Tgrt Haber
27 Kasım 2021 10:52

Emekliye emsal zam kararı: Yargıtay son noktayı koydu

Bir işveren emekli adayı bir işçi haricinde tüm çalışanlarına zam yaptı. Mağdur emekli adayı mahkemenin kapısını çaldı. Müjdeli haber ise Yargıtay’dan geldi.

Emekliye emsal zam kararı: Yargıtay son noktayı koydu
emekli zammı,emekli maaşı

Bursa'da bir işçinin çalıştığı şirkette işveren tüm işçilere yüzde 3 yaptı. Maaş bordrosunu gören işçi hayatının şokunu yaşadı. İşverenin tüm işçilere zam verdiğini ancak ‘emekli olacağın için sana zam yok’ diyerek kendisine zam verilmeyeceği açıklamasıyla sarsılan mağdur emekli adayı mahkemenin yolunu tuttu. İşverenin isteği hilafına kendisini emekliye ayırdığını belirten işçi kıdem tazminatı alacağının tahsilini istedi.

İSTİNAF KIDEM TAZMİNATI TALEBİNİ REDDETTİ

Davalı işveren ise davanın reddini talep etti. Mahkeme bakiye kıdem tazminatı talebinin kabulüne karar verince taraflar kararı istinaf mahkemesine götürdü. Davacı işçinin istinaf talebini esastan reddeden Bölge Adliye Mahkemesi, davalı işverenin istinaf talebini kabul ederek ödenen miktar için karar verilmesine yer olmadığına, bakiye kıdem tazminatı talebinin reddine hükmetti.

DEVREYE YÜKSEK MAHKEME GİRDİ

İstinaf mahkemesinin kararı üzerine davacı kararı temyize taşıdı. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi devreye girdi. Yüksek Mahkeme emsal nitelikte bir karara imza attı.

KIDEM TAZMİNATI VE YÜZDE 3 ZAM ÖDENECEK

Tüm işçilere zam yapılmasına rağmen davacının ücretinin artırılmadığına dikkat çeken Yargıtay, şu kararı aldı: Mahkeme, ücrette yüzde 3 artış kabul edilerek bakiye kıdem tazminatı hüküm altına alınmış, Bölge Adliye Mahkemesi’nce işverenin ücrette artış uygulamama hususunda takdir yetkisi bulunduğundan bahisle bakiye alacak talebi reddedilmiştir. Dosyadaki bilgi ve belgelerden; davalı işverenin işçilerine sene başında yüzde 3 oranında zam yapıldığı ancak davacı emekliye ayrılacağı için davacının ücretine zam yansıtılmadığı, zam yapılmaması hususunda yetkili organca herhangi bir karar alınmadığı gibi bu yönde bir işyeri uygulamasının da bulunmadığı anlaşılmaktadır. Şu halde davacının ücretine yüzde 3 zam ilave edilerek hesaplanacak kıdem tazminatından ödenenin mahsûbuyla bulunacak bakiye kıdem tazminatı talebinin kabulü yerine reddi hatalıdır. Bölge Adliye Mahkemesi kararının bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...