Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
23 Şubat 2015 13:51

Zeybekçi'den İş Bankası TMSF’ye devredilecek iddiasına cevap

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İş Bankası’nın TMSF’ye devredileceği yönündeki iddialara cevap verdi.

Zeybekçi'den İş Bankası TMSF’ye devredilecek iddiasına cevap
iş bankası, tmsf, merkez bankası, ekonomi bakanı,

Ekonomi Bakanı Zeybekci, İstanbul'da katıldığı programda gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Süleyman Şah" operasyonuyla ilgili konuşan Zeybekci , "Türk Silahlı Kuvvetleri ve hükümet çok başarılı bir şekilde, bizim için son derece önemli olan Süleyman Şah Türbesi'nin riskli bölgeden, daha güvenli bölgeye taşınması bence her türlü övgünün üzerindedir. Başarılı bir operasyondur. Sessizce ve kimseyi orada risk altında bırakmadan gerçekleştirilmiştir. Tabii bir askerimiz, bir kardeşimizin bir kaza sebebiyle hayatını kaybetmesi söz konusu. Ben yavrumuza, şehidimize Allah'tan rahmet, ailesine sabırlar diliyorum. Gayet güzel bir çalışmaydı. Tereyağından kıl çeker gibi yapılmış bir çalışmaydı" dedi.

İş Bankası'nın TMSF'ye devredileceği yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine ise Zeybekci, "Hayali kişilere cevap mı verelim? Ben orada adı geçen şahısla ilgili de onu hayali bir kişilik olarak görüyorum. Türkiye'de ekonomi yönetimi özellikle hayali varsayımlarla, hayali kişilerin söyledikleriyle yönetilmez. İş Bankası, Türk ekonomisinin, Türk bankacılık sisteminin en önemli aktörlerinden birisidir. Böyle spekülasyonlarla, hayali söylemlerle yıpratılmayacak kadar da güçlüdür" açıklamasında bulundu.

"MERKEZ BANKASI TOPLANTISINDAN FAİZ ORANLARINI AŞAĞI DOĞRU GÖTÜREN BİR ADIM BEKLİYORUZ"
Bakan Nihat Zeybekci, bir basın mensubunun, "Merkez Bankası'nın faiz indirimiyle ilgili cesur adımlar atması gerektiğini söylemiştiniz. Ne kadarlık bir indirim cesur adım olarak değerlendirilebilir?" sorusu üzerine ise bu konuda bir oran veremeyeceğini söyledi. Merkez Bankası'nın piyasayı önden götüren, piyasayı yöneten, piyasayı pozitife doğru cesaretlendiren adımlar atması gerektiğini vurgulayan Bakan Zeybekci, şunları söyledi: "Şu anda Türkiye'de katlanmış olduğumuz bu faizi, Türk ekonomisinin katlanması gereken bir faiz olarak görmüyoruz. Bu faizle Türkiye'de yatırım yapılabilir bir faiz oranı değildir, Türkiye'de büyümeyi destekleyen bir faiz oranı değildir. İstihdamı artırıcı veya Türkiye ekonomisi pozitif yönde sürükleyen bir faiz oranı değildir. Türkiye beklenti enflasyonu önümüzdeki dönemde yüzde 5'ler seviyesinde olduğu bir ortamda, sanayicinin, yatırımcının, ticaret erbabının yüzde 12'ler, 13'ler seviyesinde bir faiz oranıyla hayatını devam ettirmesi, Aradaki farkın yüzde 7'ler seviyesinde olmasını biz kabul edilebilir bulmuyoruz. Bundan 1 yıl önde ABD Merkez Bankası'nın almış olduğu tedbirler ve kararlar sebebiyle Türk ekonomisinin yüksek seviyede bir faiz katlanmasının gerekçelerinin olmadığını, Türkiye'nin ticaretinin yüzde 40'ını AB ile yaptığını ve doğrudan yabancı yatırımın yüzde 70'ini AB'den aldığını ve AB Merkez Bankası'nın kararlından daha çok etkilenerek, ABD Merkez Bankası'nın almış kararlardaki negatif etkileşimi natürelize edici, hatta daha yüksek seviyede balanse edeceğini söylemiştik, hala aynı yerdeyiz."

"Biz yarın ki Merkez Bankası'nın toplantısında piyasayı cesaretlendiren, piyasayı önden sürükleyen ve faiz oranlarını aşağı doğru götüren güçlü bir adım bekliyoruz" diyen Bakan Zeybekci, "Bunun da oranını söylemek veya şu olacak demek yanlış anlaşılır. Bu söylemlerimiz Merkez Bankası'na karşı olan bir tutum veya adım olarak algılanmamalı. Bizim söylediğimiz Türk ekonomisine menfaatine olduğuna inandığımız şeylerdir. İnşallah yarından itibaren olumlu gelişmelerin olacağına ben güçlü şekilde inanıyorum" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Geçen hafta 'Barzani Türkiye'den dönüşte Erbil'e 500 milyon dolarla döndü' haberleri yansıdı. Bu para Türkiye'den borç mu alındı, yoksa Halk Bank'ta biriken petrol paraları mı?" şeklindeki bir soruya ise, "Konuyla ilgili açıklama yapacak olan kişi, kurum ben değilim. Toplantıda ben de vardım. Doğrudur Kuzey Irak'ta yönetimin zorlukları vardır, problemleri vardır. Türkiye'de oradaki yönetime zor durumda kalmaması için şimdiye kadar ki yaklaşımını göstermeye devam edecektir" yanıtını verdi.,

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...