Tgrt Haber
05 Mart 2014 13:46

Ukrayna'ya 11 milyar avroluk destek

Barroso, Ukrayna'ya ekonomik alanda destek olmak amacıyla 11 milyar avroluk paketi devreye sokma kararı aldıklarını açıkladı.

Ukrayna'ya 11 milyar avroluk destek
ukrayna'ya destek, ukrayna'ya maddi destek, ab'den ukrayna'ya destek,

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB Komisyonu üyelerinin haftalık olağan toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, ekonomik sorunları bulunan Ukrayna’ya yapılacak 11 milyar avro yardımın farklı unsurları içeren bir paketten oluşacağını söyledi. Paketin, Ukrayna’nın istikrarlı ve müreffeh geleceğinin inşasına destek amacı bulunduğuna işaret eden Barroso, "AB’nin en acil önceliği, mevcut krize uluslararası hukuka tam saygılı, barışçıl bir çözüm için katkı sağlamak" dedi. Barroso, uluslararası toplumun, Ukrayna’nın ekonomisinin istikrara kavuşmasına yardımcı olmak amacıyla harekete geçmesinin gerektiğini bildirdi. Paketin, Ukrayna konulu olağanüstü AB Zirvesi’nde devlet ile hükümet başkanlarına sunulacağına işaret eden Barroso, pakette bulunan önümüzdeki birkaç yıla yayılacak 11 milyar avroluk kaynağın, AB bütçesi ile AB temelli uluslararası finans kurumlarından sağlanacağını belirtti.
Ukrayna’daki eski yönetim, Kasım 2013'te yapılan görüşmelerde, Ortaklık Anlaşması ile Derin ve Kapsamlı Ticaret Anlaşması (DCFTA) imzalanması karşılığında AB’nin yedi yıl için önerdiği 19 milyar avroluk paketi reddederek Rusya ile 15 milyar dolarlık anlaşma sağlamıştı. Öte yandan, Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Ukrayna Bakanlar Kurulu resmi internet sitesinde yer alan açıklamasında, ülkenin egemen hakları ve dış politika yönünü seçme hakkına saygı gösterilmesi halinde, Ukrayna'nın Rusya ile yeni temeller üzerine kurulu kapsamlı bir diyaloğa hazır olduğunu ifade etti. Yatsenyuk, şu anda Ukraynalı ve Rus bakanların karşılıklı istişarelere başladığını, süreç yavaş gitse de ilk adımların atıldığını vurguladı. Rusya'nın, aralarında Budapeşte Memorandumu da dahil birçok anlaşmayı ihlal ederek egemen ve bağımsız ülke topraklarına askerlerini sokmak için hiçbir dayanağının olmadığını ifade eden Yatsenyuk, bir kez daha Rusya hükümeti ve Devlet Başkanını acilen Ukrayna topraklarındaki askerlerini geri çekmeye çağırdı. Başbakan Yatsenyuk, Ukrayna'nın Rusya'ya olan borcunun 2 milyar dolar olduğunu ve bu borcun önceki devlet başkanı ve hükumet döneminde oluştuğunu hatırlatarak, daha önce Rusya'nın Ukrayna'ya 2 milyar dolar kredi ayırmayı vaat ettiğini ve Rusya'nın bunu yerine getireceğine ilişkin net cevabını duymak istediklerini kaydetti. Yatsenyuk, ülkesinin Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşmasını imzalama sürecinden yana olduğunu bir kez daha hatırlatmak istediğini ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...