Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
22 Ekim 2021 10:58

Uluslararası kuruluşlar dolar tahminini yükseltiyor

Faiz indirim kararları ile rekor kırarak 9,65 seviyesine kadar gelen dolar fiyatı için uluslararası kuruluşlar yıl sonu için tahmin güncellemeye başladı. En sert güncelleme ise Unicredit'ten geldi. İtalyan banka kurda 1,20 TL'lik güncelleme yaparak yıl sonu beklentisini 9,3’ten 10,5’e yükseltti.

Uluslararası kuruluşlar dolar tahminini yükseltiyor
dolar,euro,döviz,Türk Lirası

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Buna göre politika faiz oranı 2 puan indirerek yüzde 16'ya çekti. Dolar/TL kuru 9,65 seviyesini aşarak zirve yaptı.

Dolar fiyatlarında art arda gelen rekorlar nedeniyle kurum ve kuruluşlar da dolar/TL tahminlerini yükseltmeye başladı.

Unicredit sert bir güncelleme yaparak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 16’ya indirmesinden sonra sene sonu Dolar/TL tahminini 9,3’ten 10,5’e güncelledi. Faiz tahmininde de bulunan kurum yıl sonunda yüzde 14’e inmesini beklediklerini dile getirdi.

2021 sonu için enflasyon tahminini de yüzde 18,5’ten yüzde 19,6’ya çıkaran Unicredit, 2022’nin ilk yarısında yıllık enflasyonun yüzde 20 civarında olacağını sonrasında ise yüzde 16,3’e doğru gerileyeceğini öngördüklerini belirtti.

TL’DEKİ KAYBIN ÖNÜNE GEÇİLMESİ İÇİN ÖNERİDE BULUNDU

2021’in sonuna kadar gerçekleşecek toplantıların her birinde 100 baz puanlık indirim beklediklerini dile getiren banka, Türk lirasındaki değer kaybının önüne geçmek için resmi kurumların daha önce uygulanan önlemleri alabileceğini vurguladı.

Çift haneli dolar/TL’nin dolarizasyonu artırabileceğini söyleyen Unicredit, 2021 sonunda dolar kurunun 10,5 ulaşmasını, 2022’nin sonunda ise 11,8 olmasını bekliyor.

İŞTE DOLAR FİYATI İÇİN KURULUŞLARIN TAHMİNLERİ

- İngiliz finans devi Barclays faiz kararı sonrasında yaptığı değerlendirmesinde dolar/TL için yıl sonu tahmini 9,70 olarak sürdürdü.

- İngiltere merkezli araştırma kuruluşu Capital Economics (CE) ise doların 2022 yılı sonunda 10,50 TL’ye yükseleceği tahmininde bulundu.

-Societe Generale, hafta başında yıl sonu dolar/TL tahminini güncelleyerek 9,25'ten 9,80'e çıkarmasına rağmen TCMB'nin faiz kararı sonrasında ikinci bir güncelleme yayımlayarak yıl sonu kur tahminini 10,30'a çıkardı.

- Morgan Stanley de 9,00 seviyesinin üzerine çıkan dolar/TL’nin daha fazla yükselmeye devam ettiğini belirterek, daha fazla faiz indiriminin gerçekleşeceğine yönelik beklentilerle kurun değer kaybetmeye devam edeceğini söyledi.

- HSBC yıl sonu dolar/TL tahminini 8,65'ten 9,80'e yükseltti. Kurum, TL'ye ilişkin riskler arasında yüksek dolarizasyonu riskine de dikkat çekti.

- Merkez Bankası’nın ekim ayına ilişkin ‘Piyasa Katılımcıları Anketi’nde katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi 8,92'den 9,22'ye, 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi ise 9,56'dan 10'a çıktı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...