Tgrt Haber
04 Eylül 2021 11:38

Üniversiteliye zor soru: Kira fiyatları fahiş, 'ucuz' yurtlar pahalıysa hangi seçenek doğrudur?

YKS'yi geçerek üniversiteye yerleşen gençlerin yeni bir sınavı var: Büyükşehirlerde ev ya da yurt bulmak... Devlet yurtları yetersiz, kiralar pahalı ve ev sahipleri yüksek talep nedeniyle isteksiz olunca özel yurtlar öne çıkıyor. Ancak onların ücretleri de kiralarla yarışıyor. İstanbul'da yurt fiyatları yıllık 70 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. İzmir de 44 bin, Ankara'da ise 22 bin TL'yi bulan yıllık ücretler cep yakıyor. İş barınma masrafıyla da bitmiyor. İstanbul'da aylık masraf asgari ücreti geçiyor.

Üniversiteliye zor soru: Kira fiyatları fahiş, 'ucuz' yurtlar pahalıysa hangi seçenek doğrudur?
Kredi Yurtlar Kurumu,YKS,yurt fiyatları,kiralık ev fiyatları,üniversite

YKS-2021 maratonunun tamamlayıp üniversiteye yerleşen milyonlarca öğrenciyi ve ailesini şimdi de kalacak yer telaşı sardı. İyi bir üniversite kadar güvenli ve ekonomik bir yurt bulabilmek veya ev kiralamak öğrencilerin ve velilerinin en büyük sorunu. Hayata tutunmaya çalışan öğrenciler, kalacak yer için yüksek ücretler ödemek zorunda kalıyor. Bir odada bir veya birkaç kişinin kaldığı yurtların ücretleri cep yakıyor. Konut sıkıntısı çeken ve kiraların yükseldiği İstanbul, yurt fiyatlarında başı çekiyor, daha sonra İzmir, Ankara ve Konya geliyor. 

KYK KAPASİTESİ YETMİYOR

Kredi Yurtlar Kurumu'nun Türkiye genelinde 'yatak kapasitesi' yaklaşık 800 bin civarında. Sadece bu yıl 815 bin 365 öğrenci ilk tercihte yerleşti, 2 ek yerleşme daha yapılacak. Her yıl Kredi Yurtlar Kurumunun kapasitesinden daha fazla öğrenci üniversiteye yerleşiyor, doğal olarak yatak kapasitesi yetersiz kalıyor. Ayrıca Kredi Yurtlar Kurumu öğrencileri devlet yurtlarına yerleştirirken ailelerin maddi ve özel durumlarını da göz önünde bulunduruyor. Pek çok ailenin iki seçeneği var, ya ev tutmak' ya da özel bir yurt. İki seçenek de bütçleri zorluyor.   

Üniversiteliye zor soru: Kira fiyatları fahiş, 'ucuz' yurtlar pahalıysa hangi seçenek doğrudur?

İSTANBUL YURT FİYATLARI KİRALARLA YARIŞIYOR

Aileler güvenlik endişesiyle büyük şehirlerde eğitim gören çocuklarını özel yurda yerleştirmeyi tercih ediyor. İstanbul’un Beşiktaş, Beyoğlu, Şişli, Ataşehir gibi ilçelerinde yurt ücretleri yüksekken en uygun fiyatlar ise Beykoz, Avcılar, Maltepe ve Esenyurt’ta. Uygun fiyatların olduğu ilçelerse üniversite yerleşkelerine uzak. 

İstanbul'da yıllık yurt fiyatları 9.000 TL ile 70.000 TL arasında değişiyor.

Beşiktaş: 2.800-4.500 TL

Avcılar: 1.600-4.300 TL

Fatih: 650-1.500 TL,

Kadıköy: 1.700-5.000 TL

Ankara: Yurt fiyatları İstanbul’a göre bir nebze daha uygun. 650 TL ile 2.500 TL arasında değişiklik gösteriyor, bu da yıllık ortalama 5.850-22.500 TL’ye tekabül ediyor.

İzmir: Yurt fiyatları İstanbul ile adeta yarışıyor. Kira fiyatlarının da fırladığı kentte özel yurt fiyatları yıllık 10.500 TL ile 44.000 TL arasında. 

EN YÜKSEK KİRALAR HANGİ İLÇELERDE 

Başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerde, konut üretilmemesi ve hareketlilik sebebiyle ev kiraları yüzde 50’nin üzerinde artış gösterdi. Cep yakan kiralar, üniversiteye kaydolan pek çok öğrencinin ve ailesinin gözünü korkutuyor. İstanbul Ticaret Odası Gayrimenkul Hizmetleri Meclis Üyesi Mustafa Hakan Özelmacıklı, okulların açılmasıyla beraber yüksek olan kira oranlarının daha da yükseleceğini söyledi. Özelmacıklı, Ankara, İzmir ve İstanbul’un en çok kira artışı yaşanan ilçelerini şöyle sıraladı:

“İstanbul’da, Çatalca, Büyükçekmece, Avcılar ve Kadıköy kira artışlarının yoğun yaşandığı ilçelerimiz. Ankara’da Gölbaşı, Pursak’lar, İzmir’de ise Menderes, Güzelbahçe ve Seferihisar.” 

İSTANBUL, İZMİR VE ANKARADAKİ BİR ÖĞRENCİNİN KİRA MALİYETİ

İstanbul’da kiralık bir evde yaşayan bir öğrenci sadece 1+1'lik bir eve en az 2,000 TL ödemek zorunda kalıyor. Evin eşyalı olması durumunda bu rakam daha da artıyor. Öğrenciler  genelde 2+1 ya da 3+1 evlerde arkadaşlarıyla birlikte kalıyor ve ücreti paylaşıyorlar. Bu boyutlardaki evler semtine göre 2500 TL’den başlayıp 10 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Ayrıca öğrencilerin elektrik, internet, su, doğalgaz gibi fazladan fatura masrafları da bulunuyor. İzmir İstanbul’a oranla daha ucuz.

İzmir’de yaşayan bir öğrenci 1+1'lik bir eve 1500 TL ödemek zorunda; 2+1 ya da 3+1’lik evler ise 2000 TL’den başlayıp 6000 TL’ye kadar çıkabiliyor. Ankara’da İzmir’den farksız değil. Ankara’da 1+1'lik evler 1000 TL’den başlayıp 3000 TL’ye kadar çıkabiliyor.  2+1 ya da 3+1 evlerse 2.500  TL’den başlayıp 8.000 TL civarlarında seyrediyor. 

ÖĞRENCİLER ÇARESİZ 

YKS-2021 maratonunu tamamlayıp üniversiteye yerleşen öğrencilerden kiralık ev ve yurt ücretlerine tepki yağıyor. Öğrenciler ev ve yurt kiraları karşısında şaşkın ve pek çok aile bu fiyatlarla nasıl başa çıkacağını düşünüyor. Sosyal medyadan dertlerini anlatmaya çalışan öğrenciler çaresiz.  

Üniversiteliye zor soru: Kira fiyatları fahiş, 'ucuz' yurtlar pahalıysa hangi seçenek doğrudur?

Üniversiteliye zor soru: Kira fiyatları fahiş, 'ucuz' yurtlar pahalıysa hangi seçenek doğrudur?

Üniversiteliye zor soru: Kira fiyatları fahiş, 'ucuz' yurtlar pahalıysa hangi seçenek doğrudur?

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...