Tgrt Haber
17 Aralık 2021 11:57

Yumurta zammı arkasındaki gerçek: Sebebi belli oldu!

Son dönemde fiyatında yüzde 10 artış yaşayan yumurtada üretici ile market satış fiyatları arasındaki uçurumun temel sebebi belli oldu. Marketlerin yüksek kâr elde etme arzusu fiyatı yukarı çekti.

Yumurta zammı arkasındaki gerçek: Sebebi belli oldu!
enflasyon,yumurta,zam

Son dönemde fiyatı en çok konuşulan gıda ürünlerinden biri yumurta. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ayı tüketici fiyat endeksinde yüzde 9,48 oranında artışla fiyatı en çok artan ürünler arasına giren yumurta fiyatının neden arttığı belli oldu.

Türkiye Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (Yum-Bir) tarafından 9-12 Aralık'ta Antalya'da düzenlenen 5. Yumurta Zirvesi'nin sonuç bildirgesi açıklandı.

Bildirgede, yumurtacılık sektörünün en önemli maliyet kaleminin yem olduğu, yem karışımının yaklaşık yüzde 65'ini oluşturan mısırda son yıllardaki tedarik sıkıntısından kaynaklı fiyat artışlarının yumurta maliyetine doğrudan yansıdığı, yumurtada üretici ile market satış fiyatları arasındaki uçurumun temel sebebinin marketlerin yüksek kar elde etme arzuları olduğu ifade edildi.

2021 YILINDA SEKTÖRÜN ZARARI YÜZDE 7,5

Yumurta sektörünün 2021 yılını yüzde 7,5 zararla geçirdiği belirtilen bildirgede, girdi fiyatları artmaya devam ederse yumurta fiyatlarının da buna paralel olarak artacağı, fiyatları kontrol etmek için üreticiye yem desteği veya doğrudan destek sağlanması gerektiği kaydedildi. Üretici fiyatıyla market satış fiyatı arasındaki yüksek marjın düşürülmesi, tüketicinin daha uygun fiyata yumurta tüketmesi için devlet desteğinin önemli olduğu vurgulandı.

Bildirgede, yumurta ihracatının gelişimi için teknik ve siyasi engellerin kaldırılmasında Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığının desteklerinin beklediği belirtildi.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...