Tgrt Haber
09 Aralık 2014 17:42

Yunanistan'da siyaset karıştı, borsa çöktü

Yunanistan'da hükümet beklenmedik bir siyasi manevrayla parlamentoda yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimini erkene çekince ülkede belirsizlik arttı. Atina Borsası son 20 yılın en sert günlük düşüşünü yaşadı.

Yunanistan'da siyaset karıştı, borsa çöktü
yunanistan, siyaset, borsa,

Başbakan Antonis Samaras, Şubat ayında yapılması beklenen seçimin ilk turunun gelecek hafta Çarşamba yapılacağını açıkladı. Oylamayla, görev süresi dolan mevcut Cumhurbaşkanı Karolos Papulias'ın halefi belirlenecek. Samaras'ın desteklediği aday olan 73 yaşındaki eski Avrupa Komisyonu üyesi Stavros Dimas'ın seçimi kazanamaması halinde, ülkenin erken genel seçime gitmesinin yüksek bir olasılık olduğu belirtiliyor.

Yunanistan'da hükümetin sürpriz kararıyla artan siyasi belirsizlik piyasaları da olumsuz etkiledi.

Atina Borsası'nda bugün düşüş yüzde 11'i bulurken, Yunan tahvillerinin faizi de yükseldi.

Yatırımcıların asıl korkusunun Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) kurtarma paketlerine ve kemer sıkma politikalarına karşı çıkan bir parti olan Radikal Sol Koalisyon'un (SYRIZA) olası bir genel seçimden güçlenerek çıkması olduğu belirtiliyor.

Yunanistan'ın kemer sıkma politikalarını reddederek borç geri ödemeleri için gerekli olan finansmanı alamaması halinde, ülkenin tekrar durgunluğa girmesinden ve alacaklilara borcunu ödememesinden endişe ediliyor.

Ülke ekonomisi yaklaşık altı yıl süren durgunluğun ardından bu yılın ikinci çeyreğinde ilk kez büyüme sinyalleri vermeye başlamıştı.

Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve IMF koordinasyonunda yürütülen kurtarma paketi kapsamında Yunanistan'a 240 milyar euroluk bir yardım paketi sağlandı.

Atina'nın bu yardım fonunu kullanabilmesi uygulayacağı kemer sıkma politikalarına bağlı hale getirilmiş ancak alınan geniş çaplı tasarruf önlemleri Yunanistan'da tepki çekmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...