Tgrt Haber
09 Haziran 2022 11:20 - Güncelleme : 09 Haziran 2022 12:03

Ucu Rusya'ya dayanıyor: Elon Musk'ın Twitter hamlesindeki 'karanlık' finans

Elon Musk’ın 44 milyar dolar karşılığında sosyal ağ Twitter’ı satın almasında ‘Rus parmağı’ iddiası gündeme geldi. Dünyanın en zengin iş insanının son dönem gündemden düşmeyen hamlesinde yeni bağlantılar keşfedildi.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: Bloomberg
Ucu Rusya'ya dayanıyor: Elon Musk'ın Twitter hamlesindeki 'karanlık' finans
elon musk

Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasında Rusya’nın yasaklı sermayesiyle ilişki iddiaları gündemde. Twitter teklifinin ardında 'Rus sermayedarlarla bağlantılı' karanlık finansör Alexander Tamas’ın rolü dikkat çekti.

Bloomberg’de yer alan habere göre, Tamas'ın, Musk'a bu satın almada 700 milyon dolar sağladığı öne sürülürken Tamas’ın şirketi de "Ana web sitesi, adresi ve iletişim bilgisi olmayan bir sayfadan oluşan Vy Capital" diye nitelendirildi.

Bloomberg’e göre, Alexander Tamas, bu şirketi kurmadan önce Rus-İsrailli milyarder Yuri Milner ile yakın çalıştı ve karanlık şirketi Vy’nin analistlerinden biri şu anda Musk'ın baş yardımcısı Jared Birchall'ın oğlu Benjamin Birchall.

Ivan Levingston ve Ben Bartenstein imzalı haberde “sahte hesaplar üzerindeki bir anlaşmazlığa rağmen devam ederse fon kaynaklarını veya yatırımlarının yapısını gösteren az sayıda kamu kaydına sahip bir firma için dikkate değer” denildi.

ELON MUSK’A SIKI MARKAJ

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerine yatırım yapan ve onları finansman yoluyla elinde tutan Vy Capital, Musk'a bu anlaşmada finans sağlayan üçüncü en büyük dış sermaye yatırımcısı oldu.

Varlığı 5 milyar doları aşan Vy Capital, ayrıca Tesla Inc. patronunun roket şirketi SpaceX'e ve beyin makinesi üreticisi Neuralink Corp'a para yatırdı. Dubai merkezli şirketin Alman asıllı kurucusu Alexander Tamas tarafından konuyla ilgili açıklama yapılmadı.

Vy Capital’den bir temsilciye dayandırılarak şirkette dünya çapında yalnızca 25 kişinin çalıştığı ve onların da uzaktan çalıştığının belirtildiği haberde Tamas’ın Twitter hesabının Elon Musk’ın “tüm gerçek insanları” doğrulamaya çağıran 21 Nisan tweetini beğendiğine işaret edildi.

Ucu Rusya'ya dayanıyor: Elon Musk'ın Twitter hamlesindeki 'karanlık' finans

Ancak Mart 2009'da açılan hesabın Star Wars Stormtroopers'ın Lego figürlerini gösteren bir afiş resmine sahip olup gönderisinin olmayışına dikkat çekildi. Bir doğrulama olaraksa hesap, Tamas’ın LinkedIn profiliyle aynı profil resmine sahip.

TEKNOLOJİ VE KRİPTO GİRİŞİMLERİ DİKKAT ÇEKİYOR

Tamas’ın geçmişine yer verilen haberde, düzenleyici kuruluş dosyalamalarına dayandırılarak Londra'daki Goldman Sachs Group Inc. için teknoloji anlaşmaları üzerinde çalıştıktan sonra 2008 yılında Milner'ın yatırım firması DST Global'e ortak olarak katıldığı ve burada Airbnb, Facebook gibi şirketlere erken yatırımlar yapıldığı belirtildi.

Buna göre; şirketin halka açık varlıkları arasında Bitcoin’i destekleyen Kanadalı e-ticaret platformu Shopify, oyun yapımcısı Activision Blizzard ve bundan başka ComScore Inc., LendingClub Corp. gibi holdingler yer alıyor. Firma ayrıca Blockchain.com ve Reddit Inc. gibi özel teknoloji şirketlerini de destekledi.

Tamas şu anda Avrupa'da yaşıyor, Dubai'deyken ise Vy'yi lüks evlerin bulunduğu tenha bir banliyö olan Al Barari semtindeki görkemli bir konaktan yönetiyor. Firmanın ayrıca San Francisco Körfezi bölgesinde bir ofisi var.

Kaynak: Bloomberg
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...