Tgrt Haber
18 Ekim 2021 06:28

Yeni nesil için ev almak hayal oldu!

Konut sektöründeki fiyat ve kira artışı etkisini önümüzdeki dönemde gösterecek. Yeni nesil için ev sahipliği hayal olurken kiracılıkta artış bekleniyor.

Yeni nesil için ev almak hayal oldu!
kira,ev

Konut piyasasında pandemiyle birlikte öngörülümeyen bir dengesizlik yaşanıyor. Pandemi sebebiyle okullar uzaktan eğitim verince, öğrencilerin kiraladığı evler boşaltıldı. Hayat normale dönünce öğrenciler de ders başı yaptı, yeniden konut talebi patladı, kiralar ikiye katlandı.

Konut fiyatlarındaki artışın alım gücünün azalmasına neden olduğunu ifade eden Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Önümüzdeki dönemde ev sahipliğinde azalma, kiracılıkta ise artış gözlemlenmesi beklenmektedir. Özellikle yeni kuşaklar için konut satın almak yerine kiralama öncelik kazanacaktır” dedi.

İMAR DÜZENLENMESİ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Global ölçekte faiz oranlarında yakın gelecekte artış beklendiğini, bu durumun konut fiyatlarındaki artışı sınırlayacağını anlatan Maya, şöyle konuştu:

Talebin azalacağı bu dönemde inşaat sektörünün teşvik edilerek ya da sosyal konut üretimi sağlanarak stok artırımına odaklanılması sektörün dengeye gelmesi için yerinde olacaktır.

Kiralardaki artışa ilişkin yasal otoriteler tarafından sınırlamalar getirilmesi masadaki ilk seçenek olarak görülmektedir. Uzun vadeli ve sürdürülebilir bir çözüm için ise imar düzenlemelerinin yeniden gözden geçirilmesi, düşük maliyetli arsa üretimi, ofis fonksiyonlu yapıların konuta dönüştürülmesi gibi alternatifler düşünülebilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...