Tgrt Haber
03 Ağustos 2022 11:18 - Güncelleme : 03 Ağustos 2022 15:48

Enflasyon dolar ve altına ivme kazandırdı! Ünlü ekonomistten kritik uyarı: İpin ucu kaçıyor

TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarının ardından yurt içi piyasalarda hareketlilik yaşandı, dolar/TL 18 liraya dayanırken gram altın 1020 lirayı aştı. Verileri değerlendiren Prof. Dr. Emre Alkin yüksek enflasyonun bir an önce düşürülmesi uyarısında bulunurken ekonomist İslam Memiş, enflasyonun yükselmesiyle dövizin artmasının bağlantılı olduğunu ve bu sorun karşısında herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi.

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
Ekonomistler, yıl sonu enflasyon rakamlarının 62-63 bandında olacağını söyledi.
Enflasyon rakamı,Döviz,İslam Memiş,Emre Alkin,Altın,TÜİK
Ekonomistler, yıl sonu enflasyon rakamlarının 62-63 bandında olacağını söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarını açıkladı. TÜİK verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi temmuzda aylık bazda yüzde 2,37 artarken, yıllık bazda yüzde 79,60 oldu. Enflasyon verileri sonrası döviz kurunda ise hareketlenme yaşandı. İç piyasada dolar/TL, 2022'nin zirvesine yakın seyretmeye devam ediyor. Enflasyon verileri öncesi 17,95 olan dolar şu sıralar 17,96 bandında seyrediyor. Euro/TL 18,24 seviyelerinden 18,29, gram altın ise 1020 lira seviyelerine çıktı. Yurt dışı piyasada ise Çin-Tayvan gerilimi ve Sırbistan-Kosova krizi dolar ve altını ateşleyen diğer faktörler olarak öne çıktı.

Bu gelişmeler kapsamında “Altın yükselişine devam edecek mi? “Dolar kaç lira olacak?” gibi sorular vatandaşın gündeminde yerini koruyor. TGRT Haber’de Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin ile Finans Analisti İslam Memiş, ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi. 

ÇEKİRDEK ENFLASYONUN ARTMASI BÜYÜK RİSK 

Prof. Emre Alkin, açıklanan enflasyon rakamlarını şöyle değerlendirdi: “Enflasyona göre ücret belirlenirse enflasyon düşmez. Çünkü satıcı, ücretler artı deyip etiketleri yüksek tutuyor. Öte yandan ürünün 3 ay sonraki fiyatını düşünüyor ve aynı fiyattan o ürünü bir daha rafa koyamama riskini de üstüne koyarak etik fiyatı belirliyor. Böyle giderse enflasyon yapışkan hale gelir. Yıl sonunu 62-63 aralığında enflasyon ile bitiririz. Ayrıca bu rakam gerçeği yansıtmıyor. Döviz kuru nerden nereye gelmiş, mümkün mü bu rakamlar?” Çekirdek enflasyonun artığının altını çizen  Alkin, “Mevsimine bakılmaksızın her ay satın aldığımız ne varsa bu çekirdek enflasyonu belirler. Çekirdek enflasyonun artması durumunda enflasyon daha da yapışkan hale gelir ve düşmesi daha da zorlaşır” tespitlerinde bulundu. 

“TÜİK RAKAMLARINA BAKARAK BÜTÇE YAPMAMAK LAZIM”

Resmi rakamlar gerçek arasında fark olduğuna dikkat çeken Alkin, “TÜİK rakamlarına bakarak bütçe yapmamak lazım” dedi. Alkin, enflasyonu düşürmek için şu önerilerde bulundu:

“Enflasyonun belini kırmak için para ve maliye politikaları ile ekonomiyi soğutmamız lazım. Seçimler gelirken bu pek mümkün gözükmüyor.  İpin ucu kaçıyor. Modern dünyanın en fazla enflasyonu bizde. Demek ki bir tuhaflık var.”  

HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI 

İslam Memiş, enflasyon rakamlarının yüksek çıkmasını şöyle değerlendirdi:

“Devlet olarak destek ve teşvikler veriliyor. Ancak art niyetli insanlar bunu etiketlere, üretime yansıtmıyor. Bu desteklere rağmen ezilen ekonomik bir düzen var. Kurum ve kuruluşlar bir araya gelecek ve bu sorun karşısında herkes elini taşın altına koyacak. Kimse sihirli bir değnek beklemesin.”  

DOLAR DEMEK ENFLASYON DEMEK

“Enflasyon düşecek algısını tartışmak gerekiyor” diyen Memiş, “Dolar kurundaki ataklar enflasyonu destekliyor. Döviz kuru artması demek enflasyon artması demek. Merkez Bankası başkanı sıfır faizle kredi çekip döviz alan kurumların listesinin ellerinde olduğunu açıkladı” dedi. Meslek odalarının da elini taşın altına koyması gerektiğini kaydeden Memiş, “Aynı masaya çiftçi, satıcı ve tüketici oturmalı. Üretici ile satıcı arasında yüzde 27’lik fark nereye gidiyor? Bunlar konuşulmalı” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...