Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Temmuz 2021 09:39

Uzmanlardan altın ve dolar fiyatları için kritik tarih

Kurban Bayramı tatili sonrasında yurt içi piyasalarda altın ve dolar yönünü hafif yukarı çevirdi. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, delta varyantı endişesi ile fiyatlanmaların birkaç hafta içinde başlayacağına dikkat çekerek yatırımcıları uyardı.

Uzmanlardan altın ve dolar fiyatları için kritik tarih
altın,dolar,euro,döviz,çeyrek altın,gram altın,bilezik

Kurban Bayramı tatilinin ardından açılan yurt içi piyasalarda bugün temmuz ayına ilişkin reel kesim güven endeksi, kapasite kullanım oranı ve finansal hizmetler güven endeksi verileri takip edilecek. Yurt dışında ise önemli bir veri akışı bulunmuyor.

Dolar, Kurban Bayramı tatilinin ardından yeni haftanın ilk işlem gününde yüzde 0,64 değer artışı ile 8,60 liradan başladı. Dolar/TL dün uluslararası piyasalarda günü 8,55 seviyesinden kapatmıştı. Euro/TL ise yüzde 0,63 değer artışıyla 10,13 liradan el değiştiriyor.

ALTIN FİYATLARI HAFİF YÜKSELİYOR

Yeni haftanın ilk gününde genel olarak altın fiyatlarında yükseliş hakim. Delta varyantı endişesi ve ABD tahvil getirilerindeki gerilemenin etkisiyle ons altın yüzde 0,28 artışla 1807 dolara yükseldi.

Uzun bir süredir 495-505 bandına sıkışan gram altın ise bugün 498 TL’den işlem görüyor. Güne 813,04 ile başlayan çeyrek Altın, bugün itibarıyla yüzde 0,34 artışla 815,41'dan işlem görüyor. Dün Çeyrek Altın, günü 813,64 seviyesinde kapatmıştı. Cumhuriyet altını da yüzde 0,37 artışla 3.321,65'dan işlem görüyor.

18 ayar bileziğin gramı 363, 22 ayar bileziğin gram fiyatı ise 454 liradan satışa sunuluyor.

DIŞ POLİTİKANIN ÖNE ÇIKTIĞI BİR HAFTA OLACAK

Dış piyasaların takip edileceği bir hafta olacağını ve bunun etkisiyle iç piyasada dalgalanmalar başlayabileceğini ifade eden Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Yurt dışında da doğal felaketin olduğu bir haftayı geride bırakıyoruz. Yurt dışı piyasalarda enflasyona odaklı endişeleri takip etmeyi sürdürüyoruz. Sel felaketi gıda enflasyonunu dünya genelinde olumsuz etkileyecek faktörler arasında. Amerika’dan özellikle konut balonu ile açıklamalar gelmeye devam ediyor. Enflasyon ve borç krizi ile alakalı ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’den açıklamalar gelmeye devam ediyor. Bu da aslında Amerika ekonomisi için risk oluşturmaya devam ediyor. Tahvil alımları ve faiz artırımlarını takip etmeye devam ediyoruz ama bu süreç itibariyle de tekrar konut balonu ve borç kriziyle alakalı ciddi uyarılar gelmeye devam ediyor. Küresel piyasaları ciddi anlamda bozacak gelişmeler bunlar” dedi.

 

 

“Dış politika tarafında NATO, AB ve Amerika tarafında çeşitli gelişmeler yaşandı. Bu da Türkiye’nin dış diplomasi tarafında ABD ile yeniden görüş ayrılığının olacağı bir sürece gireceğimizi işaret ediyor” diye devam eden İslam Memiş, “Bunun da ister istemez piyasalara yansıması bekleniyor. Suriye’de askerlerimizin şehit edilmesiyle yeniden kritik bir süreç başladı. Bu da jeopolitik anlamda riskleri beraberinde getiriyor” ifadelerini kullandı.

DELTA VARYANTI ENDİŞESİ SÜRÜYOR

Son bir aydır tatil rehaveti oluştuğu için piyasalarda çok ciddi bir dalgalanma olmadığını söyleyen İslam Memiş, “Dolayısıyla delta varyantı ve vaka artışlarına rağmen piyasalar bu olumsuz süreci fiyatlamaya başlamadı. Çünkü fiyatlamalar başlarsa yeniden kısıtlamalar gündeme gelir, ekonomiler yeniden daralır. Dolayısıyla bu belirsizlikle döviz fiyatlarında sert dalgalanmalar muhakkak göreceğiz. Bu fiyatlanma başlamadı ama an meselesidir. Birkaç haftaya kadar ciddi dalgalanmalar görmemiş çok kuvvetli ihtimal. Bu yüzden yatırımcılar çok dikkat etmesi gereken bir haftaya girecekler” açıklamasında bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...