Tgrt Haber
29 Haziran 2021 11:31

Vergi borcu yapılandırma için son gün! KYK borcu yapılandırma nasıl yapılır?

Vergi borcu yapılandırma için geri sayım başladı. Vergi borcu yapılandırma haberleri akıllara ''Vergi borcu yapılandırma nasıl yapılır? KYK borcu yapılandırma nasıl yapılır? Vergi borcu yapılandırma başvurusu için son gün ne zaman? Hangi vergi borçları yapılandırılacak?'' sorularını gündeme getirdi.

Vergi borcu yapılandırma için son gün! KYK borcu yapılandırma nasıl yapılır?
vergi borcu,gelir idaresi başkanlığı,KYK,vergi,kyk borcu

Vergi borcu yapılandırmasıyla  ilgili yeni düzenleme resmi gazetede yayınlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasını taşıyan karar ile birlikte vergi borcu yapılandırma süresi uzatıldı. Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren gelişmede en çok sevinen üniversite eğitimleri süresince KYK öğrenim kredisinden yararlanan gençler oldu. KYK öğrenim kredisi ödeme güçlüğü çeken gençlerin gündemine oturan vergi borcu yapılandırma akıllara ''KYK borç yapılandırma nasıl yapılır? KYK borç yapılandırma başvurusu ne zaman?'' sorularını getirdi. İşte vergi borcu yapılandırma ve KYK borcu yapılandırma ile ilgili tüm detaylar. 

SGK, idare cezaları, prim borçları gibi çeşitli alanlarda borcu olanlar vatandaşları rahatlatacak düzenleme Meclis Genel Kurulu’ndan geçti. Son zamanların en kapsamlı af yasası olarak bilinen paket hakkında merak ettiğiniz tüm soruları cevapladık.

VERGİ BORCU YAPILANDIRMASI NEDİR?

Gümrük vergi borçlarından SGK primlerine kadar pek çok borcu kapsayan vergi borcu yapılandırması, vatandaşların borçlarının belirlenen vadelerle taksitlendirilmesidir.

Borç yapılandırmayla ilgili kanun teklifi meclis genel kurulundan geçmesinin ardından 9 Haziran 2021 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğü girdi. Vergi borcunda yapılandırma ana paranın taksitlendirilmesinin yanında geçmiş döneme ait cezaların silinmesini de kapsayacak. SGK, idare cezaları, prim borçları gibi çeşitli alanlarda borcu olanlar vatandaşları rahatlatacak düzenleme Meclis Genel Kurulu’ndan geçti. Son zamanların en kapsamlı af yasası olarak bilinen paket özellikle KYK borcu olanları sevindirdi. 

Vergi borcu yapılandırma için son gün! KYK borcu yapılandırma nasıl yapılır?

VERGİ BORCU YAPILANDIRMASI KYK BORCUNU KAPSIYOR MU?

Vergi borcu yapılandırması ile ilgili düzenleme KYK öğrenim kredisini de kapsıyor. Üniversite öğrenimi süresince KYK kredisinden faydalanan gençler mezun olduktan kısa süre ödemeye yapmaya başlaması gerekiyor. KYK borcu taksitlerini ödemekte zorlanan gençlere yeni yapılan düzenlemeyle birlikte ödeme kolaylığı sağlanacak. KYK borcu affından yararlanmak isteyen gençler internet üzerinden yapacakları başvuruyla birlikte ödemelerini vadeli şekilde taksitlendirebilecek. Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun, KYK öğrenim kredisi borçlarının yanında 2021 yılına kadar birçok borcun yapılandırılmasına olanak sağlayacak. Vergi borcu yapılandırması kapsamında olan borçlar:

  • Vergi cezaları,
  • Gecikme faizi,
  • Gecikme cezaları,
  • İdari para cezaları,
  • Ödenmemiş sigorta primleri,
  • Gümrük vergileri,
  • Emeklilik keseneği,
  • İşsizlik sigortası primi ile bunlara bağlı gecikme cezaları
  • Belediyelerin amme alacakları
  • Belediyelerin su, atık su ve katı atık ücretleri,
  • Büyükşehir belediyelerinin katı atık ücretleri,
  • Su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları.

