Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Şubat 2014 22:45

Vatandaşa müjde, Çıldırtan faturaya son

İşletmeciler borç ve alacak bilgilerine ilişkin işlem kayıtlarını 4 yıl süreyle muhafaza edecek.

Vatandaşa müjde, Çıldırtan faturaya son
fatura, işletmeci, borç, alacak verecek, internet, muhafaza, e devlet, telefon ve internet

Telefon ve internet aboneliklerinin iptalinde işletmeciler, son faturayı tüm bedeller dahil olacak şekilde düzenleyecek ve sonrasında tüketiciye borca ilişkin yeni fatura çıkaramayacak, alacak talebinde bulunamayacak. Bilgi Teknolojileri ve iletişim Kurumu (BTK), “Borç ve Alacak Bilgilerinin Sorgulanmasına ve Son Faturalara ilişkin Usul ve Esaslar” hakkındaki düzenleme taslağını kamuoyu görüşüne sundu. Taslağın yürürlüğe girmesi halinde, işletmeciler, tüketicilere, internet sayfaları üzerinden borç ve alacak bilgilerini sadece kimlik bilgilerini kullanarak, kolay ve basit bir yöntemle öğrenebilme imkanı  sağlayacak. Borç ve alacak bilgilerinin öğrenilmesi sonrasında, tüketicinin talebi üzerine durumunu gösteren bir belge verilecek. 200 binin üzerinde abonesi olan işletmeciler, tüketicilere e-devlet  üzerinden, yasal takipte olanlar dahil tüm borç ve alacak bilgilerini öğrenebilme imkanı sunacak. İşletmeciler borç ve alacak bilgilerine ilişkin işlem kayıtlarını 4 yıl süreyle muhafaza edecek.
Son kez gönderildiği belirtilecek. Taslağa göre, işletmeciler, son faturayı gecikme faizi ve diğer işletilecek bedeller dahil olacak şekilde tek seferde düzenleyecek. Tüketicilere gönderilen son faturada, faturanın son kez gönderildiğine dair ibareye yer verilecek ve sonrasında borca ilişkin yeni fatura çıkarılamayacak, alacak talebinde bulunulamayacak. Son uyarı, abone veya tüketiciye tebliğ edilmesi kaydıyla yazılı şekilde yapılacak. Ödenmemiş borçlar için yasal takip başlatılması öncesinde yapılacak son uyarıda, aboneye borcunu ifa edebilmesi için asgari 15 gün süre tanınacak. Son uyarının tebliğ edildiği tarihten 15 gün içinde borcun ödenmemesi halinde yasal yollara başvurulacağı uyarı metninde belirtilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...