Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 Haziran 2022 14:36 - Güncelleme : 27 Haziran 2022 14:43

Yüzde 68 arttı! Çam fıstığından milyonlarca dolarlık ihracat hedefi

Çam fıstığında bu sene 50 milyon dolar ihracat hedefleniyor. Geçen yıl 40 milyon doların üstündeki ihracatta İtalya, Almanya ve Birleşik Arap Emirlikleri alıcılar olarak ilk sıralarda yer alıyorlar.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Yüzde 68 arttı! Çam fıstığından milyonlarca dolarlık ihracat hedefi
ihracat

Bu sene çam fıstığında 50 milyon dolar ihracat hedeflediklerini belirten Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, ürün ihracatının son 5 senede yüzde 68 yükseldiğini kaydetti.

Işık, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin dünyada önemli çam fıstığı üreticisi olduğunu, Bergama ilçesindeki Kozak Yaylası'nda 16 köyün geçim kaynağını bu sektörden sağladığını belirtti.

2017 yılında 25 milyon dolarlara kadar gerileyen çam fıstığı ihracatı 5 senede bu noktadan yüzde 68 yükseldi.

Uzun süredir çözülemeyen böcek sorunu ve iklim değişikliği gibi sebeplerle rekolte kaybı yaşanan çam fıstığında son dönemde olumlu bir grafik çizildiğini aktaran Işık, şunları kaydetti:

"2021 yılında 34 ülkeye çam fıstığı ihraç ettik. İtalya 29 milyon dolarla ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi 9 milyon dolarla Almanya ve 2 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri izledi. Ağırlıklı olarak AB ülkelerine ihracat gerçekleştiriyoruz. Son dönemde Orta Doğu ülkeleri de yükselen pazarlarımız arasında yer alıyor. 2022 yılı ocak-mayıs döneminde 6 milyon 662 bin dolarlık çam fıstığı ihraç ettik. Miktar bazında ise 113 ton ihracatımız var. Bu sene çam fıstığında 50 milyon dolar ihracat hedefliyoruz."

2017 yılında 25 milyon dolara kadar gerileyen çam fıstığı ihracatının son 5 yılda yüzde 68 arttığını kaydeden Işık, rekolteyi belli bir seviyeye getirmek için yeni üretim sahaları oluşturmaları gerektiğini vurguladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...