Tgrt Haber
16 Ocak 2022 10:50

Dünya'da bir ilki Türkiye başarıyor: Yosun yakıtı petrolün yerine geçecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Boğaziçi Üniversitesi’nin birlikte hayata geçirdiği “INDEPENDENT” projesinin detayları ortaya çıktı. Yosundan jet yakıtı üretildi. İlk etapta THY yosunla uçacak, ardından dünyaya satılacak.

Dünya'da bir ilki Türkiye başarıyor: Yosun yakıtı petrolün yerine geçecek
jet yakıtı,yosun,independet,THY,boğaziçi üniversitesi

Yosundan jet yakıtı üretim projesine özel sektörden yatırım talebi geldi. Tesisin büyütülmesi ile üretim kapasitesinin de artırılması planlanıyor. Proje kapsamında ilk etapta THY’nin jet yakıt ihtiyacı karşılanacak. Ardından ürünler dünyaya ihraç edilecek

Yosundan jet yakıtı üretildi. "Yosundan jet yakıtı" ile Türkiye büyük atılım yapacak.  İlk etapta THY yosunla uçacak, ardından dünyaya satılacak. Dünyada her gün yaklaşık 1,5 trilyon dolarlık yakıt tüketiliyor. Fosil yakıt kullanımının yüksek emisyon sebebiyle azalacağı, çevreci enerji talebinin de artacağı dikkate alınınca; Türkiye'nin yosundan yakıt projesi büyük önem taşıyor. Projenin cari açığa ilk etapta 1-3 milyar dolarlık katkı sunması ve ihracat gelirlerini de artırması bekleniyor.

Türkiye gazetesinden Kaan Zenginli’nin haberine göre, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Boğaziçi Üniversitesi’nin birlikte hayata geçirdiği “INDEPENDENT” projesinin detayları ortaya çıktı. Araştırmadan sorumlu Rektör Yardımcısı Gürkan Kumbaroğlu, yosunun işlenerek; gıda takviyesi, hayvan gübresi ve jet yakıtı gibi ürünlere dönüştürülmesini amaçlayan projeyi anlattı.

DÜNYADA BİR İLK

Kumbaroğlu, yılda 1 milyon 200 bin tonluk ıslak ‘alg’ (yosun) kütlesini işleneceğini belirtti. Projenin Türkiye ekonomisine ve cari açığa ciddi katkı sağlayacağını ifade eden Kumbaroğlu, üretiminde “sıfır karbon emisyonu” olması nedeniyle projenin dünyada bir ilk olduğunu söyledi. Üniversitenin iki proje için Avrupa Birliği’nden destek aldığını açıklayan Kumbaroğlu, “Bunlardan biri ‘yaşam bilimleri’ alanında diğeri ise mevcut proje olan ‘biyorafineri’ alanında oldu. 10 milyon avroluk bir destek ile projemiz hayata geçti. Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı ile ortak yürüyen bir iş bu. Bu proje ‘karbon negatif’ temelinde ele alındı” dedi. Projenin detaylarına ilişkin de bilgi veren rektör yardımcısı şunları söyledi: Bilindiği üzere yosunlar karbondioksit ile besleniyor. Biz de bu yosunları üretirken, kullandığımız enerjiyi santrallerimizde yer alan rüzgâr enerjisinden sağladık. Kısacası üretim tarafından itibaren karbon tüketimi sıfıra indi. Bu hâliyle bu proje dünyada bir ilk.

Dünya'da bir ilki Türkiye başarıyor: Yosun yakıtı petrolün yerine geçecek

İLK MÜŞTERİ THY

Üretilen malzemenin 13 kalemde kullanılacağını ve en büyük pazarın jet yakıtı olduğunu belirten Kumbaroğlu, “EPDK kurallarına göre motorine yüzde 0,05 oranında biyodizel karıştırılması mümkün. Ancak bu hava araçlarında yüzde 50’yi buluyor. Yani emisyon açısından en sorunlu sektör havacılık. Bu emisyon salgınını önlemek adına, bizim ürettiğimiz biyoyakıt kritik önem taşıyor. Boeing, 2030 yılına kadar tamamen biyoyakıt tüketimine geçmeyi planlıyor. Bu da bu ürünlerin tüketimi açısından önemli bir gösterge” diye konuştu. İlk olarak THY ile çalışmaya başlanacağını açıklayan Kumbaroğlu, sertifikasyon sürecinin 5 ay süreceğini ardından biyoyakıtın piyasaya sürüleceğini söyledi.

ÖZEL SEKTÖRDEN TALEP

Şu anda tesisin kapasitesinin çok büyük olmadığını aktaran Kumbaroğlu, ürettiği teknolojinin ise çok önemli boyutta olduğunu söyledi. Tesisin kapasitesinin büyütülmesi için özel sektör ile çalışılacağını belirten Kumbaroğlu, “Konuyla ilgili görüşmeler de başladı. Özel sektörden yatırım talebi var. Tesisi büyütmemizin ardından, üretim daha da artacak. İç pazarda THY gibi oyuncuların ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra bu yakıtın yurt dışına satılması planlanıyor. Kısacası ihraç edilecek” açıklamasında bulundu.

Dünya'da bir ilki Türkiye başarıyor: Yosun yakıtı petrolün yerine geçecek

BİR GÜNDE 1,5 TRİLYON DOLAR

Dünya petrol arzı günlük 98 milyon varil civarında seyrediyor. Bunun yaklaşık yüzde 20'si yakıt olarak kullanılıyor. Bu da her gün 1,5 trilyon dolarlık bir pazar hacmi demek... Dünyada fosil yakıt kullanımının yüksek emisyon ve küresel ısınma sebebiyle azalacağı, çevreci enerji talebinin de artacağı dikkate alınınca; yosundan yakıt projesi büyük önem taşıyor. Projenin cari açığa ilk etapta 1-3 milyar dolarlık katkı sunması bekleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...