Tgrt Haber
20 Kasım 2021 14:39

Volfram çılgınlığı büyüyor! Bir kez dokunabilmek için milyonları harcıyorlar (Volfram küpleri nedir?)

Son döneme damgasını vuran Volfram küpleri, kripto para piyasasında kartları yeniden dağıtıyor! "Volfram küpleri nedir" hiç merak ettiniz mi? Eğer daha önce hiç duymadıysanız bu haberi okumaya devam edin çünkü bundan sonra sık sık adını duymaya başlayacağınız bu küpler, yatırımcıların yeni tutkusu haline gelmek üzere! Elektriği çok iyi iletmesiyle bilinen ve klasik ampullerin ortasındaki ince telin hammaddesi olarak karşımıza çıkan volfram, bir diğer adıyla tungsten; yatırımcıların gözdesi haline geliyor. Peki, Volfram küpleri nedir? 250 bin dolarlık satışıyla dudak uçuklatan volfram küplerini gelecekte neler bekliyor?

Volfram çılgınlığı büyüyor! Bir kez dokunabilmek için milyonları harcıyorlar (Volfram küpleri nedir?)
volfram nedir,volfram,btc,kripto,yatırım

Bitcoin'i, GameStop hisselerini, ve DogeCoin'i uçuran volfram küpleri, Amerikalı dijital yatırımcıların vazgeçilmezi olmak üzere! Kenarları 37 santimetre olan, ağırlığı 907 kilograma karşılık gelen volfram küplerinin 250 bin dolara satıldığını ve satın alan kişi tarafından yılda yalnızca bir kez görülebileceğini biliyor muydunuz? Yatırımcıların yeni gözdesi volfram küplerinin elmastan daha zor parçalandığını, çelikten çok daha sert olduğunu henüz öğrendiyseniz bu haber ilginizi çekebilir çünkü geleceğin yatırımı olarak görülen volfram küplerinin ne olduğuna ve kripto piyasasındaki etkisine dair merak edilen her şey haberimizde...

VOLFRAM KÜPLERİ NEDİR? VOLFRAM KÜPÜ NEREDEN ALINIR? 

Volfram, bir diğer adıyla da tungsten olarak bilinen metal, oldukça değerli ve nadide bulunan bir maddedir. "W" sembolüyle gösterilen, atom numarası 74 olan volfram, 3422 santigrat derece sıcaklıktaki erime noktasıyla da zirveyi oynuyor.

Ülkemizde Bursa Uludağ civarında yatakları bulunan volfram, bilinen en ağır metallerden biridir. Ağır bir metal olarak kurşunla kıyaslandığında, volfram kurşundan 1.7 oranında daha yoğun kabul edilmektedir. Volframın dikkat çektiği nokta da tam olarak budur. 2015 yılında bir şakayla başlayan bu volfram çılgınlığı, son aylarda kripta para piyasası yatırımcılarının vazgeçilmezi haline gelmiştir. Volframın her geçen gün daha fazla ilgi görmesi, mali değerini de arttırmaktadır. Yaygın olarak alınıp satılan volfram küplerinin kenar uzunluğu 5 santimetre, ağırlığı ise 2,5 kilogram civarında olmakla birlikte; bu küçük boy küpler yaklaşık 500 dolara alıcı bulmaktadır. Ağırlığına göre satış fiyatı değişen volfram küplerinin değeri, 3500 dolara kadar çıkmaktadır. Çeşitli internet sitelerinde farklı boyutlarda, kategorilerde satılır.

Volfram çılgınlığı büyüyor! Bir kez dokunabilmek için milyonları harcıyorlar (Volfram küpleri nedir?)

250 BİN DOLARLIK VOLFRAM KÜPÜNÜ YILDA BİR KEZ GÖREBİLECEKLER!

Günümüzde bilinen en büyük volfram küpü üreticisi olan Midwest Tungsten Service şirketi, "En fazla nereye kadar gidebiliriz?" sorusundan yola çıkarak kenarları 7 santimetre, ağırlığı ise 1 ton olan, satışı ise NFT ile gerçekleştirilen volfram küpünü üreterek bir ilke imza attı. 

