Tgrt Haber
20 May 2022 14:44 - Güncelleme : 20 May 2022 14:52

Yüzde 5'ten fazla düştü: Kayıpların çok olduğu ayda güven endeksi de geriledi

Finansal hizmetler güven endeksi 2022 Mayıs’ında, bir önceki aya göre 5,8 puan düşüş kaydetti. Endeksi oluşturan Finansal Hizmetler Anketinde tüm endekslerde düşüş görüldü.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Yüzde 5'ten fazla düştü: Kayıpların çok olduğu ayda güven endeksi de geriledi
finans,endeks,mayıs

2022 yılı Mayıs ayında ve finansal hizmetler güven endeksi (FHGE), bir önceki aya göre 5,8 puan düşüş kaydederek 172,9 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mayıs ayı finansal hizmetler istatistikleri ve FHGE verisini açıkladı.

TÜM ENDEKSLERDE DÜŞÜŞ

2022 yılı Mayıs ayında Finansal Hizmetler Anketi sonuçları, finansal sektörde faaliyet gösteren 155 kuruluşun yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilerek değerlendirildi. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki iş durumu, son üç aydaki hizmetlere olan talep ile gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisi olmak üzere tüm alt endekslerin FHGE’yi azalış yönünde etkilediği görüldü.

İş durumu ve hizmetlere olan talebe ilişkin değerlendirmelere göre, son üç ayda iş durumunda iyileşme olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki aya kıyasla zayıflayarak devam ettiği gözlendi. Ankete veri olan son üç ayda hizmetlere olan talepte artış olduğu yönündeki değerlendirmeler ile gelecek üç ayda hizmetlere olan talepte artış olacağı yönündeki beklentiler de zayıfladı.

İstihdama ilişkin değerlendirmelere göre, son üç aydaki istihdamda azalış olduğunu bildirenler lehine olan seyrin artış bildirenler lehine döndüğü, gelecek üç ayda istihdamda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin ise zayıflayarak devam ettiği gözlendi.

2022 yılı Mayıs ayında, NACE Rev.2 sektör sınıflamasına göre, ‘Finans ve Sigorta Faaliyetleri’ sektöründe güven endeksleri alt sektörler itibarıyla değerlendirildiğinde, ‘64-Finansal Hizmet Faaliyetleri (sigorta ve emeklilik fonları hariç)’ ve ‘65-Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Fonları (zorunlu sosyal güvenlik hizmetleri hariç)’ sektörlerinde bir önceki aya göre sırasıyla 5,5 ve 16,8 puanlık azalış olduğu, ‘66-Finansal Hizmetler ile Sigorta Faaliyetleri için Yardımcı Faaliyetler’ sektöründe ise 13,9 puanlık artış olduğu gözlendi.

TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİNDE ARTIŞ

Tüketici güven endeksi, Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,4 oranında arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,4 oranında arttı; Nisan ayında 67,3 olan endeks, Mayıs ayında 67,6 oldu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...