Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
02 Temmuz 2022 13:38 - Güncelleme : 02 Temmuz 2022 16:28

2022 yaşlılık maaşı ne kadar oldu? Asgari ücret zammı sonrası temmuz zamlı yaşlılık maaşı (65 yaş aylığı) ne kadar olacak?

Asgari ücrete ara zam rakamları dün belli oldu. Heyecanla beklenen asgari ücrete temmuz zammının açıklanmasının akabinde yaşlılık maaşları da yükseldi. Milyonlarca yaşlılık maaşı alan vatandaş "2022 yaşlılık maaşı ne kadar oldu? Asgari ücret zammı sonrası temmuz zamlı yaşlılık maaşı (65 yaş aylığı) ne kadar olacak?" sorularını araştırmaya başladı. İşte asgari ücret zammı sonrasında yaşlılık maaşı artışında son rakamlar…

Editör: Hacer Tonay / Kaynak: TGRT Haber
2022 yaşlılık maaşı ne kadar oldu? Asgari ücret zammı sonrası temmuz zamlı yaşlılık maaşı (65 yaş aylığı) ne kadar olacak?
yaşlı maaşı

1 Temmuz 2022'de milyonlarca çalışanın nefeslerini tutup beklediği asgari ücret zammı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. Asgari ücrete yüzde 30 zam yapılmasının ardından yaşlılık maaşları da yükseltildi. 65 yaş üstünde yaşlılık maaşı alan vatandaş ise "2022 yaşlılık maaşı ne kadar oldu? Asgari ücret zammı sonrası temmuz zamlı yaşlılık maaşı (65 yaş aylığı) ne kadar olacak?" sorulanın cevabını merak etti. Söz konusu zam sonrasında yeni yılın 2. yarısında ödenecek pek çok maaş, yardım ve destekte kaydedilecek fiyat artışları da merak edilirken asgari ücret zammının etkilediği ödemelerden biri de yaşlılık aylıkları oldu. Yaşlılık aylığının 2022 yılının 2. yarısında ne kadar zamlanacağı 65 yaş üstü vatandaşlar ve yakınları tarafından araştırılmaya başlandı. İşte Temmuz ayında 2022 zamlı yaşlılık (65 yaş aylığı) maaşı...

ASGARİ ÜCRETE TEMMUZ ZAMMI YAŞLILIK MAAŞINI DA ETKİLEDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücret zammının yüzde 30 olduğunu ve net asgari ücretin 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere 5500 TL olacağını açıkladı. Asgari ücrete yapılan zamla birlikte yaşlılık aylığı da arttı.

2022 yaşlılık maaşı ne kadar oldu? Asgari ücret zammı sonrası temmuz zamlı yaşlılık maaşı (65 yaş aylığı) ne kadar olacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan 1 Temmuz 2022'de milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücreti açıkladı. Erdoğan basın mensuplarına yaptığı açıklamada 2022 Temmuz ayından itibaren geçerli olmak üzere asgari ücrete yüzde 30 zam yapıldığını duyurdu. Buna göre yeni asgari ücret net 5.500 TL oldu. Asgari ücrete gelen zamların ardından pek çok sosyal ödeneklere de zam yapıldı. Bunlardan en merak edileni ise yaşlılık aylıklarına ne kadar zam geldiği oldu.

2022 YAŞLILIK MAAŞI NE KADAR?

Asgari ücrete yapılan zamla birlikte pek çok sosyal ödeneğe de zam yapıldı. Asgari ücrete yapılan zamdan etkilenen sosyal ödeneklerden birisi de yaşlılıl maaşları oldu. 2022 Temmuz ayından itibaren yaşlılık maaşları zamlı olarak ödenecek. Asgari ücrete yapılan zamdan sonra 65 yaş aylığı (yaşlılık maaşı) 1.296 liradan 1.684 liraya çıktı.

2022 TEMMUZ ZAMLI 65 YAŞ AYLIĞI NE KADAR OLDU?

Temmuz ayı için nefeslerin tutulup beklendiği asgari ücrete ara zam dün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. En son 2015'te yapılan ara zam, 7 yıl aradan sonra ilk defa gerçekleştirildi. Yüzde 30 oranından yapılan ara zamla birlikte asgari ücret 5.500 TL olarak belirlenirken sosyal ödenek alan vatandaşlarda bu zamlardan fayadalanacak. Bu orana göre yeni 65 yaş aylığı da 1684 TL'ye yükseldi.

65 YAŞ MAAŞINA KİMLER BAŞVURABİLİR?

65 yaş aylığı alabilmek için bazı şartları yerine getiriyor olmalı. Aranan şartlar ise şunlar;

  • 65 yaşını doldurmuş olan,
  • Sosyal Güvenlik Kurumundan (SSK, Emekli Sandığı, BAĞ-KUR) gelir ve aylık hakkından yararlanmayan,
  • Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödemeyen,
  • 2022 sayılı Kanunda belirtilen muhtaçlık sınırından az geliri olan ve bu durumu Valiliklerce/Kaymakamlıklarca tespit edilen kişiler 65 yaş aylığına başvuru yapabilir.

 

YAŞLILIK MAAŞI (65 YAŞ AYLIĞI) BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

65 yaşında ve üstünde olan kişilerin 2022 sayılı Kanun kapsamında muhtaç vatandaşlarımıza yaşlı aylığı bağlama işlemleri şöyle yapılır:

  • Vatandaşlar öncelikle Valilik veya Kaymakamlıklara bağlı defterdarlık veya mal müdürlüklerinden BAŞVURU EVRAKLARI alınır.
  • İl veya ilçe idare kurulu tarafından verilen muhtaçlık kararı belgeleri alınır.
  • Alınan belgeler SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) - Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü'ne teslim edilir.
  • SGK alınan belgeleri inceler ve yaşlılık maaşı alıp almayacağınıza karar verir.
  • 65 yaş aylığı için başvuruyu yakını tarafından (VASİ) yapılması için mahkemeden VASİ'lik kararı alınır. Vasi olan kişinin başvuruda dikkat etmesi gerekenler:

 

Aylık Başvurusunda Bulunurken;

  • Başvurunuzun hizmetlerimiz kapsamında olup olmadığına
  • Başvurunuz aylık işleminin (aylık türünün) doğru olduğuna
  • Tüm belgelerin eksiksiz olarak doldurulduğuna,
  • Belgelerin ilgili yerlere onaylatılarak alındığına
  • Başvurunuzun ilgili Mal müdürlüğüne/ Defterdarlığa teslim edildiğine dikkat edin!

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
haluk muratbay26 Temmuz 2022 18:07

maaşım ne kadar

Meliha bati 5 Temmuz 2022 10:19

Maaşım nekadar

Emre Can 3 Temmuz 2022 09:35

Yanlış ve birbirini tutmayan haberlerden bıktık inanın. Nasıl ve neye göre yaşlılık maaşını belirlediniz. Evet asgari ücrete göre belirleniyor yaşlılık maaşı ama gerçeğe baktığımızda maaş yerinde sayıyor. Geçen asgari ücret zammından sonra yaşlılık maaşı 1.296 TL olacak dendi ama olmadı. 1.084 TL'de kaldı. Bu hüsran bizleri yıpratıyor.

Sonraki Haber Yükleniyor...