"NFT nedir?" merak edenler için; NFT, sahibine ait olacak gerçek bir fiziksel küpü temsil ediyor ve Midwest Tungsten Service'in merkezinde saklanıyor. Küpü satın alan kişi, her takvim yılında bir kez küpü görme, fotoğraflama ve dokunma hakkına sahip oluyor.

Midwest Tungsten Service temsilcisi aracılığıyla önceden planlanacak bu görüşmeler için, küpü görmek isteyenlerin NFT'nin sahibi olduklarını kanıtlamaları gerekiyor. Volfram küpü, kendine özel odasında saklanıyor ve kilitli odaya sadece NFT sahibi tarafından erişim sağlanıyor.

SIKI KURALLAR!

NFT'nin satışı halinde, o  yıl  içinde ziyaret gerçekleştiyse, küpün yeni sahipleri ziyaret yapamayacak ve ilk satıştan ardından 12 hafta boyunca küp görülemeyecek. NFT'nin yanması halinde, küp bir yük kamyonuyla son sahibine gönderilecek ya da NFT'nin sahibi yakma niyetini önceden Midwest Tungsten Service'e bildirerek gönderim sonrası nakliyeden sorumlu kişi olacak. 

Küpe dair koyulan kuralların sıkı olması, küpe sahip olmak isteyenlerin daha da dikkatini çekiyor. "TungstenDAO" adlı grup, 1 Kasım günü 250 bin dolar karşılığında aldığı volfran küpüyle gündeme gelirken; grubun kimlerden oluştuğu bilinmiyor. 

Volfram çılgınlığı büyüyor! Bir kez dokunabilmek için milyonları harcıyorlar (Volfram küpleri nedir?)

YATIRIMDAN ÇOK DAHA FAZLASI: RUHANİ BOYUTLARI VAR

Açılımı yapıldığında "Merkezi olmayan otonom kuruluş"  anlamına gelen DAO, kuralları blok zinciriyle korunan bir tür kooperatif olarak biliniyor. DAO'lar genelde yatırım amaçlı kuruluyor. TungstenDAO ise genellikle meme'lere (internet kullanıcıları tarafından üretilip paylaşılan esprili görsel, video, metin gibi içerikler) yatırım yapmasıyla gündeme geliyor. Kendilerini "deneysel bir meme kuluçka stüdyosu" olarak nitelendiren TungstenDAO, amacını "önemli bir meme koleksiyonu oluşturup bu meme'lerin sosyal önemini artıran ve bu varlıklara duyulan arzuyu güçlendiren içerikler üretmek" olarak açıklıyor.  TungstenDAO, 907 kilogramlık volfram küpünü satın alma sebebine dair henüz net bir açıklama yapmasa da, bu satın almanın küpün değerinin artıp artmayacağı, TungstenDAO'nun yatırımının bekleneni verip veremeyeceği merak ediliyor.

2021 yılının Ekim ayında da adı açıklanmayan bir grup kripto savunucusu, Midwest Tungsten Service'e 500 adet olmak üzere küçük volfram küpü siparişi vermişti. NFT olarak üretilen ve kısa süre içinde tükenen bu küplerden elde edilen gelir, kripto para savunucusu gruplara aktarılmıştı. Yapılan yorumlara göre, bu satın almaların ardındaki temel neden, yatırımdan ziyade bu işin felsefesine ve ruhani boyutlarına dayanıyor. 

Volfram çılgınlığı büyüyor! Bir kez dokunabilmek için milyonları harcıyorlar (Volfram küpleri nedir?)

"ÇALIŞMAYA DEVAM ET" DİYOR BANA!

Wall Street Journal'a konuşan 35 yaşındaki Floridalı avukat Drew Morris, volfram küpünün yoğunluğunu hakkında "akıllara durgun verici" diyor. Drew Morris, "Küpümü, beni motive eden şeyleri bana hatırlatması için çalışma masamın üzerinde tutuyorum. 'Devam et, çalışmaya devam et' diyor bana" diyerek küp ile manevi bir bağ kurduğunun altını çiziyor. Aynı zamanda kripto paralara yatırım yaptığını ifade eden Morris, ileride1 büyük oranda küp yatırımı yapmaya başlayacağını söylüyor. 

