Tgrt Haber
25 Eylül 2021 16:31

Ünlü analistlerden yatırımcıya 'zor günler' tüyosu: Enflasyon ateşine ‘altın’ koruma

Tüm dünyada artan enflasyon endişelerine rağmen yatırımcıların talebi ons altın fiyatlarını desteklemeyi sürdürüyor. "Altın, enflasyona karşı mükemmel bir koruma sağlamayabilir, ancak enflasyona karşı stratejik bir koruma olabilir" diyen Standard Chartered Bank’ın değerli metaller araştırma direktörü Suki Cooper, "Çeşitli araştırmalar, altının enflasyon yükselmeden önce 12 ila 18 ay tutulması ve daha sonra enflasyon yükselirken 12 ila 18 ay daha tutulması halinde, bunun iyi bir enflasyondan korunma varlığı olabileceğini gösterdi" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Ünlü analistlerden yatırımcıya 'zor günler' tüyosu: Enflasyon ateşine ‘altın’ koruma
altın,ons altın,gram altın,altın fiyatı

Altın, geçen yıl bir yatırımcı parası dalgasıyla rekor seviyeye çıktıktan sonra 2021’de yüzde 7’den fazla düştü. Kıymetli metal Eylül ayının ilk yarısında yüzde 3, sene başından itibaren ise yüzde 7,5 değer kaybı yaşadı.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) toplantı sonuçlarını açıklaması sonrasında gerileyen altının ons fiyatı ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükselişin de etkisiyle zayıf seyrini sürdürüyor. Öte yandan 300 milyar dolarlık borç batağı içinde olan Çin’in emlak devi Evergrande'nin borç ödemelerine ilişkin belirsizliklerin oluşturduğu endişe ise ons altın fiyatlarını kısmi de olsa destekliyor. Ons altın bugün 1750 dolar seviyesinden işlem görüyor.

ALTINDA YENİ DÜŞÜŞLER GELEBİLİR

Analistler, Fed'in varlık azaltımının ardından faiz artırımına gideceğinin konuşulmaya başlanmasının, altın için kötü haber olduğunu ifade ediyorlar. Altına olan ilginin azalabileceği belirten analistler, spot altın fiyatının 1742 dolar/ons desteğine kadar geri çekilmesi riski bulunduğunu vurguluyorlar.

Analistler, Fed'in varlık azaltımının ardından faiz artırımına gideceğine işaret etmesinin altın için iyi bir haber olmadığını belirtirken, altın fiyatlarının daha da azalma riski ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Stratejist David Song ise, “Hazine menkul kıymetleri ve Mortgage Destekli Menkul Kıymet alımlarını azaltma planları, daha yüksek ABD faiz oranlarına işaret ettiği için altının cazibesini azaltabilir. Ancak merkez bankası para politikasını normalleştirmek yerine, daha erken bir zamanda normalleştirmeye daha fazla isteklilik gösterirse, külçe altın daha aşağı yönlü bir kaderle karşı karşıya kalabilir” dedi.

“ENFLASYONA KARŞI STRATEJİK BİR KORUMA”

Standard Chartered Bank’ın değerli metaller araştırma direktörü Suki Cooper ise, “Altın, enflasyona karşı mükemmel bir koruma sağlamayabilir, ancak enflasyona karşı stratejik bir koruma olabilir. Çeşitli araştırmalar, altının enflasyon yükselmeden önce 12 ila 18 ay tutulması ve daha sonra enflasyon yükselirken 12 ila 18 ay daha tutulması halinde, bunun iyi bir enflasyondan korunma varlığı olabileceğini gösterdi. Ancak kısa bir süreliğine, diyelim ki bir aylığına satın alındıysa, etkili bir enflasyon riskinden korunma olmadığı görülebilir” diye konuştu.

‘FAYDASIZ VARLIK’ YAKIŞTIRMASI

Amerikalı iş adamı ve hisse senedi yatırımcısı Warren Buffett, altın için ‘faydasız varlık’ yorumunda bulundu.

Odyssey Capital Advisors baş yatırım sorumlusu Jason Snipe da, “Hiçbir şey üretmiyor ve bu nedenle uzun vadeli bir bakış açısıyla yatırım yapılması zor bir varlık. Belki küçük bir miktara sahip olmak ihtiyatlı bir portföy yönetimidir, ancak uzun vadeli getiri arıyorsanız, yoğun bir şekilde yatırım yapmış olmak isteyeceğiniz bir varlık değildir. Önce, altın gibi emtialardan güçlü performans, güçlü getiri veya getiri görürsünüz. Genel olarak, farklı bir döngüye girerken altın, normalleştirilmiş bir ortama geçtiğimiz kadar iyi bir performans göstermiyor” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...