Tgrt Haber
23 Haziran 2021 08:36

Vergi kaçakçılarına ceza indirimi

Vergi kaçakçılığı suçu işleyenler etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanabilecek. Kamuoyunda uzun süredir tartışılan vergi kaçakçılığı suçlarının zincirleme suç kapsamına alınması düzenlemesinde sona gelindi. Buna göre cezalar ayrı ayrı değil; tek olarak uygulanacak. Borcunu ödeyenin hapis cezası yarı oranında indirilecek. Sahte fatura suçları zincirleme suç kapsamına alınacak

Vergi kaçakçılarına ceza indirimi
vergi kaçakçılığı,ver cezası

Vergi kaçakçılığı suçlarının zincirleme suç kapsamına alınması ve etkin pişmanlık hükümlerinin vergi suçlarında da uygulanmasına yönelik düzenlemede sona gelindi. Uzun süredir tartışılan vergi kaçakçılığı suçları düzenleme ile zincirleme suç kapsamına alınacak. Düzenlemede bu suçları işleyenlerin hapis cezası yarı oranında artırılması etkin pişmanlıktan yararlananların ise hapis cezaları yarı oranında düşürülecek. 

Mart ayında İnsan Hakları Eylem Planı kapsamında etkin pişmanlık uygulamasının vergi suçlarında da geçerli olacağını Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamıştı. Vergi Usul Kanunu’nun geçen hafta AK Parti tarafından TBMM’ye sunulan 4. Yargı Paketi’nde yer alması bekleniyordu. Ancak bazı tereddütler nedeniyle pakete girmeyen kanundaki değişiklik önerisi üzerindeki çalışmaların tamamlanmak üzere olduğu öğrenildi. Düzenleme, Meclis’teki görüşmeler sırasında pakete eklenecek.  

TEK CEZA SİSTEMİ GELİYOR

Yargıtay dâhil birçok uzmanın görüşüne başvurularak AK Parti’nin hukukçu milletvekillerinin hazırladığı öneriye göre; vergi kanunları kapsamında tutulması gereken defter ve kayıtlarda hesap ve muhasebe hileleri yapanlar, vergi matrahının azalmasına sebep olacak şekilde defterleri tahrif eden, gizleyen, yanıltıcı belge düzenleyenlere her takvim yılı için ayrı ceza değil, zincirleme suç kapsamında tek ceza uygulanacak.

HAPİS CEZASINA İNDİRİM

Vergi suçları zincirleme suç kapsamına alınacağı yeni düzenleme ile bu suçları işleyenlerin hapis cezaları yarı oranında artırılacak. Anca, vergi suçuna ait borcunun tamamını ödeyen, idareye karşı açtığı davadan vazgeçenlerin ve etkin pişmanlıktan faydalanmak isteyenlerin hapis cezası yarı oranında indirilecek. Bu konuda kamuoyunda büyük bir beklenti oluştuğunu belirten AK Parti kaynakları “Mesela sahte fatura sebebiyle yapılan denetimlerde her vergi dönemine ait ayrı ceza çıkarılıyor” değerlendirmesinde bulundu. Her yıl için ayrı ayrı ceza hesaplandığı için 20-25 yıllık hapis cezalarının ortaya çıktığını aktaran AK Parti kaynakları, bu orantısızlığın yapılacak olan düzenlemeyle ortadan kaldırılacağını belirtti. Aynı suçu birden fazla işleyenlerin zincirleme suç kapsamında sayılacağını ve cezalarının yarı oranından artırılacağını belirten kaynaklar, “Yani cezadan kurtulmuyor. Etkin pişmanlıktan yararlananların cezası ise yarı oranında indirilecek” değerlendirmesini yaptı.

ADİL ÇÖZÜM SAĞLAYACAK

Vergi kaçakçılığı suçunun zincirleme suç kapsamında değerlendirilmesi ve etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanmasının Ceza Hukuku bakımından değerlendirilmesi yapılırken fiil ile yaptırım arasındaki dengenin ceza adaletine uygun olması gerektiğine dikkat çeken AK Parti’nin hukukçularından Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Yılmaz Tunç da “4’üncü Yargı paketi hazırlıkları süreci içinde vergi kaçakçılığı suçu için getirilecek olan yeni düzenlemelerin cezanın caydırıcılığını ortadan kaldırmaması, vergi hukuku, mali ve ticari hayat aşçısından etki analizlerinin yapılması, hem uygulamada ortaya çıkan problemi ve mağduriyetleri giderecek hem de suçla mücadeleyi zaafa uğratmadan adil bir çözümü sağlayacak bir düzenleme yapılabilmesi için çalışmalar sürüyor” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...