Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
15 Ocak 2016 21:03

Yabancılar Türkiye'yi yeniden keşfetti

Küresel finans devleri son günlerde Türkiye tahminlerini teker teker yukarı yönlü revize ediyor. Deutsche ve Credit Suisse ‘Türk bankalarında alım fırsatı var‘ dedi. İsviçreli UBS ise Türkiye'nin beklenenden hızlı büyüyeceği tahmininde bulunuyor.

Yabancılar Türkiye'yi yeniden keşfetti
yabancılar, türkiye,

2016 küresel piyasalar açısından hiç de iç açıcı başlamasa da Türkiye uluslararası finans kuruluşları tarafından birkez daha güvenli liman olarak gösteriliyor. Dünya genelinde büyümenin yavaşlamasıyla, neredeyse tüm ürünlere olan talepte bir düşüş yaşanması bekleniyor. Bu durum dünyanın üretim üssü Çin'de fabrika üretiminin 10 ay üst üste düşmesine sebep oldu. Bu düşüş Şanghay borsasında sadece 2 haftada yüzde 19 kayba yol açtı. Çin‘deki olumsuzluklar küresel kriz endişelerini artırdığı için dünya genelinde borsalarda büyük düşüşler yaşandı. Fed‘in faiz süreciyle ilgili belirsizlikler de gelişmekte olan ülkeler için dezavantaj olarak gösteriliyor.

SIRADIŞI REVİZYON

Bunun yanında Rusya‘nın agresif politikaları da Ortadoğu‘da sıkıntıların daha da derinleşmesine sebep oluyor.Alt alta sıralayınca 2016'nın, ekonomik açıdan kayıp bir yıl olması beklenebilir. Ancak uluslararası finans devleri son yayımladıkları raporlarda dünya geneli için karamsar bir tablo çizerken, Türkiye ile ilgili görüşlerini olumlu yönde revize etti. İsviçre merkezli finans şirketi UBS son gelişmelerin ışığında dünya ekonomisi için 2016 geneli büyüme tahminini yüzde 3.4‘ten yüzde 3.3‘e düşürdü.

TAHMİNİ YÜZDE 4‘E ARTIRDI

Türkiye için daha önceki yüzde 3.3‘lük büyüme tahminini ise yüzde 4‘e yükseltti. Bankadan yapılan açıklamada asgari ücretteki artışın ve düşük petrol fiyatlarının büyümeyi destekleyeceği ifade edildi. Genelde bu tip tahmin değişimlerinde 0.1 veya 0.2 puanlık bir değişim yaşanır. Bu sebeple 0.7‘lik yükseliş UBS‘nin Türkiye algısında büyük bir düzelme yaşandığını gösteriyor.  Böylece UBS‘nin büyüme tahmini hükümetin Orta Vadeli Program‘da(OVP) açıkladığı yüzde 4.5‘luk büyüme tahminine yaklaşmış oldu.

Gelişmekte olanlara yönelin

Fransız Societe Generale yatırımcılarına geçtiği bilgi notunda, aralarında Türkiye‘nin de bulunduğu gelişmekte olan piyasa varlıklarında pozisyonlarını artırmalarını tavsiye etti. Societe Generale, Çin ekonomisindeki son gelişmeler ışığında ise Asya‘dan kaçınılması uyarısı yaptı.

BIST-100 yüzde 25 yükselecek

Deutsche Bank Borsa İstanbul‘da geçen yılın aksine bu yıl hızlı bir yükseliş yaşanmasını bekliyor. Alman devi BIST 100 endeksinin 2016 sonunda 89 bin puana ulaşmasını beklediğini açıkladı. Bu endekste yüzde 25‘lik bir artış yaşanması anlamına geliyor. Banka Çin ve Fed‘in Türkiye için bir risk oluşturduğunu ancak risklere rağmen olumlu risk/getiri profilleriyle hisse senetleri konusunda yapıcı olduklarını vurguladı.   

Türk bankalarını satın alın

İsviçreli Credit Suisse de iki gün önce, Türk banka hisse senetlerine yatırım için cari seviyelerin iyi bir giriş noktası olduğunu bildirdi. Diğer bir deyişle banka hissesi almak için iyi bir zaman olduğu tavsiyesinde bulundu. Dünyada banka hisselerinde büyük düşüşler yaşanırken gelen bu tavsiye Türk bankacılığına duyulan güveni gösterdi.  

Ağırlığını yükselt önerisi

Alman bankacılık devi Commerzbank ise Türkiye‘nin Hindistan ile birlikte petrol fiyatlarında düşüşten en fazla fayda sağlayan ülke olduğuna işaret etti ve Türk eurobondları için ‘ağırlığını artır‘ tavsiyesinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...