Tgrt Haber
07 Haziran 2022 07:10 - Güncelleme : 07 Haziran 2022 07:31

Ukrayna'dan Türkiye'ye indirim: Tahılı yüzde 25 ucuz alacağız

Rusya, Ukrayna ve BM ile tahıl koridoru konusunda anlaşmaya yakın olduklarını belirten Tarım Bakanı Vahit Kirişci “İki ülke de bize güveniyor. Tahılda yüzde 25 indirim yapılması için Ukrayna ile mutabakata vardık” dedi.

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Tahıl koridoru için anlaşma yakın. Lavrov bugün geliyor. Bakan Kirişci “Ukrayna tahılda indirim yapacak” dedi
tahıl fiyatları,buğday fiyatı,ukrayna
Tahıl koridoru için anlaşma yakın. Lavrov bugün geliyor. Bakan Kirişci “Ukrayna tahılda indirim yapacak” dedi

Ukrayna buğdayının Türkiye'ye sevkiyatının önündeki engeller kalkıyor. Tarım Bakanı Vahit Kirişci, Türkiye’nin Rusya, Ukrayna ve BM yetkilileri ile yürüttüğü müzakereler sonucunda oluşturulacak tahıl koridoruna ilişkin anlaşmaya yakın olduklarını söyledi.

Bakan Kirişci, Ukrayna’dan alınacak tahıl ürünlerinde yüzde 25 indirim yapılması konusunda Türkiye ile Ukrayna’nın mutabakata vardığını kaydetti. Kirişci “Ancak güvenlik ve ürünü ihraç etme konusunda ikilem yaşıyorlar. Bizim burada Türkiye olarak hakemliğimizi arzu ediyorlar. Hem Rusya hem de Ukrayna bu konuda bir tek bize güveniyor” dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergev Lavrov’un da katılacağı İstanbul’daki 4’lü zirvenin ‘istikşafi’ görüşme olarak nitelendirilebileceğini dile getiren Bakan Kirişci, Rusya ve Ukrayna arasında tahıl ürünlerinin taşınması konusunda Türkiye’nin ‘köprü’ olacağını belirtti.

İKİ TARAFLA DA TEMAS

Kirişci “Ukrayna’ya ‘Siz bu ürünleri dışarı çıkarabilirsiniz. Koridor açıldığında Rusya size saldırmayacak’ diyoruz. Ukrayna şu anda ihraç edebileceği limanlarda kendini mayınlarla koruyor. Bu mayınların temizlenmesi hâlinde ‘Rusya bana saldırabilir’ endişesi yaşıyor. Biz de Rusya’ya ‘Bu ürünler çıkana kadar lütfen saldırmayın, sözünüzde durun. Bunlar bu ürünü çıkarsın’ diyoruz. Çünkü dünyanın da ticarete ihtiyacı var” diye konuştu. Öte yandan, Kızılcahamam’da kapalı toplantıda bir milletvekilinin et fiyatlarının neden yüksek olduğunu sorması üzerine Bakan Kirişci, şu cevabı verdi: Et fiyatlarındaki artış şu anda geriledi. Üreticinin kendine göre maliyeti var. Tüketicinin de giderleri var. Bizim tüketiciyi de korumamız gerekiyor.

GEMİLERİ TSK KORUYACAK

Rus gazete Izvestia da Türkiye ile Rusya'nın Ukrayna tahılının limanlardan çıkışına yönelik plan üzerinde anlaşmaya vardığını yazdı. Plana göre Türk Silahlı Kuvvetleri Odesa’nın kıyı bölgesindeki mayınların temizlenmesinden sorumlu olacak. Tahıl yüklü gemilere Odesa’dan Karadeniz’deki tarafsız sulara kadar Türk gemileri, buradan İstanbul Boğazı’na kadar ise Rus savaş gemileri eşlik edecek.

AB DE HAREKETE GEÇTİ

Avrupa Birliği, Ukrayna'dan buğday alımı için harekete geçti. AB Komisyonu Başkanı Von Der Leyen, Ukrayna’dan buğday çıkarmak için yatırım yapacaklarını söyledi. Rusya'nın Ukrayna limanlarını ablukası sebebiyle AB’nin kara yoluyla sevkiyat yapması bekleniyor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Salih 7 Haziran 2022 09:26

Mrb madem indirimli alacaz, o zaman tahılın tamamını Türkiye alsın ve dış pazara satalım

Sonraki Haber Yükleniyor...