VERGİ BORCU YAPILANDIRMASI İÇİN SON GÜN 

Vergi borç yapılandırılmasıyla ilgili gelişme 31 Nisan 2021 tarihinden önceki borçları kapsıyor. Düzenleme Hazine ve Maliye Bakanlığınca tahsil edilen vergilerde geçerli olacak. 30 Nisan 2021 tarihi ve öncesi beyana dayanan vergilerde bu zamana kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı gecikme faizleri, vergi cezaları, gecikme zamları ile birlikte 2021 yılına ilişkin olarak 30 Nisan 2021 tarihi dahil tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı gecikme faizleri, vergi cezaları, gecikme zamlarının yapılandırılacağı açıklandı.

Yapılandırma kapsamında olan ödemeler 6, 9, 12, 18 aylık taksitlere bölünecek. Vergi borcu yapılandırma imkanından faydalanabilmek için 31 Ağustos'a kadar gerekli yerlere başvuru yapılması gerekiyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karar doğrultusunda 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması'na ilişkin kanununda yer alan başvuru tarihi ve ilk ödeme tarihi 1 ay ertelendi. Buna göre vergi borcu yapılandırmasından yararlanmak isteyen vatandaşların 30 Eylül 2021 tarihine kadar başvuru yapması gerekiyor. İlk taksit ödemeleri de belirlenen tarihten 1 ay ertelenerek 1 Kasım 2021 oldu. İlk taksit ödeme süresi içerisinde peşin ödeme yapmaları durumunda yüzde 10 indirimden yararlanacak. 

Vergi borcu yapılandırma için son gün! KYK borcu yapılandırma nasıl yapılır?

KYK BORCU YAPILANDIRMA NASIL YAPILIR?

Vergi borcunu yapılandırmak isteyen vatandaşlar internet üzerinden kolayca başvuru yapabilecek. Gelir İdaresi Başkanlığının duyurularının sıkı bir şekilde takip edilmesi ve adımların eksiksiz tamamlanması gerekiyor.

Borç yapılandırma işlemleri E-devlet ve Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesi üzerinden yapılabiliyor. İnternet üzerinden yapmak istemeyen kişiler ise tüm vergi dairlerinden vergi borcu yapılandırma işlemlerini gerçekleştirebilirler. Adım adım KYK borcu ve vergi borcu yapılandırma işlemleri:

  • E-devlet üzerinden borç sorgulanır,
  • Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesine girilir,
  • "İnternet Vergi Dairesi" ekranına giriş yapılarak kimlik bilgileri girilir,
  • Borca ilişkin açılan sayfadaki başvuru form doldurulur,
  • Borç ekranında çıkan forma telefon, e-posta ve adres gibi iletişim bilgileri girilir,
  • Yapılandırılmak istenen borçlar seçilir,
  • Ödeme bölümünde istenilen taksit seçilir,
  • Borçlu olunan vergi dairesi ve vergi dairesinin bağlı olduğu il seçilerek borcu yapılandırma işlemi için "EVET" seçeneğine basılır,
  • Onaylama işleminin ardından çıkan açıklamalar dikkatlice okunur ve onay verilir.

Vergi borcu olup olmadığını bilmeyen vatandaşlar, telefon veya internet üzerinden sorgulama yapabilir. Gelir İdaresi Başkanlığında yapılacak olan sorgulamalar "gib.gov.tr" adresinden yapılır. "Borç Sorgulama ve Ödeme" sayfasından T.C kimlik numarası, anne kızlık soyadı ve doğum tarihi gibi bilgileri girerek borçlu olup olmadığınızı sorgulayabilir, hangi vergi dairesine borçlu olduğunuzu öğrenebilirsiniz.

Bunun yanında vergi borç sorgulama işlemini Gelir İdare Başkanlığı'nın mobil uygulamalarını telefonunuza indirerek de öğrenebilirsiniz. GİB Mobil adıyla ulaşacağınız uygulamayı Android ve iOS işletim sistemine sahip telefonlara indirerek işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Vergi borcu yapılandırma nasıl yapılır? KYK borcu yapılandırma nasıl yapılır? Vergi borcu yapılandırma başvurusu için son gün ne zaman? Hangi vergi borçları yapılandırılacak? sorularını cevapladık. Siz de KYK borcu yapılandırma ve vergi borcu yapılandırma işlemleri hakkındaki sorularınızı yorumlara yazabilirsiniz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...