Tgrt Haber
09 May 2022 14:24 - Güncelleme : 09 May 2022 14:58

YDO rekora koşuyor, trafik cezaları ve emlak vergisinde büyük artış gündemde...

Enflasyondaki yükseliş her yıl yeniden hesaplanan 'Yeniden Değerleme Oranı'na da artış olarak yansıyacak. Nisan'da yüzde 70'e dayanan enflasyon düşmezse, 2023 yıl başında uygulanmaya başlanacak YDO'nun yüzde 120 arttırılması gerekiyor. Bu da trafik cezaları ve vergilerde büyük artış anlamına geliyor.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: Dünya Gazetesi
YDO rekora koşuyor, trafik cezaları ve emlak vergisinde büyük artış gündemde...

Emlak vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, trafik cezaları ve harçlarda her yıl yeniden hesaplanan Yeniden Değerleme Oranı (YDO),  enflasyondaki büyük artış nedeniyle bu kalemlere zam olarak yansıyacak. Her yıl ekim ayında kesinleşen ve yılbaşından itibaren uygulanan YDO'da yüzde 120'lik artış şimdiden kesinleşti. 

Yİ-ÜFE YÜZDE 100’Ü AŞACAK

Dünya gazetesinden Alaattin Aktaş’ın köşe yazısına göre, Yİ-ÜFE mayıstan itibaren hiç artmasa bile ekim ayı sonundaki yıllık ortalama enflasyon yüzde 96.84 olacak. Bu durumda yeniden değerleme oranını yüzde 100’ü aşacak.

Aktaş “Mayıstan itibaren altı ay boyunca fiyatlar her ay yalnızca yüzde 1 artsa ekim sonundaki yıllık ortalama Yİ-ÜFE artışı yüzde 100.69’u bulacak. Yani yeniden değerleme oranı bu olacak. Yİ-ÜFE’deki aylık ortalama artışın altı ay boyunca ortalama yüzde 4-5 dolayında gerçekleşeceğini varsaysak, yeniden değerleme oranı yüzde 115 dolayında oluşacak. Senaryomuzda en yüksek aylık varsayım olarak yüzde 7’ye yer verdik, bu durumda ekim sonundaki yıllık ortalama Yİ-ÜFE artışı yüzde 127’ye dayanacak” diye yazdı. 

EMLAK VERGİSİNDE REKOR GELEBİLİR

Emlak Vergisinin, “her yıl eğer aksi yönde bir karar alınmamışsa YDO’nun yarısı kadar arttığını” belirten Alaattin Aktaş, 2023 yılının emlak vergisi artışının “yüzde 60’a yakın olacağını” belirtti. Aktaş’a göre, artış yüzde 55-60 arasında olsa bile bu rekor olacak.

Cumhurbaşkanı'nın YDO'da indirim yetkisi bulunuyor. Ancak cezalar konusunda böyle bir yetkisi yok. Yetki sadece vergiler ve harçlar için geçerli. 

CUMHURBAŞKANI MEVZUATI DEĞİŞTİREBİLİR

Aktaş, “Bu durumda ya vergilerde yüzde 60 dolayında, cezalarda ise YDO kadar artışı göze alacağız ya da YDO belirleme yöntemini değiştireceğiz.” ifadesini kullanırken vergi artışı uygulamalarında mevzuat değişikliğine gidilmesinin mümkün olduğunu hatırlattı.

Halihazırda, 2022 yılında asgari ücrette uygulanan vergilerle birlikte başlanarak temel gıdalarda ve diğer bazı önemli harcamalarda Katma Değer Vergisi (KDV) yeniden düzenlenmişti.

Kaynak: Dünya Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...