Tgrt Haber
21 Haziran 2021 17:25

Yıllık 500 milyon lira getirisi var! Dünya rezervinin yüzde 15'i Türkiye'de

Bitlis'te Volkanik Nemrut Dağı'nın eteklerinden çıkarılan ve dünya rezervinin yüzde 15'i Türkiye'de bulunan ponza taşı, ekonomiye yılda 500 milyon TL'lik katkı sağlıyor.

Yıllık 500 milyon lira getirisi var! Dünya rezervinin yüzde 15'i Türkiye'de
ponza,,taş,,nemrut,,ekonomi,

Türkiye'de ponza rezervinin yaklaşık yüzde 70'inin buluntuğu Bitlis'te, bu sayede büyük gelirler elde ediliyor. İnşaat, ısı ve ses yalıtımında kullanılan ponza taşı, Nemrut Dağı'nın eteklerinden çıkarılıp bims yapılmak üzere TIR'larla ülkenin pek çok farklı bölgesine gönderilen ponza, inşaat ve ses yalıtımının yanı sıra ilaç, tarım, barut ve temizlik malzemesi üretiminde de kullanılıyor.

DÜNYA REZERVİNİN YÜZDE 15'İ TÜRKİYE'DE

 

Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bilal Dağdağan, şehirde zengin ponza yataklarının yer aldığını söyleyip, dünya rezervinin yüzde 15'nin Türkiye'de, ülke rezervinin ise yüzde 70'nin Bitlis'te olduğuna dikkat çekti. Ponza taşının onlarca farklı sektörde kullanılabilrn bir malzeme oldunu belirten Bilal Dağdağan, sözlerine şu ifadeleri kullandı:

"Tarım, ilaç ve savunma sanayisine kadar birçok sektörlerde kullanılıyor. 25'e yakın ruhsatlı işletme sadece bims üretimi yapıyor. 4 yıl önce Bitlis Eren Üniversitesi ile yaptığımız çalıştayda ponzanın farklı ürünlerde kullanılabileceğini gördük. Bitlis Eren ve Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ile ortak proje yapmayı planlıyoruz. Dünyada stratejik konumda olan ponza madeninden katma değeri yüksek ürünler üretmek istiyoruz. İnşaat sektörü yalıtım malzemesi olarak kullanabiliriz. Ponzayı bimsten kurtarıp ekonomik değeri yüksek ürünler üretmemiz gerekiyor. Almanya bu konuda vatandaşlarını teşvik ediyor. Şimdi eskiden yaptığı bimsleri söküp bunları dönüşüme alıyor. İçindeki malzemelerle uzay sanayisinde kullanılabilecek farklı materyalleri geliştiriyor. Bunlar nanoteknolojiyle yapılabilecek işler."

Yıllık 500 milyon lira getirisi var! Dünya rezervinin yüzde 15'i Türkiye'de

"EKONOMİYE YILLIK KATKISI 500 MİLYON TL"

Ponza ve bims imalatçılarının bir kooperatif çatısı altında bir araya gelip AR-GE laboratuvarında değişik ürünler ortaya çıkarmaları gerektiğinin altını çizen Dağdağan, buradan elde edilen gelirin de artırılabileceğine değinip şöyle konuştu:

Bir kamyon ponzayı 200 liraya satan ocak sahipleri var. 750 liranın altında satmamamız gerekiyor. Ocak sahipleri bu işten kar etmiyor, ülkemiz kazanmamış oluyor. Ham maddeyi içeride tutarak katma değeri yüksek ürün haline dönüştürüp öyle satmamız gerekiyor. Mineral sıva yaparak satabiliriz. Bir teneke mineral sıvanın fiyatı 300-400 lira iken bir kamyon ponzayı 200 liraya satıyoruz. Ponza çok büyük bir ekonomik potansiyel. Şu anda ekonomiye yıllık 500 milyon lira katkı sağlıyoruz. Bu 1 milyar liraya yükselebilir. 10 yıl önceki fiyatlarla şimdiki fiyatlar aynı. Bu konuda ciddi bir çalışmaya ihtiyaç var. Farklı ürün geliştirecek herkese kapımız açık. İran'da nanoteknoloji ile yapılmış ürünleri getirerek üniversitede sergiledik. Işığı absorbe edip dışarıya yansıtan, havayı temizleyen farklı ürünler getirmişlerdi. Bu bizim için mutluluk verici."

DİŞ MACUNUNDA DA KULLANILIYOR UÇAK KANADINDA DA

Van Gölü Ponza Ocağı işletme sahibi Murat Barut, ponzanın ekonomik değerinin artırılması ve ekonomiye daha fazla katkı sağlanması için bir kooperatif oluşturmaları gerektiğini vurguladı. Ponzanın değerli bir maden olduğunu ve Ağrı'nın Patnos ilçesinden İsviçre'ye ihraç edildiğini anlatan Barut, şöyle devam etti:

"Orada kot taşlamada ve diş macunlarında kullanılıyor. Uçak kanatlarında bile ponza var. Amacımız büyük bir istihdam oluşturması ve farklı sanayilerde kullanılmasıdır. Kayseri, Nevşehir, Erzurum'da da ponza var ama Türkiye'nin en kaliteli ponzası burada. Ponzanın gelecek yıllarda en değerli madenlerden biri olacağı kanaatindeyim. Sektörlerde değerlendirilirse Bitlis ve bölgede 1 milyon insan bundan ekmek kazanır. Ponzanın ısı yalıtımı çok iyi ve binaların temelinde kullanılıyor. Ponzanın anavatanı Bitlis'tir. Bu kalitede ponza hiçbir yerde yok."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...