Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
07 Temmuz 2022 06:21 - Güncelleme : 07 Temmuz 2022 10:53

Zenginler daha zengin oldu! Süper lüks satışları patladı

Ekonomideki dalgalanmalar zenginleri etkilemedi. Lüks yat, otomobil ve özel uçak satışları katlandı. Yalılar kapış kapış giderken galericiler talep karşısında şaşkına döndü. Türkiye’de lüks tekne ve yat üretimi yapan şirketler siparişlere yetişemezken ilgi karşısında şaşkına döndü. 

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Zenginler daha zengin oldu! Süper lüks satışları patladı
zengin,lüks hayat

Koronavirüs pandemisi, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, döviz kurundaki hareketlilik,yüksek enflasyon Türk ekonomisinde dalgalanmalara sebep oldu. Dar gelirli vatandaşlar bu dönemi büyük sıkıntılar içerisinde atlatmaya çalışırken zenginler ise servetlerine servet kattı. Süper lüks otomobil, tekne ve yalı satışlarında adeta patlama yaşandı. Yılın ilk 6 ayında değeri 10 milyon lira ile 30 milyon lira olan süper lüks araç satışı 103’ü buldu.

GALERİCİLER TALEP KARŞISINDA ŞAŞKIN

İlk 6 ayda 30 milyon TL’lik Ferrari’den 12 adet, 30 milyon TL’lik Lamborghini’den 3 adet, 17-20 milyon TL’lik Bentley’den 9 adet, 8-10 milyon TL’lik Maserati’den 68 adet ve ortalama 12-20 milyon TL’lik Aston Martin’den 11 adet satıldı. Lüks otomobil satan galericiler ise yüksek fiyat ve bekleme sürelerine rağmen, gelen taleplerin şaşırtıcı olduğunu söyledi.

LÜKS TEKNEYE HÜCUM

Lüks hayat kategorisinde üst sıralarda yer alan tekne ve yat satışlarında da artışlar gözleniyor. Geçen yıl 10 milyon TL üzerinde fiyatı olan 820 tekne ve yat ilanı, bu yıl 1.200’e yükseldi. Türkiye’de lüks tekne ve yat üretimi yapan şirketler siparişlere yetişemez oldu. Sadece Antalya'daki tersanelerde yılın ilk 6 ayında değeri 100 milyon TL üzerinde olan 32 süper tekne ve yat siparişi tamamlanarak sahiplerine teslim edildi. Teslim edilen lüks yatların yüzde 30’i iç piyasaya verildi.

İŞ DÜNYASI REKABETE GİRDİ

Lüks otomobil ve teknelerin yanında değeri milyarlarca lirayı bulan yalılara da talep arttı. 2020 yılında İstanbul’da 102 yalı satışta iken, bu rakam bugün itibarıyla 233 adede yükseldi. En düşüğü 30 milyon TL olan yalıların, en yüksek fiyatı ise 600 milyon TL’ye kadar çıkıyor. Sarıyer Yeniköy’de 120 yaşında olan ve 1.200 metrekare büyüklüğü bulunan Boğaz’a sıfır bir yalı 600 milyon TL’ye satışa çıktı. Yeniköy’deki yalının emlak danışmanı Fettah Karacadağ “Yalı satışları geçen yıla göre iyi. Peynir ekmek igibi diyemez tabi ama en azından yerli alıcı arıyor. Yabancılar yalılardan çok rezidanslara yöneliyor. Hatta Türk iş dünyası Boğaz’dan yalı kapatmak için rekabet hâlinde” dedi.

10 MİLYON TL'LİK RANGE 230 ADET PEŞİN SİPARİŞ ALDI

İki ay önce ön sipariş almaya başlayan yeni Range Rover’a Türkiye’den ciddi talep geldi. Bugüne kadar üretilen en pahalı Range Rover olma özelliğini taşıyan model, kısa süre içinde Türkiye’den 230 sipariş aldı. Üstelik siparişi verenler otomobilin ücretini de peşin ödedi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...