BİLİM KURGU FİLMLERİNİ ARATMIYOR

Avukat Drew Morris'in ve daha yüzlerce küp meraklısının bu trendle tanışma noktası kısaca "fintwit" olarak bilinen finansal platform. Twitter'ın finansal hali olan bu platformda, oldukça niş bir kitle olan  küçüklü büyüklü bir yatırımcılar yer alıyor. Bu twitter kullanıcıları, bazen piyasaların gideceği yönü, bazen enflasyonun geleceğini, bazen de konunun dışına çıkarak farklı içerikler paylaşıyor. Son döneme damga vuran paylaşımlar ise bilim kurgu filmlerinden fırlarcasına "volfram küpleri" oluyor!

Volfram çılgınlığı büyüyor! Bir kez dokunabilmek için milyonları harcıyorlar (Volfram küpleri nedir?)

"VOLFRAM KALPLERİMİZDEKİ BOŞLUĞU DOLDURUYOR!"

Blok zinciri odaklı bir yatırım firması olan da küp meraklısı fintwit'çilerden. Hatta Twitter'daki tanıtıcı yazısında "ilk tungsten toplayıcı" ifadesi yer alıyor.

Castle Island Ventures'ın kurucu ortağı Nic Carter, küplerin fiziksel ağırlığı ile kripto para piyasalarının elle tutulamazlığı arasında kuvvetli bir tezatlık olduğunu "Sevdiğimiz şeyin fiziksel totemlerinden mahrumuz. Tungsten kalbimizdeki bu boşluğu dolduruyor" sözleriyle ifade etti. 

"KÜPÜMLE BİRLİKTE GÖMÜLECEĞİM"

Wall Street Journal'a konuşan Agrawal, "Muhtemelen küpümle birlikte gömüleceğim. Zenginlikleriyle birlikte gömülen firavunlar gibi... Böylece küpümü de onurlandırmış olacağım" derken;  Albany'de yaşayan Haham Michael Caras ise küp hakkında "İnsana yer çekimini ve doğanın güçlerini merak ettiren bir etkisi var. Gözlerinizin gördüğü şey, hissettiğiniz şey ve avcunuzda tutabileceğiniz kadar küçük bir şeye dair beklentileriniz arasında bir kopukluk oluyor." diyerek küpün üzerindeki etkisini anlatıyor. 

VOLFRAM PİYASASINDA SON DURUM

Son dönemde, Midwest Tungsten Services'e gelen taleplerde ciddi bir artış söz konusu.  Asıl işi kablo, kesici alet gibi başka volfram ürünleri üretmek olan Midwest Tungsten Services'ın Genel Müdürü Kevin Anetsberger, 6 ila 9 milyar dolar değerindeki küresel volfram piyasasını küplere yönelik talebi karşılayabileceğini, ancak envanterlerini yenilemek zorunda kaldıklarını belirtirken; 36 yıldır şirkette çalışmakta olan Anetsberger, "Ne zaman fabrikamızı birileri ziyaret etse, volframı ellerinde tuttukları anda şoke oluyorlar" dedi.

Anetsberger küp satışlarından ne kadar kazandıklarını söylemedi ancak Bitcoin'le satış yapmaya Ekim ortasında başladıklarını ve ilk siparişi 8 dakika içinde aldıklarını anlatarak, gözlerin volframın üzerinde olduğunu hatırlatıyor. 

ÇİN, VOLFREM ÜRETİMİNDE LİDER!

Volfrem (tunsgten) miktarının yer kabuğunda milyonda 1,5 parça veya 1 ton kaya başına yaklaşık 1,5 gram olduğu düşünülmektedir. Çin, dünyanın en büyük tungsten üreticisi olarak bilinir. 2016 yılında çıkarılan toplam volfremin %80'inden fazlası Çin'de üretilmiştir ve Çin'deki volfrem yatakları dünya rezervlerinin yaklaşık üçte ikisini oluşturmaktadır. Geri kalan volfremin çoğu Vietnam, Rusya, Kanada ve Bolivya'da üretilmektedir. Tungsten, yeryüzünde yaklaşık kalay kadar bol miktarda, molibden ve uranyumun yarısı kadar bulunur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...