Metaverse üzerinde böyle bir düzenleme yok.” Metaverse üzerinden arsa alanların mağduriyet yaşama ihtimaline değinen Elmalı, “Metaverse herkesin kullanabileceği ve tüm devletlerin üzerinde siyaset oluşturabileceği bir kavram. Şu anda bir hukuki düzenleme olmadığı için çok kazanılabilir ama çok kaybedilebilir bir platform. Dolayısıyla riski sevenler ve kendi paralarını gözeterek elbette bir yatırım yapabilirler. Başınız ağrıdığında başvuracağınız idari bir makam yok. Olsa bile siz koruyacak bir hukuki düzenleme mevcut değil. Doğal olarak bu aşamada risk.” 

SİYASET DE DİJİTALLEŞİYOR

Siyasetin de ticaretin de dijitalleştiğinin altını çizen Elmalı, devletlerin neler yapması gerektiğini şöyle açıkladı: Öncelikle ekonomik bir siyaset belirleyecekler. Ne kadar küresel bir platform olsa da burada liberal, milliyetçi yoksa neo-liberal bir duruş mu sergileyecekler, bunu zaman gösterecek. Devletler kendine göre bir siyaset belirleyerek hukuki düzenlemeleri yapmaları gerekiyor. Uluslararası hukuk da egemenlik haklarını gözeterek düzenlemeler yapacaktır. Risklerin göz önünde alarak çalışmaların yapılması gerekiyor. Türkiye olarak milliyetçi bir Metaverse izleyeceğiz gibi gözüküyor.”

Türkler, Metavers'e damga vurdu! 

ÇOK KAZANMAK DA KAYBETMEK DE MÜMKÜN! 

Elmalı, sanal ortamdan arsa alanlara şunları tavsiye etti: 

“Metaverse bir geçek. Yokmuş gibi davranamayız. Metaverse’de satılan bir şey hukuktaki eşya tanımına giriyor mu, cismani varlığı var mı, yok mu bilemiyoruz. Bir şeyin eşya olması için ekonomik değerinin olması bunun için yeterli mi? Henüz bu kavramın sebep ve sonuçlarını karşılayacak hukuki düzenleme ve denetleme yok. Şu an kontrol edilebilir bir alan değil. Orası da bir piyasa. Orada çok kazanabileceğiniz gibi kaybedebilirsiniz. Kripto para da Metaverse’nin bir sonucu.” 

  

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...