Tgrt Haber
27 Kasım 2021 09:11

Yeni varyant 'Omicron' küresel piyasaları altüst etti

Aşıya dirençli olduğu düşünülen ve Güney Afrika’da tespit edilen yeni koronavirüs varyantı ‘Omicron’ küresel piyasaları sarstı. Borsalar ve petrolde sert düşüş yaşandı.

Yeni varyant 'Omicron' küresel piyasaları altüst etti
omicron,yeni varyant,ekonomi,borsa,altın,dolar

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde dünya piyasaları son dönemin en sert hareketlerinden birini yaşadı. Aşıya dirençli olduğu düşünülen ve Güney Afrika’da görülen Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) “Omicron” adı verdiği  “B.1.1.529” Covid-19’un yeni varyantı küresel piyasaları endişelendirdi. Yeni varyant Omicron nedeniyle dünyada yeni kapanmaların yaşanabileceği ve bundan ekonomik aktivitenin zarar görebileceği korkusuyla petrol fiyatları yüzde 5’in üzerinde düştü.

Brent petrolde talepte düşüş yaşanması nedeniyle 80 dolar desteği kırıldı 77 dolar sınırına kadar düşüş yaşandı. Amerika, Avrupa ve Asya borsaları yüzde 2’yi aşan oranlarda değer kaybetti. “Daha fazla kısıtlama” ihtimalinden en çok turizm ve havacılık sektörü hisseleri etkilendi. Durumdan en kötü etkilenenler arasında seyahat ile bağlantılı firmalar yer aldı.

JAPON YENİ DEĞER KAZANDI

Dolar karşısında genelde güvenli liman olarak görülen Japon yeni yüzde 0,5’in üzerinde değer kazandı. Yeni varyantın ilk ortaya çıktığı yer olan Güney Afrika’nın para birimi ise son bir yılın en düşük seviyesini gördü.

ONS ALTINDA DÜŞÜŞ

Bakır fiyatları Londra Metal Borsasında ton başına yüzde 3 düşerek 9 bin 500 dolardan işlem gördü. Singapur’da ise demir cevheri yüzde 5’ten fazla düştü.  Altın piyasasında ise yeni varyant nedeniyle merkez bankalarının ultra gevşek para politikalarını terk etme planının etkilenip etkilenmeyeceği sorgulanıyor. ‘Ons’ altın 1.810 dolara kadar yükseldi.

Yeni varyant 'Omicron' küresel piyasaları altüst etti

BORSA’DA GERİLEME

İç piyasalarda ise borsa 1.800 puanın altına inerken dolar 12,00-12,25 bandında dalgalandı. Analistler piyasaların seyrinde yeni varyant karşısında aşıların ne kadar etkili olacağı yönündeki açıklamaların çok önemli olacağını söyledi.

Yeni varyant 'Omicron' küresel piyasaları altüst etti

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...